«Προσωπική διπλωματία» και φιλοατλαντική πολιτική καταλόγισε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως «η διπλωματία των προσωπικών επαφών, των ταξιδιών και των κατ’ ιδίαν κλειστών συνομιλιών» είναι πολιτική χειρότερη από την «μυστική διπλωματία» που προσάπτει στον κ. Παπανδρέου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Πρόκειται για προσωπική πολιτική με όλους τους κινδύνους που αυτή συνεπάγεται», είπε ο κ. Τσίπρας κατά την προ ημερησίας διατάξεως χυζήτηση για την εξωτερική πολιτική. Επισημαίνοντας καταρχάς ότι η πολιτική της συνεννόησης και των συμβιβασμών είναι σημαντικό εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής, είπε πως για να είναι πετυχημένος ο συμβιβασμός, δε μπορεί να είναι αποτέλεσμα φόβου ή αδυναμίας, αλλά αποτέλεσμα επιλογής, μιας ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής. «Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι αν συζητάτε με τη Τουρκία ή αν συζητάτε μυστικά. Το πρόβλημα είναι αν έχετε στόχο και ποιος, ποια διαδικασία πολιτική, νομιμοποιεί το στόχο αυτό» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό.
Αιτιολογώντας την άποψή του αναφέρθηκε στο «αδιαμφισβήτητο δικαίωμα της χώρας να έχει αποκλειστική οικονομική ζώνη» για να σημειώσει: «Δεν του έφτανε του Καστελόριζου που έγινε η καρτ ποστάλ της εισβολής του ΔΝΤ στην χώρα, του έτυχε τώρα να είναι πρωταγωνιστής και στο θέμα των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών». Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε αβεβαιότητα αν θα καταφέρει η Τουρκία να παίξει τον ρόλο της περιφερειακής δύναμης, κρίνοντας πως «μάλλον υπερεκτιμά τις δυνατότητες της». Όμως, είπε, ότι το ζήτημα είναι τί κάνουμε εμείς και εκτίμησε ότι από όσα ακούστηκαν σήμερα μάλλον δεν κάνουμε απολύτως τίποτε και στο θέμα της συγκεκριμένης αποκλειστικής ζώνης «έχουμε αφήσει αυτήν την συγκεκριμένη ΑΟΖ να την αναγνωρίσει ένα τρίτο κράτος πρώτα».