Τριπλό “κόσκινο” στην επιλογή κυβερνητών βάζει ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, που άνοιξε την αυλαία του νέου συστήματος παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες της στα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού την περασμένη εβδομάδα.
Στον αστερισμό του νέου συστήματος θα περάσουν πρώτοι οι αντιπλοίαρχοι που τοποθετούνται στις μεγάλες μονάδες του στόλου, όπως οι φρεγάτες. Σειρά θα πάρουν οι πλωτάρχες που προορίζονται για τις θέσεις κυβερνητών σε πυραυλακάτους και κανονιοφόρους.
Μια από τις ποιοτικές αλλαγές είναι η καθιέρωση διετούς θητείας. Έτσι θα υπηρετηθεί ο διττός στόχος που δεν είναι άλλος από την δημιουργίας ουσιαστικής προστιθέμενης αξίας από την άσκηση των συγκεκριμένων από τον εκάστοτε αξιωματικό, καθώς επίσης από την επαύξηση της μαχητικής ικανότητας των πληρωμάτων, που δεν θα αλλάζουν “προπονητή” κάθε χρόνο.
Η μεγάλη τομή θεωρείται η μετάθεση της υποχρεωτικής φοίτησης στο Σχολείο Κυβερνητών, πριν από την επιλογή των υποψηφίων και όχι μετά όπως είναι το ισχύον καθεστώς. Αυτή είναι ουσιαστικά η δεύτερη “σίτα” στο τριπλό “κόσκινο” του νέου συστήματος, καθώς οι υποψήφιοι κυβερνήτες κατά τη δίμηνη φοίτησή τους παρακολουθούν θεωρητικά μαθήματα αλλά ταυτόχρονα δοκιμάζονται και σε πρακτικό επίπεδο: Καταρχήν στον εξομοιωτή και δευτερευόντως εν πλω, δίπλα σε έμπειρους κυβερνητών. Έπεται η κρησσάρα του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου από το οποίο θα λαμβάνονται οι τελικές αποφάσεις.