Οδοιπορικά σε υπάλληλο με… άδεια κύησης

Η κυβέρνηση κόβει μισθούς και συντάξεις, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζεται η χορήγηση των αποζημιώσεων εκτός έδρας, ακόμη και σε υπαλλήλους, που τελούν σε άδεια κύησης!

Ενδεικτική είναι η περίπτωση μιας πολιτικής υπαλλήλου σε στρατιωτική μονάδα, στην οποία εγκρίθηκαν κανονικά οι άδειες λοχείας και μητρότητας, τριών και εννέα μηνών αντίστοιχα. Ταυτόχρονα την ίδια περίοδο η υπάλληλος εμφανίζεται να… μετακινείται για υπηρεσιακούς λόγους με «Φύλλο Πορείας», το οποίο μάλιστα συνοδεύει υπεύθυνη δήλωση της υπαλλήλου ότι εκτέλεσε την υπηρεσία και πραγματοποίησε το τετραήμερο εκτός έδρας.

Παράλογο; Για τους υπαλλήλους στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπως και για το στρατιωτικό προσωπικό, αυτή είναι η πρακτική που ακολουθείται εδώ και χρόνια. Ο λόγος είναι ότι κάποια στιγμή τα «εκτός έδρας» στους υπαλλήλους άρχισαν να δίνονται αντί κάποιας θεσμοθετημένης αύξησης. Αποτέλεσμα είναι ολόκληρο το στράτευμα να εμφανίζεται υπό διαρκή… μετακίνηση (!), ώστε να δικαιολογείται στα χαρτιά το ποσό των «οδοιπορικών εξόδων» κάθε μήνα. Βεβαίως, αυτό συνοδεύεται από μια απίστευτη γραφειοκρατία, η οποία συντηρείται και είναι άγνωστο πόσο κοστίζει, αφού συστηματικά απασχολούνται αρκετοί στα γραφεία για την έκδοση «εικονικών» εγγράφων μετακίνησης του προσωπικού.

Και φυσικά, η περίπτωση της υπαλλήλου δεν είναι η μοναδική. Δικαιούχοι, σύμφωνα με το ΓΕΣ, είναι το σύνολο του πολιτικού προσωπικού (μόνιμοι ή με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου), το διδακτικό προσωπικό στις στρατιωτικές σχολές, υπάλληλοι σε άδεια (κάθε μορφής ακόμη και συνδικαλιστική) ακόμη και το αποσπασμένο προσωπικό σε υπηρεσίες όπως: σε βουλευτές, στο Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, σε Νομικά Πρόσωπα ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ το πρόσφατο θέμα, που αποκάλυψε το Onalert, για υπερωρίες και οδοιπορικά σε αποσπασμένους υπαλλήλους σε βουλευτές και κόμματα.

Το ΓΕΑ πληρώνει υπερωρίες σε υπαλλήλους βουλευτών

Η αποκάλυψη του Onalert στα τηλεοπτικά κανάλια