Κάλεσμα στην Ελλάδα και την Τουρκία να αποκλιμακώσουν την ένταση που επικρατεί στο Αιγαίο Πέλαγος απηύθυναν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Μάλιστα εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε πως Αθήνα και Άγκυρα έχουν προ πολλού δημιουργήσει διπλωματικά κανάλια επικοινωνίας για την επίλυση των διαφορών τους στο Αιγαίο.
Κορυφώθηκε η ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο σήμερα μετα απο την «εμβόλιση» του ΠΑΘ ΓΑΥΔΟΣ απο την TCSG UMUT αλλά και την έντονη ρητορική που επέλεξε η Τουρκία και που είχε ως αφετηρία την ομιλία του Τουρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Τούρκος ομόλογος του Μπιναλί Γιλντιρίμ συμφώνησαν στην εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ειδικότερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου τύπου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας «επισήμανε με αυστηρότητα στον Τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα, όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις Ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».
Υπογράμμισε, επίσης, «την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης».
Στη διάρκεια της συνομιλίας συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με πληροφορίες η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού της Τουρκίας και ο κ. Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε πως το χθεσινό περιστατικό στο Αιγαίο δεν ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν και για την κατάσταση στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Κάλεσμα στην Ελλάδα και την Τουρκία να αποκλιμακώσουν την ένταση που επικρατεί στο Αιγαίο Πέλαγος απηύθυναν οι Ηνωμένες Πολιτείες
Κάλεσμα στην Ελλάδα και την Τουρκία να αποκλιμακώσουν την ένταση που επικρατεί στο Αιγαίο Πέλαγος απηύθυναν οι Ηνωμένες Πολιτείες σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ. Μάλιστα εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε πως Αθήνα και Άγκυρα έχουν προ πολλού δημιουργήσει διπλωματικά κανάλια επικοινωνίας για την επίλυση των διαφορών τους στο Αιγαίο.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσέθεσε ότι, επί της αρχής, η Ουάσιγκτον στηρίζουν τα κυρίαρχα δικαιώματα όλων των χωρών στην περιοχή. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον θα επισκεφτεί την Τουρκία στα τέλη της εβδομάδας, στο πλαίσιο περιοδείας στη Μέση Ανατολή.
Κορυφώθηκε η ένταση στο Αιγαίο
Κορυφώθηκε η ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο σήμερα μετα απο την «εμβόλιση» του ΠΑΘ ΓΑΥΔΟΣ απο την TCSG UMUT αλλά και την έντονη ρητορική που επέλεξε η Τουρκία και που είχε ως αφετηρία την ομιλία του Τουρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.
Στο Αιγαίο η Άγκυρα φρόντισε να διατηρήσει την ένταση με μπαράζ παραβιάσεων του ελληνικού εναερίου χώρου. Ειδικότερα η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε 52 παραβιάσεις του Eλληνικού Eναερίου Xώρου σε βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Συνέχεια στις προκλητικές δηλώσεις έδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζοντας πως τα Ίμια «είναι υπό τουρκική κυριαρχία» Αιχμηρή ήταν η απάντηση που έδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς στον Τούρκο ομόλογό του και στους ισχυρισμούς της Τουρκίας.
«Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου» τόνισε ο κ. Γεννηματάς επισημαίνοντας ότι η γειτονική χώρα «εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία».
Σχετικά με το περιστατικό εμβολισμού Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος στην περιοχή των Ιμίων, από τουρκική ακταιωρό, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Δημήτριος Παρασκευόπουλος, προέβη σήμερα σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο ομόλογό του. Παράλληλα, κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, από τον Γενικό Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων, ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα.
Μήνυμα Βίτσα προς Άγκυρα: Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο είναι δεδομένα
«Ακούμε κραυγές οι οποίες θέτουν σε αμφισβήτηση την κυριαρχία της χώρας μας. Αυτές τις κραυγές τις ακούμε ως αλαλαγμούς έλλειψης ψυχραιμίας, και προβλημάτων, από την αντίπερα όχθη», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Δημήτρης Βίτσας.
