Στην Αθήνα σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ,Α.Φ.Ράσμουσεν για επαφές με το πρωθυπουργό και τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών.Στις 16.00 θα συναντηθεί με τον υπουργό Άμυνας Ευάγελο Βενιζέλο και τον αναπληρωτή υπουργό Πάνο Μπεγλίτη. Ο κ.Ρασμούσεν θα παρουσιάσει το σχέδιο για τη νέα δόμη του ΝΑΤΟ και το νέο δόγμα της Συμμαχίας. Το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης εστιάζεται σε δύο ζητήματα: Στη συνεργασία σε αμυντικό επίπεδο ΝΑΤΟ και ΕΕ,την οποία συστηματικά μπλοκάρει η Τουρκία ,λόγω Κύπρου και στην διατήρηση του αεροπορικού υποστρατηγείου της Λάρισας (CAOC 4). Η διαπραγμάτευση και στα δύο ζητήματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για την Αθήνα.
Η συγκυρία δεν είναι η καλύτερη για να συζητηθούν θέματα που έχουν να κάνουν με χρόνιες διαφωνίες μας με τη Τουρκία. Οι ΗΠΑ θέλουν να χρησιμοποιήσουν το τουρκικό έδαφος για να ανπτύξουν την αντιπυραυλική ασπίδα και δεν έχουν καμία διάθεση να ψυχράνουν κι άλλο τις σχέσεις τους με την Άγκυρα. Αρκεί η καχυποψία που υπάρχει μετά από τη μετωπική σύγκρουση Τουρκίας-Ισραήλ, η οποία και έφερε σε δύσκολη θέση τις ΗΠΑ. Ο γγ του ΝΑΤΟ Α.Φ.Ράσμουσεν έχει πάρει το μήνυμα των αμερικανικών προθέσεων και είναι βέβαιο ότι πρώτο μέλημά του θα είναι να αποσπάσει την υποστήριξη της Τουρκίας. Πριν μερικές ημέρες ο κ.Ράσμουσεν ταξίδεψε στην Άγκυρα άκουσε τις απόψεις της κυβέρνησης και αρνήθηκε να έρθει αμέσως στην Αθήνα,όπως του ζητήθηκε,επιμένοντας στον αρχικό προγραμματισμό, ο οποίος προβλέπει την άφιξή του αύριο.
Οι Τούρκοι παζαρεύουν και παζαρεύουν καλά. Για το θέμα της συνεργασίας ΝΑΤΟ –ΕΕ φαίνεται ότι έχουν εξασφαλίσει διαβεβαιώσεις για αναβαθμισμένο λόγο που θα έχουν στη λήψη των αποφάσεων και σημαντικό ρόλο σ΄ όλες τις αποστολές.
Για το θέμα της νέας δομής επιμένουν στη διατήρηση του Στρατηγείου της Σμύρνης το οποίο σύμφωνα με τα σχέδια που υπήρχαν στο ΝΑΤΟ, θα έκλεινε. Σ΄ αυτό το αίτημα έχουν την απόλυτη υποστήριξη των ΗΠΑ, οι οποίες πρόσφατα ανανέωσαν το στρατιωτικό προσωπικό τους με μεταθέσεις ετήσιες ή και διετείς για ένα στρατηγείο το οποίο υποτίθεται ότι κλείνει.
Από την άλλη πλευρά η ελληνική κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει ότι τουλάχιστον το υποστρατηγείο στη Λάρισα θα παραμείνει ενεργό. Οι δραστικές περικοπές οι οποίες πρέπει να γίνουν και στο ΝΑΤΟ,προέβλεπαν τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα τη λειτουργία δύο στρατηγείων ,ενός στις ΗΠΑ κι ενός στην Ευρώπη,στη Γερμανία και την δημιουργία τριών υποστρατηγείων τα οποία θα μπορούν να μετακινούνται και να αναπτύσσονται ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Η Λάρισα δεν προβλεπόταν σ΄ αυτό το σχεδιασμό,αλλά πηγές του Πενταγώνου εμφανίζονται αισιόδοξες ότι τελικά δεν θα υπάρξει πρόβλημα.
Το βασικό ζητούμενο βέβαια είναι ποιος θα ελέγχει τον εναέριο χώρο του Αιγαίου για τις νατοϊκές επιχειρήσεις. Απ΄ότι φαίνεται αυτή η ευθύνη θα περάσει άλλου,με πιθανότερο το Ραμστάϊν της Γερμανίας. Κι αν πιστέψουμε όσα λέει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν στη συνέντευξή του στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ο έλεγχος αυτός μπορεί να είναι….ευρύτερος. Ο κ.Ερντογάν στη συνέντευξή του έκανε την «αθώα» πρόταση να ρυθμίζει το ΝΑΤΟ πότε και ποια μαχητικά αεροσκάφη θα πετούν στο Αιγαίο. Τέτοια πρόταση πριν από μερικά ,όχι πολλά ,χρόνια δεν θα μπορούσε καν να τεθεί υπό συζήτηση. Τώρα τι θα γίνει;