Οι φανατικοί υποστηρικτές και οπαδοί του Κώστα Καραμανλή δεν διαστάζουν να υποστηρίξουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός «έπεσε» γιατί «τόλμησε» να στρέψει την εξωτερική πολιτική της χώρας και προς τη Μόσχα,μέσω συμφωνιών για την ενέργεια και τους εξοπλισμούς. Υπήρξαν και πάρα πολλοί άλλοι λόγοι που οδήγησαν το Κώστα Καραμανλή στη πτώση,αλλά είναι βέβαιο ότι η επιλογή του να «παίξει» με τη Ρωσία είχε εκνευρίσει τους Δυτικούς συμμάχους και ειδικά τις ΗΠΑ. Τα τηλεγραφήματα του τότε πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντέϊβιντ Σπέκχαρντ που αποκάλυψαν τα Wikileaks δείχνουν την αμερικανική δυσφορία.
Ο Καραμανλής εκτός από τον αγωγό South Stream που είχε συμφωνήσει με τον Πούτιν , είχε βάλει μπροστά την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη . Μ΄ αυτούς τους δύο αγωγούς η Μόσχα έβρισκε διέξοδο στη Μεσόγειο,παρακάμπτοντας τη Τουρκία.
Επιπλέον ο Καραμανλής είχε κάνει το χατήρι του Πούτιν και είχε συμφωνήσει στην αγορά 450 Τεθωρακσιμένων Οχημάτων Μάχης BMP ,με κόστος 1,7 δις. Νωρίτερα είχε κάνει και το χατήρι των αμερικανών ,αγοράζοντας 30 F-16,μην το ξεχνάμε.
Ασφαλώς και οι κινήσεις Καραμανλή είχαν μεγάλο ενδιαφέρον .Ακόμη και η αγορά των τεθωρακισμένων που κανείς στο ΓΕΣ δεν ήθελε,είχε «περάσει» ως μέρος του διπλωματικού παιχνιδιού που φαινόταν αποφασισμένος να παίξει . Όμως όπως και σε πάρα πολλά άλλα θέματα ο κ.Καραμανλής απέφυγε να κατεβει στο γήπεδο και να παίξει.
Η υλοποίηση των συμφωνιών καρκινοβατούσε και τελικά το περίφημο άνοιγμα προς τη Μόσχα ,έμεινε στα λόγια και στα σχέδια. Ο Καραμανλής δεν τόλμησε να τελειώσει γρήγορα -και πριν οι αντιδράσεις των Δυτικών γίνουν ασφυκτικές- αυτό που είχε στο μυαλό του. Αυτή είναι η αλήθεια που απέχει αρκετά από την εικόνα του Καραμανλή …»μπολσεβίκου» που θέλουν να περάσουν κάποιοι.
Επειδή όλο αυτό το σενάριο εκ Ρωσίας περί σχεδίου δολοφονίας του Καραμανλή συμπίπτει με την εποχή που οι Ρώσοι πίεζαν ασφυκτικά «να τελειώνουμε» καλό θα είναι να είμαστε λίγο επιφυλακτικοί.