Ocean2020: Η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη θαλάσσια αποτροπή

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας χρηματοδοτεί μια νέα ομάδα ερευνητικών έργων, μεταξύ των οποίων το Ocean2020 στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα, με στόχο τη δημιουργία μιας ισχυρής αμυντικής βιομηχανίας της ΕΕ και τη διαμόρφωση νέων συμπράξεων σε διασυνοριακό επίπεδο.

«Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας έχει ουσιώδη σημασία για τη μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ εταιρειών του τομέα της άμυνας και των στρατευμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και για την εξασφάλιση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης. Τα πανευρωπαϊκά συνεργατικά ερευνητικά έργα στον τομέα της άμυνας που υποστηρίζονται από το Ταμείο σχεδιάζονται με σκοπό να εξασφαλίσουν την τεχνολογική πρωτοπορία της Ευρώπης, να θέσουν τα θεμέλια για τις μελλοντικές αμυντικές ικανότητες και να στηρίξουν μια πιο καινοτόμο και ανταγωνιστική ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία», δήλωσε η αρμόδια Επίτροπος Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα.

Όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή, ένα από τα έργα αυτά είναι το Ocean2020 στο οποίο μετέχει και η Ελλάδα και υποστηρίζει τις αποστολές θαλάσσιας επιτήρησης και αποτροπής. Θα ενσωματώσει τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη (drones) και μη επανδρωμένα υποβρύχια σε επιχειρήσεις του στόλου. Οι πληροφορίες που θα συλλέγονται θα συνδυάζονται με συμβατικά συστήματα προκειμένου να μπορούν οι στρατιωτικοί διοικητές να διαμορφώνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα των εξελισσόμενων καταστάσεων.

Το έργο θα υλοποιηθεί από κοινοπραξία απαρτιζόμενη από 42 εταίρους από 15 χώρες της ΕΕ, υπό την καθοδήγηση της εταιρείας Leonardo S.p.A. Θα χρηματοδοτηθεί με επιχορήγηση περίπου 35 εκατ. ευρώ. Το 2019 το έργο θα πραγματοποιήσει δύο επιδείξεις σε πραγματικές συνθήκες: μία στη Βαλτική θάλασσα, υπό την ηγεσία του σουηδικού ναυτικού, και μία στη Μεσόγειο, υπό την ηγεσία του ιταλικού ναυτικού.

Τρία άλλα έργα που αποσκοπούν στη βελτίωση του εξοπλισμού των στρατιωτών δέχθηκαν επιχορηγήσεις κυμαινόμενες από 1 έως 3 εκατ. ευρώ:

Οι συμφωνίες επιχορήγησης για τα εν λόγω έργα θα υπογραφούν τις προσεχείς εβδομάδες.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής για τη στήριξη αυτών των ερευνητικών έργων στον τομέα της άμυνας συμπίπτει με την ετήσια Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, στην οποία ο πρόεδρος κ. Γιούνκερ παρουσίασε τα επόμενα βήματα προς μια ισχυρότερη Ευρώπη στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας.

Στο πλαίσιο του ερευνητικού σκέλους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας, θα διατεθούν 90 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις για την έρευνα στον τομέα της άμυνας, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν πλήρως και άμεσα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ (2017-2019). Τον Δεκέμβριο του 2017 υπογράφτηκε η πρώτη συμφωνία επιχορήγησης με την κοινοπραξία PYTHIA. Αυτό το έργο αποσκοπεί στον εντοπισμό των βασικών τάσεων στο ταχέως εξελισσόμενο περιβάλλον των καινοτόμων τεχνολογιών άμυνας.

Επίσης, η Επιτροπή θα εγκρίνει σύντομα το πρόγραμμα εργασίας του 2018 για την έρευνα στον τομέα της άμυνας και θα ζητήσει από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας να δημοσιεύσει τις νέες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων εστιάζοντας «στις τεχνολογίες ηλεκτρονικού σχεδιασμού όσον αφορά αμυντικές εφαρμογές και σε ευρωπαϊκό οπλικό σύστημα λέιζερ υψηλής ισχύος». Η επόμενη αυτή δέσμη επιχορηγήσεων για έρευνα στον τομέα της άμυνας θα υπογραφεί μέχρι τα τέλη του 2018.

Όλα αυτά, εν αναμονή της συγκρότησης μετά το 2020 ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας με χρηματοδοτική ικανότητα 1,5 δισ. ευρώ ετησίως για τη στήριξη των αμυντικών ικανοτήτων? Από αυτά, 500 εκατ. ευρώ ετησίως θα είναι αφιερωμένα στην έρευνα στον τομέα της άμυνας, γεγονός που καθιστά την ΕΕ έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην έρευνα στον τομέα της άμυνας.

Σημειώνεται ότι στο έργο Ocean 2020 συμμετέχουν τα υπουργεία Άμυνας της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Εσθονίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας, της Ιταλίας, των Κάτω Χωρών, της Λιθουανίας, της Πορτογαλίας και της Σουηδίας. Οι βιομηχανικοί εταίροι είναι οι εξής: Indra, Safran, Saab, MBDA, PGZ/CTM Hensoldt, Intracom-IDE, Fincantieri και Qinetiq. Μεταξύ των ερευνητικών κέντρων συγκαταλέγονται τα εξής: ο γερμανικός οργανισμός Fraunhofer, το ολλανδικό Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO), το Κέντρο Θαλάσσιας Έρευνας και Πειραματισμού (CMRE NATO) και το ιταλικό Istituto Affari Internazionali (IAI).