Ολες οι αρμοδιότητες σε αναπληρωτές και υφυπουργό στο ΥΠΕΘΑ. Πώς έγινε το μοίρασμα

Μοίρασαν τους ρόλους στην πολιτική ηγεσία στο Πεντάγωνο, καθώς δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι αρμοδιότητες των αναπληρωτών υπουργών Αμυνας Γ. Ραγκούση και Γ. Γεωργίου, καθώς και του υφυπουργού Κ. Σπηλιόπουλου.

Ο κ. Ραγκούσης θα αποφασίζει για θέματα επιστημονικής τεχνολογικής έρευνας και ερευνητικών κέντρων των Ενόπλων Δυνάμεων, θα εγκρίνει προγράμματα ερευνών ανάπτυξης και αμυντικής παραγωγής, θα εισηγείται στο ΚΥΣΕΑ την πολιτική για ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό της αμυντικής βιομηχανίας, θα αποφασίζει για την υγειονομική πολιτική στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, θα καθορίζει την πολιτική σε θέματα εκπαίδευσης τοποθετήσεων και μεταθέσεων του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ακόμη, ο ίδιος θα εισηγείται και θα εφαρμόζει τη νομοθεσία για τα στρατολογικά, τους αναπήρους πολέμου και ειρηνικής περιόδου, θύματα πολέμου, εφέδρους πολεμιστές και αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Θα αποφασίζει για την κατάσταση της ιεραρχίας και τις προαγωγές των κατωτέρων αξιωματικών, των ανθυπασπιστών και των μονίμων και εθελοντών οπλιτών κάθε κατηγορίας των ΕΠΟΠ, των Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης κτλ., την πολεμική διαθεσιμότητα των αξιωματικών και ανθυπασπιστών και την πολεμική αποστρατεία των υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων. Τέλος, θα αποφασίζει για το διορισμό, την πρόσληψη, εξέλιξη και μονιμοποίηση του διδακτικού εκπαιδευτικού προσωπικού των Ανωτάτων Στρατιωτικών Σχολών.

Στον Γ. Γεωργίου ανατίθενται ο συντονισμός και η έγκριση των προγραμμάτων προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων, ο έλεγχος των συμβάσεων προμηθειών, θέματα κωδικοποίησης και τυποποίησης υλικών, έως το ποσό των 25 εκατ. ευρώ, θα. παρέχει κατευθύνσεις στους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων για την κατάρτιση του τακτικού προϋπολογισμού, του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και την οικονομική πολιτική του υπουργείου. Θα έχει την ανώτατη εποπτεία για τη χρησιμοποίηση των πιστώσεων που διατίθενται με τον προϋπολογισμό, καθώς και για τα μέσα υποστήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων και θα ελέγχει την πολιτική διεξαγωγής των ασκήσεων καθώς και κοινοβουλευτικές αρμοδιότητες.

Ο υφυπουργός Κ. Σπηλιόπουλος έχει στο χαρτοφυλάκιό του: Πολεμικό Μουσείο, Αυτόνομος Οικοδομικό Οργανισμό Αξιωματικών, Λέσχη Αξιωματικών, ασφαλιστικά ταμεία, στρατιωτικές φυλακές, Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, Ελληνική Θαλάσσια Ένωση, προμηθευτικό οργανισμό του Ναυτικού, Υδρογραφική Υπηρεσία, Μικτό Λόχο Στρατονομίας, ΕΜΥ, φάρους κ.α.

Αναλυτικά, οι αρμοδιότητες στο ΦΕΚ, που ακολουθεί ή «κατεβάστε» στον υπολογιστή σας το έγγραφο πατώντας εδώ.