Κρατούσαν δυνάμεις οι Τούρκοι… Εδώ και περίπου μία εβδομάδα ο αριθμός των παραβιάσεων ήταν μηδέν. Με την έναρξη της άσκησης έρευνας και διάσωσης ΙΩΝΑΣ μεταξύ Καστελόριζου-Ρόδου «λύσσαξαν»! Σ΄ολο το Αιγαίο, έγιναν σκληρές αερομαχίες. Απολογισμός 24 παραβιάσεις!
Η άσκηση ΙΩΝΑΣ 2011 έγινε κανονικά στη θαλάσσια περιοχή και στον εναέριο χώρο μεταξύ Ρόδου – Μεγίστης (Καστελόριζου). Η άσκηση σχεδιάστηκε από το ΓΕΕΘΑ, με τη συνδρομή των Γενικών Επιτελείων Ναυτικού και Αεροπορίας.
Σκοπός της ήταν η παρουσίαση της ικανότητας αντίδρασης του συστήματος έρευνας και διάσωσης της χώρας μας, εντός της περιοχής ευθύνης της όπως αυτή ορίζεται από τις διεθνείς συμβάσεις του ICAO και IMO. Επιπλέον, παρουσιάστηκε ο βαθμός εκπαίδευσης των εμπλεκόμενων δυνάμεων σε αποστολές έρευνας-διάσωσης, τα μέσα και ο εξοπλισμός τους.
Μέσω της άσκησης καταδείχθηκε η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στο έργο του ΕΚΣΕΔ (Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης), καθώς επίσης και η συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων με το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος και την Ελληνική Ακτοφυλακή.
Στην άσκηση συμμετείχαν προσωπικό, μονάδες και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Λιμενικού Σώματος και εκτελέστηκαν τρία επεισόδια:
• Επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης στη θάλασσα μετά από αεροπορικό ατύχημα.
• Επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης Μάχης (Combat Search and Rescue).
• Επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης ατόμων σε κίνδυνο στη θάλασσα μετά από ναυάγιο.
Την άσκηση παρακολούθησαν η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, Ακόλουθοι Άμυνας από δεκαπέντε χώρες, καθώς και μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων.
Μετά το πέρας της άσκησης ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για την επιτυχή διεξαγωγή της και συνεχάρη όλους όσους συμμετείχαν στη σχεδίαση και εκτέλεσή της.
Επιπλέον, δήλωσε ότι το όλο σύστημα Έρευνας και Διάσωσης της χώρας είναι άριστα οργανωμένο, διαθέτει όλα τα απαραίτητα μέσα και μάλιστα τελευταίας τεχνολογίας, καθώς και το κατάλληλο προσωπικό το οποίο χαρακτηρίζει ο επαγγελματισμός και η αφοσίωση στο καθήκον. Ως εκ τούτου, καλύπτονται όλες οι απαιτήσεις Έρευνας και Διάσωσης σε όλο το χώρο αρμοδιότητας της χώρας μας, τόσο για ναυτικά όσο και για αεροπορικά ατυχήματα, στο πλαίσιο των προβλέψεων του ICAO και του IMO.