Τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας (ΕΣΑ) απ’ ευθείας υπαγόμενο στον πρωθυπουργό, με γνωμοδοτική αρμοδιότητα αυξημένου κύρους, εισηγείται ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος σημειώνει ότι είναι «μεταρρύθμιση χαμηλού κόστους, αλλά αυξημένης απόδοσης».
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτης» ο κ. Κουμουτσάκος εξηγεί την εισήγησή του: «Δίνω μεγάλη βαρύτητα στην οικοδόμηση ενός Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, στο οποίο θα έχουν κομβικό ρόλο τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, αλλά θα συμμετέχουν και θα συμβάλλουν και άλλοι». Υποστηρίζει ότι στην παρούσα εποχή δεν είναι δυνατός ο σχεδιασμός, ούτε η εφαρμογή, εξωτερικής πολιτικής χωρίς πλήρη εικόνα των οικονομικών, ενεργειακών ακόμα και των πολιτιστικών παραμέτρων, αλλά και θεμάτων όπως η μετανάστευση, η τρομοκρατία, η παράνομη διακίνηση ανθρώπων, όπλων, ναρκωτικών.
Ο κ. Κουμουτσάκος σημειώνει ότι το ΕΣΑ θα πρέπει να είναι «μία ευάριθμη μονάδα υψηλού τεχνοκρατικού επιπέδου που θα αποτελεί μία ειδικού τύπου γραμματεία παραγωγής πολιτικής».
Επιπλέον, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ αναφέρει ότι από τα «παραδοσιακά» θέματα προτεραιότητας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής το σοβαρότερο είναι οι σχέσεις με την Τουρκία. Οι σχέσεις αυτές, επισημαίνει, συνδέονται άλλωστε με το Κυπριακό και έχουν μία ιδιαίτερα σημαντική πτυχή ασφάλειας για την Ελλάδα αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.
Ο κ. Κουμουτσάκος εκτιμά ότι η στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο δεν βοηθάει καθόλου, ότι οι τριβές διατηρούνται και η ένταση «μπορεί εύκολα να προκληθεί. Ειδικά αυτήν την περίοδο που η Τουρκία ζει σε μια «μέθη ισχύος» και η ευρωπαϊκή της προοπτική εμφανίζει σοβαρά συμπτώματα κόπωσης, η επιθυμητή πλήρης εξομάλυνση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων παραμένει ζητούμενο».
Επιπλέον, σύμφωνα με τον Έλληνα ευρωβουλευτή, η ανακάλυψη και έναρξη εκμετάλλευσης σοβαρών ενεργειακών κοιτασμάτων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και η προοπτική ανάλογων εξελίξεων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και κατ’ επέκταση στην ελληνική Οικονομική Αποκλειστική Ζώνη «είναι ένας πρόσθετος παράγοντας αβεβαιότητας στην πορεία των ελληνο-τουρκικών σχέσεων», εξαιτίας των νομικά αθεμελίωτων τουρκικών θέσεων και απαράδεκτων αντιδράσεων.
«Δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε έκπτωση εθνικών στόχων. Οι προσπάθειες στην οικονομία και την εξωτερική πολιτική πρέπει να γίνονται παράλληλα και με την ίδια σοβαρότητα» τονίζει ο κ. Κουμουτσάκος.