Και συνέχισε: «Εμείς ξέρουμε τί είναι δικό μας και ξέρουμε τί πρέπει να κάνουμε, ώστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο να είναι δεδομένα. Τα σχέδια που κάνει σήμερα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Πολεμικό Ναυτικό αλλά και τα Γενικά Επιτελεία είναι τέτοια, τα οποία μπορούν να κάνουν τον ελληνικό λαό να προσανατολίζεται και να αφιερώνεται ψύχραιμα και ήρεμα στα ειρηνικά του έργα. Είναι κατοχυρωμένη η ασφάλεια μας. Για αυτό δεν θα πρέπει κανένας να έχει αμφιβολία και οποίος «ονειρεύεται» θα του λέγαμε να μην ξυπνήσει από το βαθύ του ύπνο, γιατί η πραγματικότητα είναι διαφορετική και προσδιορίζεται από τη δύναμή μας».
Την παρέμβαση της ΕΕ για την τουρκική προκλητικότητα ζητούν οι έλληνες ευρωβουλευτές
Την άμεση αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την άσκηση πιέσεων προς στην Τουρκία για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, ζητούν με επείγουσες ερωτήσεις τους προς την Επιτροπή, ο Αντιπρόεδρος του ΕΚ και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ και ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.
«Η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και «νευρικότητας», δεν διευκολύνει τον διάλογο και τη συνεργασία, με βάση τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, καθώς και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που επιδιώκει να οικοδομήσει η ελληνική κυβέρνηση», σημειώνει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η κ. Βόζεμπεργκ καταγγέλλει ότι «οι νέες τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, καθώς τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος του λιμενικού σώματος εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, στην ερώτησή του προς την Υπατη Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας Φεντερίκα Μογκερίνι υπογραμμίζει «την επικίνδυνη κλιμάκωση στο Αιγαίο, με ευθύνη της Άγκυρας» και προσθέτει ότι «το περιστατικό πρωτοφανούς έντασης επιβεβαιώνει τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο». Σημειώνει δε ότι «έρχεται σε συνέχεια των «πειρατικών» ελιγμών τουρκικών σκαφών εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, σε πλωτό γεωτρύπανο».
Η κ. Βόζεμπεργκ αναφέρει επίσης ότι «καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας τουρκικά αεροσκάφη και ελικόπτερα διεξήγαγαν αεροναυτική άσκηση ηλεκτρονικού πολέμου ανατολικά της Ρόδου, ενώ αλλεπάλληλες ήταν και οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά, μερικά εκ των οποίων μάλιστα ήταν οπλισμένα».
Οι έλληνες ευρωβουλευτές ρωτούν πώς σκοπεύει να αντιδράσει η Ε.Ε στις ευθείες απειλές κατά της εδαφικής ακεραιότητας δυο κρατών-μελών από τον Πρόεδρο της Τουρκίας; Ρωτούν επίσης αν η συμπεριφορά αυτή συνάδει με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία απέναντι στην Ε.Ε ως υποψήφια προς ένταξη χώρα.
Η Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία των κρατών-μελών σε γη, θάλασσα και αέρα
Μετά τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος κάλεσε την Τουρκία «να αποφύγει απειλές και ενέργειες έναντι κρατών-μελών», σε αντίστοιχες δηλώσεις προέβησαν σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, καθώς και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ζοζέφ Ντολ. Η Τουρκία πρέπει να «αποφύγει απειλές και ενέργειες κατά των κρατών-μελών της ΕΕ και να δεσμευτεί σε σχέσεις καλής γειτονίας, στην ειρηνική επίλυση διαφορών και στον σεβασμό της εδαφικής κυριαρχίας», δήλωσε χθες ο κ. Τουσκ μέσω Twitter μετά από τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.
