Στη Βουλή φέρνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης με ερώτησή του όσα αναφέρουν πρόσφατα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία έχει προσυμφωνηθεί από την κυβέρνηση η αγορά στρατιωτικών εξοπλισμών προς όφελος γερμανικών και γαλλικών εταιρειών, μετά την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη (SIPRI) της Στοκχόλμης, κατά την περίοδο 2006-2010 η Ελλάδα απορρόφησε το 15% των εξαγωγών όπλων της Γερμανίας και το 12% της Γαλλίας, ρωτά αν η κυβέρνηση θα προβεί σε νέες αγορές εξοπλισμών από τις δανείστριες-χώρες Γερμανία και Γαλλία σε καιρό δημοσιονομικού εκτροχιασμού και άγριας μονόπλευρης λιτότητας, επικαλούμενος και τις δηλώσεις του ηγέτη των Ευρωπαίων Πρασίνων Κον Μπεντίτ.
Η ερώτηση του βουλευτή έχει ως εξής:
Πρόσφατο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Βild, αναφέρει ότι: «η Ελλάδα, ένας από τους καλύτερους αγοραστές όπλων της Ευρώπης, ετοιμάζεται να αγοράσει νέα μαχητικά αεροσκάφη με τα χρήματα που έρχονται από την Ε.Ε.. Μάλιστα, στη λίστα της Ελλάδας, δεν είναι μόνο αεροσκάφη, αλλά υποβρύχια και φρεγάτες. […]. Οι στρατιωτικές δαπάνες έρχονται σε μια εποχή μεγάλης αβεβαιότητας για την Ελλάδα και από αυτές πρόκειται να ωφεληθούν γερμανικές και γαλλικές εταιρίες.»
Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι: «Παρόλο που η Ελλάδα βρίσκεται σε αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας και οι μισθοί έχουν περικοπεί, κάποιοι Έλληνες πολιτικοί δείχνουν να μην έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης. […] Εξήντα ολοκαίνουργια μαχητικά αεροσκάφη σκοπεύει να αγοράσει η Αθήνα, κόστους τεσσάρων δισ. ευρώ με χρήματα που έχουν εισρεύσει από την Ε.Ε. στα άδεια ταμεία!». Μάλιστα όπως τονίζεται, πάντα στο ίδιο δημοσίευμα μεταξύ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ μόνον οι ΗΠΑ ξεπερνούν την Ελλάδα, τηρουμένων των αναλογιών, στις δαπάνες στρατιωτικών εξοπλισμών.
Έτερο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Welt αναφέρει ότι στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης προβλέπονται δαπάνες 457 εκατομμυρίων ευρώ για εξοπλισμούς κι ότι επίσης η Ελλάδα έχει αγοράσει από τη Γερμανία 4 ελαττωματικά υποβρύχια που γέρνουν, με το ποσό των 2,8 δισ. ευρώ!
Η εφημερίδα επικαλείται, μάλιστα, ανώνυμη κυβερνητική πηγή που υπόσχεται συμφωνίες για νέα εξοπλιστικά προγράμματα στους Γερμανούς εάν τον Μάρτιο πάρουμε τα 80 δισ. ευρώ από την επόμενη δανειακή σύμβαση. Το δημοσίευμα έρχεται να προστεθεί σε παλαιότερο άρθρο της εφημερίδας New Europe που υποστήριζε ότι υπάρχει μυστική συμφωνία του κ. Παπανδρέου με την κ. Μέρκελ και Σαρκοζί για την αγορά οπλικών συστημάτων ύψους 10,5 δις που συνδέεται άμεσα με τις δανειακές συμβάσεις της χώρας μας.
Σημειωτέον ότι σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη (SIPRI) της Στοκχόλμης, η Ελλάδα απορρόφησε το 15% των εξαγωγών όπλων της Γερμανίας και το 12% της Γαλλίας, κατά την περίοδο 2006-2010.
Με δεδομένες τις επανειλημμένες δηλώσεις του ηγέτη των Ευρωπαίων Πρασίνων Κον Μπεντίτ, οι οποίες ωστόσο εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητες, από τις Κυβερνήσεις της Γερμανίας της Γαλλίας ,αλλά και της Ελλάδας, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να ξοδεύει το 4% του ΑΕΠ σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς κι ότι η Ελλάδα πρέπει να υποστηρίξει ότι τα επόμενα 5 – 10 χρόνια δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει αυτά τα συμβόλαια εξοπλισμών ύψους 2,5 δις ευρώ που υπέγραψε ο κ. Καραμανλής, γιατί όπως αναφέρει ο κ. Κον Μπεντίτ: «Οι κ.κ. Σαρκοζί και Μέρκελ, δεν θα μπορέσουν να αντιτάξουν οποιοδήποτε επιχείρημα σε ένα τέτοιο αίτημα, δεδομένης της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα.» .
Με δεδομένο ότι σε καιρό άγριας μονόπλευρης λιτότητας, εις βάρος των μισθωτών, των συνταξιούχων και του κοινωνικού κράτους δεν είναι δυνατόν ένα κράτος που δημοσιονομικά καταρρέει να προβαίνει σε αγορά νέων στρατιωτικών εξοπλισμών από χώρες-παραγωγούς εξοπλισμών που τυγχάνουν να είναι και χώρες-δανείστριες προς την Ελλάδα, ταυτόχρονα:
Με βάση τα παραπάνω,
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
· Ποια η θέση της κυβέρνησης αναφορικά με τα προαναφερόμενα δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου; Υπάρχει συμφωνία Παπανδρέου-Μέρκελ για την αγορά εξοπλισμών;
· Αποτελεί όρο εκταμίευσης της 7ης δόσης των 80 δις η αγορά εξοπλισμών από τη Γερμανία;
· Σχεδιάζει η τρικομματική κυβέρνηση να μειώσει τις αμυντικές δαπάνες, ώστε το εξοικονομηθέν ποσό να χρησιμοποιηθεί για την στήριξη του κοινωνικού κράτους;
· Σε πόσες, ποιες και ποιου ύψους αγορές αμυντικών εξοπλισμών σκοπεύει να προβεί η κυβέρνηση το 2012;Ποιος είναι ο αντίστοιχος προγραμματισμός για την προσεχή πενταετία;