Ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος κάποιες φορές θυμίζει…Πάγκαλο! Για την ακρίβεια τον θυμίζει μόνο στις σπάνιες περιπτώσεις που χάνει τη ψυχραιμία του και ο θυμός του καταφέρνει έστω και στιγμιαία να σκεπάσει την ευφυϊα του.
Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο υπουργείο,τέθηκε το ερώτημα για τον θόρυβο που έχουν προκαλέσει κάποιες επιλογές που έγιναν στις κρίσεις για τις ΕΔ και για να μην κρυβόμαστε η ερώτηση αφορούσε στις προαγωγές και στις τοποθετήσεις δύο αξιωματικών της ΠΑ που υπήρξαν στενοί του συνεργάτες. Ο ένας διευθυντής του γραφείου του και ο δεύτερος υπασπιστής του.Ο πρώτος έγινε Β’ Κλαδάρχης και ο δεύτερος κατέλαβε κορυφαία θέση επίσης στις μεταθέσεις. Ο κ.Βενιζέλος απάντησε:
«Θεωρώ ότι οι φετινές κρίσεις οι οποίες έγιναν στο πνεύμα και του νέου νόμου περί ιεραρχίας και προαγωγών, είναι υποδειγματικές. Δεν νομίζω ότι υπήρξαν άλλοτε στις Ένοπλες Δυνάμεις κρίσεις, οι οποίες να είχαν αυτά τα χαρακτηριστικά της διαφάνειας, της αξιοκρατίας». Σε καμμία περίπτωση δεν θα υποστηρίξουμε ότι έγιναν τα όργια που έχουν συμβεί άλλες χρονιές,αλλά σε καμμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν υποδειγματικές. Απέχουμε πολύ ακόμη από τέτοιες κρίσεις.
«Πρέπει δε να σας πω και το εξής: τις κρίσεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων τις κάνει το ΚΥΣΕΑ μόνο στο επίπεδο των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων. Τις κρίσεις από το επίπεδο των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων και κάτω, τις κάνουν όργανα, όπως το ΣΑΓΕ ή τα Συμβούλια Κρίσης, τα οποία είναι αμιγώς στρατιωτικά. Η κριτική λοιπόν για τις κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις νομίζω ότι στρέφεται κατά αποδεκτών, που αδικούνται κατάφορα, όπως είναι οι Αρχηγοί των Επιτελείων και ανώτατοι αξιωματικοί που στελεχώνουν τα Συμβούλια Κρίσεων». Όλοι εδώ ,στην Ελλάδα ζούμε. Και μας είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι κανείς από το υπουργικό επιτελείο δεν ασχολήθηκε καν με τις κρίσεις και με την τύχη ανθρώπων οι οποίοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είχαν συνεργαστεί μαζί τους. Και νομίζουμε ότι δεν είμαστε οι μόνοι «άπιστοι».
«Δεν είναι δυνατό Μέσα Ενημέρωσης και μάλιστα Μέσα Ενημέρωσης με μεγάλη επιρροή, χωρίς να έχουν τηρήσει καμία δημοσιογραφική δεοντολογία και χωρίς καμία διασταύρωση και χωρίς καμία επαφή με συγκεκριμένους αξιωματικούς να τους εκθέτουν ονομαστικά. Δεν είναι δυνατό να εκτίθεται ονομαστικά επειδή διετέλεσε υπασπιστής μου ο ταξίαρχος που ασκεί τα καθήκοντα του Διοικητού της 115 Πτέρυγας Μάχης στη Σούδα και διοικεί αυτή τη στιγμή με απόλυτη επιτυχία την πιο κρίσιμη μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας.
Είναι, επίσης, δημοκρατικά και συνταγματικά αδιανόητο και απρεπές το γεγονός ότι ένας αξιωματικός που έχει διατελέσει υπασπιστής οποιουδήποτε Υπουργού Άμυνας μεταπολιτευτικής, δημοκρατικής, νόμιμης κυβέρνησης της χώρας να κατηγορείται γιατί ως υπηρεσιακό καθήκον ανέλαβε να υπηρετήσει στο στρατιωτικό γραφείο ενός Υπουργού -του οποιουδήποτε Υπουργού- και να ταυτίζεται η πολιτική κριτική δίκαιη ή άδικη προς κάποιον Υπουργό με το πρόσωπο των υπασπιστών.
Αυτά είναι βαρβαρότητες που θίγουν το κράτος δικαίου, την ενότητα και την ομοψυχία των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν είναι δυνατόν αυτά να γίνονται κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων. Και θα συστήσω στους αξιωματικούς που εθίγησαν προσωπικά να ασκήσουν όλα τα έννομα δικαιώματά τους». Εδώ πια μιλάει ο «θυμωμένος» Βενιζέλος.Εξοργισμένος θα λέγαμε.
Οι δημοσιογράφοι που έκαναν τα ρεπορτάζ περί κρίσεων τι δεν διασταύρωσαν δηλαδή; Ότι οι δύο αξιωματικοί είχαν υπηρετήσει σε καίριες θέσεις δίπλα στον κ.Βενιζέλο; Ή ότι προήχθησαν και τοποθετήθηκαν σε νευραλγικές θέσεις στο ΓΕΑ; Αφού όλα υπάρχουν σε ανακοινώσεις του υπουργείου Άμυνας.
Θα πουν όσοι θέλουν να δώσουν δίκιο στον κ.Βενιζέλο, ότι είναι παράλογο να «στιγματίζεται» ένας αξιωματικός επειδή κατά τη διάρκεια της καριέρας του υπηρέτησε σε κάποιο υπουργικό επιτελείο. Θα συμφωνήσουμε απολύτως μαζί τους και μετά θα τους επανφέρουμε στη πραγματικότητα. Την ελληνική πραγματικότητα,δυστυχώς. Η οποία θέλει τον εκάστοτε υπουργό να τοποθετεί στο επιτελείο του αξιωματικούς που κάποιος του συστήνει ως «έμπιστους». Και δυστυχώς αυτή η τοποθέτηση ακολουθεί τον αξιωματικό στην υπόλοιπη καριέρα του. Μεγάλη αν η κυβέρνηση του υπουργού μείνει κι άλλη τετραετία στην εξουσία,μικρή αν πέσει και έρθουν οι «αλλοι»,γιατί θα τον διώξουν μόνο και μόνο επειδή ήταν υπασπιστής του υπουργού!
Έτσι γινόταν,έτσι γίνεται κι ευχόμαστε να πάψει να γίνετε. Αν και δεν το πιστεύουμε ότι θα γίνει σύντομα.
Έχουμε ξαναγράψει και επιμένουμε:η τοποθέτηση των δύο αξιωματικών στις συγκεκριμένες θέσεις ήταν λάθος. Ακόμη κι αν οι μεταθέσεις που γίνουν επί των ημερών τους είναι αλάνθαστες,αδιάβλητες και αντικειμενικές πάντα κάποιος δυσαρεστημένος θα βρεθεί να τους κατηγορήσει για αμερολήψια.Κι αυτό τελικά δεν θα το χρεωθούν οι δύο αξιωματικοί,αλλά ο ίδιος ο ΥΕΘΑ.