Τηλεφωνική συνομιλία με τον Κύπριο Πρόεδρο είχε και ο κ. Ταγιάνι, ο οποίος κάλεσε, επίσης μέσω Twitter, σήμερα την Τουρκία «να σταματήσει τις επικίνδυνες προκλήσεις στα χωρικά ύδατα της Κύπρου» και ζήτησε από την Άγκυρα «να δεσμευθεί σε σχέσεις καλής γειτονίας ξεκινώντας από την άμεση αποκλιμάκωση στην περιοχή».
Τέλος, ο κ. Ντολ έγραψε στο Τwitter ότι «οι προκλήσεις και οι απειλές της Τουρκίας έναντι της Κύπρου ή οποιουδήποτε άλλου κράτους είναι απαράδεκτες». Δήλωσε επίσης ότι «η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των χωρών, να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, να επιδιώξει ειρηνικούς διακανονισμούς και να διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας».
Τις προκλήσεις της Τουρκίας στα κυπριακά χωρικά ύδατα καταγγέλλει και η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά (GUE-NGL), τονίζοντας ότι παραβιάζουν την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας της ΕΕ και καλώντας τον ΟΗΕ και την ΕΕ να αναλάβουν αποφασιστική δράση εναντίον της ‘Αγκυρας.
«Η παρεμπόδιση από την Τουρκία του ιταλικού γεωτρύπανου να εισέλθει στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΑΟΖ) καταδικάζεται ως καταφανής παραβίαση της αρχής της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών καθώς και του συμβατικού και εθιμικού δικαίου της θάλασσας» αναφέρει η ανακοίνωση της GUE, σημειώνοντας ότι «η ΕΕ προειδοποίησε έκτοτε την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία των κρατών μελών στην εδαφική επικράτεια, τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο».
Επιπλέον, η GUE καλεί τη διεθνή κοινότητα, και ειδικότερα τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, να «αναλάβουν αποφασιστική δράση εναντίον της ‘Αγκυρας και να σταματήσουν την παράνομη δράση της που εξακολουθεί να κλιμακώνει την ένταση στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», ενώ επισημαίνει την ανάγκη να βρεθεί λύση στο κυπριακό πρόβλημα.
Νέα προειδοποίηση της Κομισιόν προς την Άγκυρα να σέβεται τη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας
Με το βλέμμα και προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε σήμερα νέα προειδοποίηση προς την Άγκυρα, «να σέβεται τη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας, σημειώνοντας ότι οι εντάσεις των τελευταίων ημερών αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ της Υπατης Εκπροσώπου της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι με τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών, Μεχμέτ Τσαβούσογλου, στο περιθώριο της Συνόδου του Κουβέιτ για το Ιράκ.
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στο Αιγαίο, προσθέτοντας ότι «το ελληνικό πλοίο που συμμετείχε στην επιχείρηση συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή και άρα πρόκειται για χρήματα Ευρωπαίων φορολογουμένων».
Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής επισήμανε ότι η Τουρκία «πρέπει να απέχει από αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας». Αυτό, είπε, είναι αναγκαίο, ειδικά ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα διεξαχθεί στις 26 Μαρτίου στη Βάρνα της Βουλγαρίας, με τη συμμετοχή των τριών ηγετών της ΕΕ -Ντόναλντ Τουσκ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Αντόνιο Ταγιάνι- με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Μ. Σχοινάς επανέλαβε επίσης, ότι «η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί ξεκάθαρα στη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας, και να απέχει από κάθε προστριβή, απειλή ή ενέργεια έναντι ενός κράτους-μέλους, διαταράσσοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών». Επεσήμανε, ακόμη «την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία την κυριαρχία των κρατών-μελών σε ό,τι αφορά τη χερσαία επικράτεια, τα εθνικά χωρικά ύδατα και τον εθνικό εναέριο χώρο τους».