Σκληρή κόντρα Βενιζέλου-Τζήμα για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ,με τον ΥΕΘΑ να αποκαλύπτει την ανταλλαγή επιστολών για το θέμα τόσο με κ.Τζήμα,όσο και με τον ίδιο το πρόεδρο της ΝΔ Α.Σαμαρά. Τι απόψεις εκφράστηκαν σ΄ αυτές τις επιστολές δεν αναφέρει στη δήλωσή του,αλλά αφήνει να εννοηθεί ότι είχε υπάρξει “σύμπνοια”. Αναφέρει ο ΥΕΘΑ:
«Αντί απάντησης στην ανακοίνωση του Τομέα Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος παρακαλεί τον Πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά, εάν το επιθυμεί, να δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή του Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του υπεύθυνου Εθνικής Άμυνας της ΝΔ προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, καθώς και την απαντητική επιστολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας προς τον Πρόεδρο της ΝΔ και Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για το ζήτημα της Δομής Διοίκησης του ΝΑΤΟ.
Κατά τα λοιπά, στη συνεδρίαση της ερχόμενης Τρίτης της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, που συγκαλείται μετά από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, θα παρουσιαστούν όλα τα δεδομένα αναλυτικά, ώστε ο καθένας να βγάλει τα ιστορικά του συμπεράσματα».
Τι προκάλεσε τη δήλωση Βενιζέλου; Η ανακοίνωση του υπεύθυνου για θέματα Άμυνας της ΝΔ Μαργαρίτη Τζήμα ,με την οποία εξέφραζε το προβληματισμό του κόμματός του και μιλούσε για παραγώδη αποτυχία του ΥΕΘΑ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
«Έντονο προβληματισμό και απογοήτευση, προξενεί η χθεσινή απόφαση της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για τη Νέα Δομή Διοίκησης της Συμμαχίας.
Την παταγώδη αποτυχία ο ΥΠΕΘΑ την παρουσιάζει ω επιτυχία.
Δυστυχώς για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, η χώρα μας δεν θα έχει νατοϊκό Στρατηγείο, αφού το CAOC της Λάρισας καταργείται, σε αντίθεση με τις άλλες σημαντικές χώρες της Νότιας Πτέρυγας, δηλαδή την Τουρκία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, οι οποίες έχουν ιδιαίτερα αναβαθμισμένο ρόλο στη νέα Δομή Διοίκησης.
Μάλιστα η Τουρκία αποκτά στο έδαφός της ένα ισχυρό Στρατηγείο, δυνάμεως 350 στελεχών, το μόνο με εξειδίκευση στις χερσαίες επιχειρήσεις και με κατοχυρωμένη την επιπλέον δυνατότητα της «διοίκησης μειζόνων επιχειρήσεων, επιπέδου πολλών Σωμάτων Στρατού».
Επίσης, σε αντίθεση με το CAOC της Λάρισας που καταργείται, η Ιταλία, όχι μόνον εξασφάλισε στη Νάπολη ένα μείζον διακλαδικό Στρατηγείο δυνάμεως 850 στελεχών, αλλά θα φιλοξενήσει επιπλέον και το Αναπτυσσόμενο Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων στο Renatico, δυνάμεως 280 στελεχών. Ενώ, μετά από την επιμονή των Ισπανών, το CAOC της Νότιας Περιοχής περιέρχεται στην Ισπανία (Torrejón).
Η πλήρης αυτή υποβάθμιση της χώρας μας, σε συνδυασμό με την ουσιαστική αναβάθμιση της Τουρκίας, είναι απότοκος της παντελούς έλλειψης στρατηγικής – κατά τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν – και της ακατανόητης αδυναμίας και απροθυμίας της Ελληνικής κυβέρνησης να διεκδικήσει – τουλάχιστον – τη διατήρηση του CAOC της Λάρισας.
Μετά από τέτοια δυσμενέστατη εξέλιξη, είναι τουλάχιστον εξοργιστική η χτεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ, η οποία, πρώτον, κατά παραπλανητικό τρόπο, αναφέρεται στο CAOC της Λάρισας ως «μετέχον» στη «Δομή Δυνάμεων» που ουδεμία σχέση έχει με τη «Δομή Διοίκησης», και δεύτερον αναφέρει, ότι «η Ελλάδα έλαβε ενεργό μέρος στη διαπραγμάτευση» και μάλιστα, «με συνεχείς επαφές του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Ράσμουσεν», ενώ, – ούτε λίγο, ούτε πολύ – από την ανακοίνωση συνάγεται, ότι δήθεν ο «στρατηγικός στόχος της Ελλάδας» επετεύχθη.
Είναι εξωφρενικό να πανηγυρίζει ο κ. Βενιζέλος
Οποία υποκρισία! Γιατί είναι γνωστό τοις πάσι, ότι η «μετακίνηση» του αεροπορικού και του ναυτικού Στρατηγείου από τη Νότια Πτέρυγα, ουδόλως θα επηρεάσει την τουρκική στρατηγική διεκδικήσεων εις βάρος της Ελλάδας, στο ενδοσυμμαχικό πλαίσιο. Και όσο η κυβέρνηση ακολουθεί την ίδια υποτονική πολιτική απέναντι στην Άγκυρα, είναι βέβαιο ότι δεν θα πάψουν να υπάρχουν «οι περιττές φορτίσεις που δημιουργούν τεχνητά ή τεχνικά προβλήματα», που αναφέρει ο κ. Βενιζέλος, ιδιαίτερα δε τώρα, που η Ελλάδα υποβαθμίζεται στο επίπεδο χωρών που μόλις πρόσφατα έγιναν κράτη-μέλη της Συμμαχίας.
Ως Νέα Δημοκρατία καταγγέλλουμε την ανικανότητα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, να διαπραγματεύεται και να διαχειρίζεται ακόμη και ουσιώδη θέματα Εθνικής υφής.
Οφείλουμε επίσης να επισημάνουμε, ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση, η κυβέρνηση, αν και διατηρούσε ακέραιο το δικαίωμα της άσκησης «veto», αυτή έσπευσε «ασθμαίνουσα», να προσυπογράψει τις αρνητικές για τη χώρα αποφάσεις..».