H επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μαζί με τη μόχλευση του EFSF και το κούρεμα του ελληνικού χρέους, βρίσκονται στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών έχουν καταλήξει σε κατ’ αρχήν συμφωνία για το ζήτημα της επανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών. Κύκλοι που βρίσκονται κοντά στις διαβουλεύσεις, υποστηρίζουν στο Reuters πως οι Βρυξέλλες κινούνται σε «ένεση» που θα φτάνει τα 100 δισ ευρώ.
To ίδιο ποσό αναφέρει ανώνυμη πηγή και στο Associated Press. Όπως δήλωσε πάντως ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, η γαλλική πρόταση για μετατροπή του Ταμείου Σταθερότητας σε τράπεζα, που θα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, απορρίφθηκε από τους Ευρωπαίους εταίρους. «Η γαλλική πρόταση είναι νεκρή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιαν Κις Ντε Γιέγκερ. Στο μεταξύ, την αισιοδοξία τους για εξέυρεση λύσης μέχρι την Τετάρτη εξέφρασαν Μέρκελ και Σαρκοζί. Πρόοδο στις ευρωπαϊκές συνομιλίες για την αντιμετώπιση της κρίσης διαπιστώνει η Γερμανίδα καγκελάριος, εκφράζοντας την εκτίμησή της πως η -δεύτερη- Σύνοδος Κορυφής της Τετάρτης θα καταλήξει σε «φιλόδοξο απότελεσμα». Με τις πυρετώδεις διαβουλεύσεις να συνεχίζονται, η καγκελάριος αναγνώρισε μεν πως οι συζητήσεις είναι δύσκολες, αλλά υπογράμμισε πως Γερμανία και Γαλλία «έχουν κεντρικό ρόλο» σε αυτές. Αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο Νικολά Σαρκοζί λέγοντας πως «εχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης»
«Πρόκειται για απολύτως ζωτικής σημασίας συναντήσεις, πρέπει να βρεθούν λύσεις, η χρηματοπιστωτική κατάσταση πρέπει να σταθεροποιηθεί. Αυτή η χρηματοπιστωτική κρίση πρέπει να λύθει» είπε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες και συμπλήρωσε «σημειώνουμε πρόοδο. Μέχρι την Τετάρτη πρέπει να βρεθεί λύση, μία δομική λύση, μία φιλόδοξη λύση, μία οριστική λύση.
Δεν υπάρχει άλλη επιλογή
« Σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσον το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο φέρεται να διατυπώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προτείνοντας «κούρεμα» ενδεχομένως και κατά 60%, σε έγγραφό του το οποίο βρίσκεται ήδη στα χέρια των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Ο Τσαρλς Νταλάρα του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου, τονίζει κατηγορηματικά ότι ιδιώτες πιστωτές και Ευρωζώνη δεν βρίσκονται, «σε καμία περίπτωση, κοντά σε συμφωνία», για μεγαλύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους, διαψεύδοντας σχετικές αναφορές.
Με τα σχέδια για μείωση του ελληνικού χρέους, η Ελλάδα «θα παρέμενε υπό ευρωπαϊκή κηδεμονία για χρόνια» υποστηρίζει ο Νταλάρα. Την ίδια ώρα, «αυστηρά εμπιστευτική» έκθεση που δημοσιεύουν οι Financial Times αναφέρει οτι η κατάσταση της Ελλάδας έχει επιδεινωθεί τόσο δραματικά τους τελευταίους τρεις μήνες που οι διεθνείς πιστωτές θα πρέπει να βρουν 252 δισ. ευρώ για να την δανείσουν εντός της δεκαετίας. Για να μην συμβεί αυτό σύμφωνα με τους FT, θα πρέπει οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων που συμμετέχουν στο δεύτερο δάνειο, να υποστούν “βαριες απώλειες”, καθώς οι όροι του δανείου των 109 δισ. που συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο με “κούρεμα” 21% δεν επαρκούν. Το βράδυ του Σαββάτου ο Ελληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι όπλο της Ελλάδας είναι οι θυσίες του ελληνικού λαού και ότι τώρα πλέον είναι η ώρα της Ευρώπης. Απέφυγε όμως να αποκαλύψει τη λύση που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση
O υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος εισερχόμενος στο κτίριο του Συμβουλίου της ΕΕ, όπου συνεδρίασε το Eco/Fin, εξέφρασε προς τους εκπροσώπους του Τύπου την ικανοποίησή του για τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup να εγκρίνει την 6η δόση των δανείων προς την Ελλάδα, σημειώνοντας παράλληλα ότι το ζητούμενο πλέον είναι η εφαρμογή μιας βελτιωμένης εκδοχής των αποφάσεων που έλαβε η ΕΕ στις 21 Ιουλίου. Αυτή η τελευταία φράση του κ. Βενιζέλου για βελτιωμένη εκδοχή είναι και αυτή που επιβεβαιώνει πως οι διαπραγματεύσεις για ένα μεγαλύτερο κούρεμα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.