Και ξαφνικά, μία παρά δέκα (περίπου) μετά τα μεσάνυχτα ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος καταγγέλλει: “Όποιοι σπαταλούν τις δυνάμεις τους σε ένα εσωτερικό μικροκομματικό παιχνίδι τεχνητών παρεξηγήσεων, ας σεβαστούν την ανάγκη της χώρας και των πολιτών για ψυχραιμία και ασφάλεια και ας συστρατευτούν σε μια μεγάλη εθνική προσπάθεια για την υπέρβαση της κρίσης μέσα από κατάλληλους χειρισμούς, σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον.
” Σε τι αναφέρεται και γιατί; Με αφορμή τι κάποιοι αποφάσισαν να παίξουν με την ψυχραιμία και την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών; Η απάντηση έρχεται από την Ευρώπη και για την ακρίβεια από τους Financial Times Deutschland. Όχι δεν υπήρξε κάποιος ξένος δάκτυλος, ούτε οι συνήθεις ύποπτοι Γερμανοί δημοσίευσαν κάτι κακό για την Ελλάδα.
Δεν ήταν παρά μια (ακόμη) συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου σε ξένο Μέσο Ενημέρωσης. Κάποιοι ωστόσο έδωσαν σημασία στις λεπτομέρειες και είδαν κάτι πρωτοφανές. Ο Πρωθυπουργός είχε μπει σε συζήτηση με δημοσιογράφο, έστω θεωρητική, για το ενδεχόμενο αδυναμίας πληρωμών στην Ελλάδα αναφέροντας μάλιστα χαρακτηριστικά: “Θεωρητικά, μπορεί να διαρκέσει δύο εβδομάδες ή μπορεί να κρατήσει πολύ περισσότερο προκαλώντας πολύ μεγαλύτερη ζημία
” Προφανώς τα ερωτήματα ήταν καταιγιστικά. Γιατί μπήκε σε τέτοιου είδους συζήτηση ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, για αναφέρθηκε σε ενδεχόμενο αδυναμίας πληρωμών αντί να το διαψεύσει κατηγορηματικά, αν υπάρχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάτι που αγνοούμε και άλλα παρόμοια…
Από τις δηλώσεις πως “κάνουν κακό στη χώρα τέτοιου είδους αναφορές” μέσε σε λιγότερο από ένα 24ωρο οι Νο1 και Νο2 της Κυβέρνησης, Παπανδρέου και Βενιζέλος ανέφεραν για πρώτη φορά επισήμως ενδεχόμενο έστω και επιλεκτικής χρεοκοπία και της αδυναμίας πληρωμών. Ο κ. Βενιζέλος έσπευσε μάλιστα να μεταθέσει μια ημέρα πριν τη συνέντευξή του (ήταν προγραμματισμένη για χθες το πρωί 11:30) και σε αυτή ήταν που θέλησε να είναι καθησυχαστικός απέναντι σε ένα ενδεχόμενο “επιλεκτικής χρεοκοπίας”. Ωστόσο δεν είπε μην ανησυχείτε δεν πάμε σε επιλεκτική χρεοκοπία, είπε πως δεν είναι και τίποτε … σπουδαίο! Έχει αλλάξει κάτι; Πως είναι δυνατό να γίνεται ολόκληρη σύσκεψη του επικοινωνιακού επιτελείου την περασμένη Παρασκευή, από την οποία πέρασε μάλιστα για λίγο και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, πως είναι δυνατό ο ίδιος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος να αποφεύγει τις δηλώσεις μπροστά σε κάμερες και μαγνητόφωνα επί τέσσερις ημέρες για να μην πάει κάτι … στραβά και ξαφνικά να … ξεφεύγουν λέξεις από τον Πρωθυπουργό και τον Τσάρο;
Άλλα συμφωνούν πίσω από κλειστές και πόρτες και τελικά άλλα βγαίνουν στον αέρα; Τελικά ποιος παίζει με την ανάγκη των πολιτών για ψυχραιμία όσοι αναμεταδίδουν τις φράσεις οι εκείνοι που τις εκστομίζουν; Το κρίσιμο Υπουργικό Συμβούλιο Αυτή τη φορά δεν υπήρξαν απευθείας συνδέσεις. Ο Πρωθυπουργός δεν απευθύνθηκε live ούτε στους υπουργούς ούτε στο λαό. Το υπουργικό ενημερώθηκε από τον ίδιο και τον Ε. Βενιζέλο για όλες τις τελευταίες εξελίξεις και προφανώς για όλα τα σενάρια για τη λύση του ελληνικού προβλήματος.
Οι προτάσεις είναι γνωστές και πρέπει το συμβούλιο να ενημερωθεί και να πάρει αποφάσεις για τη στάση της Ελλάδας απέναντι στις επιλογές που δίνουν οι Ευρωπαίοι για το χρέος. Στη συνένευτξή του στους F.T. Deutschland ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε θετικός έναντι των σχεδίων εταίρων της Ευρωζώνης για επαναγορά μέρους του χρέους από την ίδια την Ελλάδα με κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF, στο 50% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων. “Είμαστε ανοιχτοί απέναντι σε όλες αυτές τις ιδέες. Αυτή η ιδέα θα μπορούσε να μειώσει για την Ελλάδα το βάρος του χρέους, αλλά να διευκολύνει και την εξυπηρέτησή του”είπε. Όλα αυτά βέβαια υπό το βάρος και της νέας υποβάθμισης από τη Fitch που όπως αναφέρει στην έκθεσή της η υποβάθμιση αυτή αντανακλά την αυξημένη αβεβαιότητα από τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο χρέος της Ελλάδας και ανοίγει ξανά την κουβέντα για το εάν και κατά πόσο είναι … τυχαίες άλλες λύσεις μεταξύ αυτών και η επιλεκτική χρεοκοπία κ.α.