Την ένταξη των στρατιωτικών νοσκομείων στο ΕΣΥ –ακόμη και των ψυχιατρικών- είναι έτοιμοι να ανακοινώσουν οι υπουργοί Άμυνας και Υγείας.Οι κ.Βενιζέλος και Λοβέρδος είχαν προγραμματίσει να δώσουν συνέντευξη τύπου στις 12.30 στο υπουργείο Άμυνας,η οποία αναβλήθηκε λόγω της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου .
Οι αποφάσεις ωστόσο έχουν ληφθεί αν και λίγο πολύ έχουν κατά καιρούς ανακοινωθεί από τον υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο,ο οποίος από την αρχή της θητείας του είχε δείξει μία εμμονή με το «άνοιγμα» των στρατιωτικών νοσοκομείων στην κοινωνία,κάτι που είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις των στρατιωτικών γιατρών.
Τα υπουργεία Άμυνας και Υγείας έχουν καταλήξει σ΄ ένα σχέδιο που θα προβλέπει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εμπλοκή των στρατιωτικών νοσοκομείων στις εφημερείες του ΕΣΥ,αλλά και στην υποδοχή ασθενών που δεν έχουν σχέση με τους στρατιωτικούς.
Το νέο στοιχείο που μέχρι τώρα δεν είχε τονιστεί ιδιαίτερα είναι ότι υπάρχουν σκάψεις για «εκμετάλλευση» και των ψυχιατρικών νοσοκομείων των ΕΔ προκειμένου να «αποσυμφορηθούν» τα ψυχιατρεία που είναι στην ευθύνη του ΕΣΥ.Πως ακριβώς θα λειτουργήσει αυτό το σχέδιο είναι ένα ερώτημα στο οποίο όποιες απαντήσεις κι αν δώσουν οι δύο υπουργοί ,μόνο η καθημερινή πραγματικότητα θα δείξει .
Οι στρατιωτικοί γιατροί , υποστηρίζουν ότι έτσι κι αλλιώς τα στρατιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα εξυπηρετούν ακόμη και σήμερα ανάγκες πολιτών και ότι ο φόρτος εργασίας που υπάρχει από το στρατιωτικό προσωπικό είναι ήδη μεγάλος.
Ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας έχει την άποψη ότι οι στρατιωτικοί γιατροί μπορούν και πρέπει να προσφέρουν περισσότερα και δεν παραλείπει σε κάθε ευκαιρία να επισημαίνει το «προνόμιο» που έχουν να διατηρούν και δικά τους ιατρεία.
Αντιρρήσεις και μάλιστα σοβαρές έχει και το στρατιωτικό προσωπικό το οποίο εκτιμά ότι το επίπεδο περίθαλψης έχει έτσι κι αλλιώς υποβαθμιστεί και το ενδεχόμενο να «ανοίξουν» τα νοσοκομεία στο κοινό το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει θα είναι να μεταφέρει και σ΄ αυτά τα προβλήματα και τις παθογένειες των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν ακόμη ότι το κλείσιμο των στρατιωτικών νοσοκομείων Ξάνθης και Αλεξανδρούπολης ,έδειξε ότι κάθε άλλο παρά ωφέλησε περισσότερο τις τοπικές κοινωνίες και ταυτόχρονα δημιούργησε σημαντικά προβλήματα στους στρατιωτικούς.