Το «μυστηριώδες» παρελθόν του Ι.Σάφα

ΠΑΡΙΣ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ

Καπνίζει σαν…φουγάρο αν και κάθε πρωί τρέχει πολλά χιλιόμετρα για να γυμναστεί και να διατηρηθεί σε φόρμα. Ασκητική φιγούρα με αετήσιο όμως βλέμμα. Η ζωή του μια περιπέτεια. Ίσως γι΄ αυτό μπλέχτηκε και με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Βέβαια η υπόθεση αυτή αποδεικνύεται περιπέτεια περισσότερο για τους 1200 εργαζόμενους των ναυπηγείων ,παρά για τον επίδοξο αγοραστή τους. Ποιος είναι λοιπόν ο άγνωστος μέχρι πριν λίγους μήνες Ισκαντάρ Σάφα;
Σήμερα είναι ο «ευνοούμενος» της βασιλικής οικογένειας του Άμπου Ντάμπι. Μαζί με το σείχη Χάμνταν έναν από τα 28 «πριγκηπικά αδέλφια» του ‘Αμπου Ντάμπι, ελέγχουν την Abu Dhabi Mar,η οποία υποτίθεται ότι θα αγοράσει τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Προς το παρόν το μόνο βέβαιο (;),είναι ότι θα τεθούν υπό τον έλεγχο θυγατρικής εταιρείας της ADM.
Ιδιοκτήτης του γαλλικού ναυπηγείου CMN, “χτύπησε» την κατασκευάστρια όλων των πλοίων επιφανείας του γερμανικού Ναυτικού, την Blohm and Voss, και στη συνέχεια πήρε και το 25% της κατ’ εξοχήν κατασκευάστριας υποβρυχίων, τη HDW,η οποία είχε αναλάβει και τη ναυπήγηση του δικού μας “προβληματικού” ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ.

Πριν από όλα αυτά όμως, ο 55χρονος Ισκαντάρ Σάφα,είχε περάσει από 40 κύματα. Γεννημένος στο βόρειο Λίβανο μεγάλωσε σε μία χριστιανική μαρωνίτικη οικογένεια. Οι σπουδές που έκανε στις ΗΠΑ και τη Γαλλία τον οδήγησαν στα πρώτα του επιχειρηματικά βήματα.

Το 2001 η Γαλλία είχε εκδόσει ένταλμα σύλληψης μέσω ΙΝΤΕΡΠΟΛ. Η κατηγορία βαριά. Οι Γάλλοι υποστήριζαν ότι είχε καταχραστεί τα χρήματα που είχαν δοθεί για να απελευθερωθούν όμηροι από τη Χεζμπολάχ το 1998. Το ποσό προσδιοριζόταν περίπου στα 3.000.000 δολάρια! Αυτή ήταν μόνο η αρχή της ιστορίας. Οι γαλλικές αρχές υποστήριζαν ότι αυτά τα χρήματα ή κάποια απ΄αυτά δόθηκαν στον πρώην υπουργό Εσωτερικών Σ.Πασκουά και σ΄ ένα μυστικό πράκτορα που ασχολήθηκε και με τη πολιτική τον Ζ.Μαρσιανί. Ο Ισκαντάρ Σάφα όταν εξεδόθη το ένταλμα βρισκόταν στο Λίβανο,όπου και παρέμεινε μέχρις ότου η υπόθεση να μπει στο αρχείο,αφού τίποτα δεν αποδείχτηκε για τον ίδιο. Ο Ζ.Μαρσιανί πάντως έκανε λίγα χρόνια φυλακή και βγήκε με χάρη που έδωσε ο Σαρκοζί.
Όπως και να το δούμε,ο επίσημος συνομιλητής της ελληνικής κυβέρνησης για τη πώληση των ναυπηγείων έχει παρελθόν με μεγάλο ενδιαφέρον. Η εμφάνισή του στην ελληνική Βουλή,όταν κλήθηκε από την αρμόδια επιτροπή για να εξεταστούν οι προθέσεις του,σόκαρε τους βουλευτές που δεν είναι έτσι κι αλλιώς συνηθισμένοι να λένε αλλά και να ακούνε τα πράγματα με τ΄ όνομά τους. Άλλοι τον χαρακτήρισαν “ειλικρινή” κι άλλοι “κυνικό”. Ο Ι.Σάφα “γκρέμισε” όλες τις προσδοκίες που δικοί του άνθρωποι είναι η αλήθεια είχαν δημιουργήσει. Ούτε πολυτελή γιοτ θα ναυπηγήσει στην Ελλάδα,ούτε τις 1200 θέσεις των εργαζομένων μπορεί να εγγυηθεί. Τα σχέδιά του περιλαμβάνουν το πολύ 300 εργαζόμενους. Εκτός αν του παραγγείλουμε “20 υποβρύχια ή 35 φρεγάτες”, όπως είπε για να κρατήσει όλους τους εργάτες στο ναυπηγείο!