Πώληση δημόσιων επιχειρήσεων και ακινήτων, νέο «ψαλίδι» στους μισθούς του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ, αύξηση φόρων ..δια της πλαγίας, περικοπές επιδομάτων, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το «μενού» του «πακέτου» μέτρων για το 2012-΄15, που ανακοινώνει σήμερα ο Πρωθυπουργός.
Με αυτή την «συνταγή» εξοικονόμησης 23 δισ. ευρώ την επόμενη τετραετία, η Κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει τις αγορές και τους Ευρωπαίους ότι μπορεί να καταστήσει βιώσιμο το δημόσιο χρέος της χώρας.
Ποιο είναι όμως το «φορτίο» που καλείται να σηκώσει ο έλληνας πολίτης; -Η εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο με «μαχαίρι» στα επιδόματα στο δεύτερο εξάμηνο του 2011.
-Η περικοπή κοινωνικών επιδομάτων με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια εντός του έτους.
-Η επιβολή φόρου στα αναψυκτικά, χυμούς και φυσικό αέριο στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
-Ευνοϊκότερη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη. -Ρύθμιση για την εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου.
-Αύξηση τελών κυκλοφορίας του 2012.
-«Ψαλίδισμα» φοροαπαλλαγών με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
-Μείωση αφορολογήτου ορίου του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.
-Μείωση αφορολογήτου ορίου για απόκτηση πρώτη κατοικίας.
-Κατάργηση 300 φόρων υπέρ τρίτων.
-Άντληση εσόδων έως 4 δισ. ευρώ από τις σχολάζουσες κληρονομιές και «ορφανές» τραπεζικές καταθέσεις.
-Διεύρυνση φορολογικής βάσης ΦΠΑ με μετατάξεις αγαθών και υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή 13% στον υψηλό 23%
. Για να καλυφθούν οι φετινές δημοσιονομικές αστοχίες, επισπεύδεται το ενιαίο μισθολόγιο, ενώ ορισμένα από τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα εφαρμοστούν από το τρέχον έτος και όχι από το 2012 όπως αρχικά σχεδιαζόταν.
Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής που θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο, θα λάβει τις επόμενες ημέρες τη μορφή πολυνομοσχεδίου, θα κατατεθεί στη Βουλή στις 16 Μαρτίου και θα ψηφιστεί μέχρι τις αρχές Ιουνίου.
Στην κυβερνητική παράταξη υπάρχει αγωνία για την «υποδοχή» του προγράμματος αλλά και των πρόσθετων μέτρων (τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ), που πρέπει να ληφθούν ως το τέλος του έτους λόγω της υπέρβασης του ελλείμματος πέρυσι και της κακής πορείας του τακτικού προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο φέτος.
Πρώτος στην λίστα ο ΟΤΕ
Ο ΟΤΕ, πάντως, φαίνεται να είναι ο Οργανισμός που περνά πρώτος στην λίστα των αποκρατικοποιήσεων, σε μια προσπάθεια του Πρωθυπουργού να στείλει ένα σαφές μήνυμα στις αγορές ότι η κυβέρνηση έχει την βούληση να προχωρήσει σε γενναίες ιδιωτικοποιήσεις.
Άλλωστε, η περίπτωση του ΟΤΕ μοιάζει να είναι η πιο προχωρημένη.
Εφόσον δοθεί πολιτικά το «πράσινο φως», τότε θα προχωρήσει από φέτος κιόλας η πώληση του 10% των μετοχών του Οργανισμού. Δεδομένου ότι υπάρχει «έτοιμος» ο αγοραστής, η Deutsche Telekom, η κυβέρνηση με την κίνηση αυτή θα στείλει ένα μήνυμα στις αγορές ότι περιορίζει δαπάνες, αυξάνει τα έσοδα και ξεκινάει δυνατά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
H Deutsche Telekom, παρόλο που δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την πορεία της επένδυσής της στον ΟΤΕ, εκτιμάται ότι θ’ αγοράσει, αφενός μεν γιατί μειώνει τον μέσο όρο κτήσης – μέχρι στιγμής έχει δαπανήσει 3,8 δισ. ευρώ για 147 εκατ. μετοχές – αφετέρου δε επειδή καθίσταται πλέον ο βασικός μέτοχος με απόσταση από το Ελληνικό Δημόσιο. Με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής του ΟΤΕ, το 10% που ενδεχομένως να διατεθεί στην Deutsche Telekom αποτιμάται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ.