Agni V: Νέα δοκιμή του «China-Killer» της Ινδίας

Η Ινδία πραγματοποίησε επιτυχή δοκιμή του ικανού να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Agni-V. Ο εν λόγω πύραυλος διαθέτει βεληνεκές 5.000 χλμ και δύναται να πλήξει όλες τις μεγάλεις πόλεις της Κίνας. Το βλήμα, το οποίο αναφέρεται συχνά ως ‘China Killer’ και είχε δοκιμαστεί τελευταία φορά επιτυχώς στις 18 Ιανουαρίου 2018. Το Νέο Δελχί έχει διεξάγει μέχρι στιγμής πέντε δοκιμές του βλήματος και όλες ήταν απόλυτα επιτυχείς.

Πλην του Agni-5, Η Ινδία διαθέτει και σειρά άλλων πυράυλων της ίδιας οικογένειας, όπως τον Agni-1 με δραστικό βεληνεκές 700 χλμ, τον Agni-2 με δραστικό βεληνεκές 2.000 χλμ, τον Agni-3 και τον Agni-4 με 2.500 km και 3.500 km δραστικό βεληνεκές αντίστοιχα.

Σύμφωνα με ινδικές πηγές και εκτιμήσεις αμυντικών αναλυτών, ο πύραυλος μπορεί να πλήξει στόχους ακόμη και στα 8.000 χλμ, ωστόσο η ινδική κυβέρνηση σκόπιμα περιόρισε το δραστικό βεληνεκές του βλήματος, καθώς δεν επιθυμούσε να προκαλέσει ανησυχία σε γειτονικές χώρες. Η Κίνα αντιδρά στις δοκιμές του πυραύλου, υποστηρίζοντας πως η ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Δείτε το βίντεο από την δοκιμή που έδωσαν στην δημοσιότητα τα μέσα ενημέρωσης της Ινδίας:

Με πληροφορίες από Sputnik.