Στις πιέσεις που δέχεται η Γερμανία, προκειμένου να ενδώσει σε μεγαλύτερες παρεμβάσεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με στόχο την υπεράσπιση του ευρώ, αναφέρεται άρθρο της γαλλόφωνης εφημερίδας «Le Soir», με τίτλο «Μήπως ο Βαν Ρομπάι πιέζει την ΕΚΤ;»
Συγκεκριμένα, το άρθρο αναφέρεται στην ομιλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χέρμαν Βαν Ρομπάι στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβέν (KUL), κατά την οποία δήλωσε: «Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε μία κρίση εφαρμόζοντας μοναχά τις συνηθισμένες μεθόδους. Πρέπει να είμαστε σε θέση να χρησιμοποιούμε μη συμβατικές μεθόδους, οι οποίες δεν αναφέρονται στα βιβλία οικονομίας. Αυτό ίσχυσε κυρίως στην περίπτωση της ΕΚΤ.
Αυτό που έκανε η ΕΚΤ, έπρεπε να γίνει για να σωθεί η ίδια η Ευρωζώνη. Αυτό που μετράει είναι ο στόχος. Τα μέσα δεν είναι αυτοσκοπός». Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο της «Le Soir» ο Χ. Ρομπάι, κατά την ίδια ομιλία, έδωσε μαθήματα στις ΗΠΑ και κυρίως στους «ισχυρούς», λέγοντας ότι η κρίση της Ευρωζώνης απαιτεί μεγαλύτερη οικονομική ολοκλήρωση. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αυτό σημαίνει παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας για όλο τον κόσμο, όχι μόνο για τις χώρες που λαμβάνουν βοήθεια», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕ και πρόσθεσε: «Η αλληλεγγύη είναι καθήκον, όχι μόνο δικαίωμα. Στο πλαίσιο της Ευρωζώνης είναι πλέον θέμα ανάγκης και επιβίωσης».
Τα λόγια αυτά, σύμφωνα με το άρθρο, πρέπει να χαροποίησαν ιδιαίτερα τον καθηγητή Paul De Grauve (Πολ Ντε Γκροβ), τον οποίο τιμούσε η KUL, για την αποχώρησή του, λόγω συνταξιοδότησης. Σε πάμπολλες ευκαιρίες, τις τελευταίες αυτές εβδομάδες, και μέσω της εφημερίδας, ο καθηγητής Οικονομικών υπερασπίστηκε τη μεγαλύτερη παρέμβαση της ΕΚΤ στην υπεράσπιση του ευρώ, προσθέτει το άρθρο και σημειώνει: «Η Άγκελα Μέρκελ θα υποχωρήσει σε αυτό το σημείο; Από το χειμώνα του 2010, πάντα έκανε πίσω -αλλά οι δισταγμοί της στοίχισαν ήδη πολύ στους Ευρωπαίους φορολογούμενους».
Εξάλλου, το άρθρο επισημαίνει ότι στις 18 Νοεμβρίου ο νέος πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι άλλη μία φορά αποδείχτηκε βασιλικότερος του βασιλιά: «Η φερεγγυότητά μας προϋποθέτει την επιτυχία της νομισματικής μας πολιτικής, με σταθεροποίηση των προοπτικών του πληθωρισμού. Είναι η μεγαλύτερη προσφορά που μπορούμε να κάνουμε για να στηρίξουμε την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, και προσφέρουμε αυτήν την προοπτική με πλήρη ανεξαρτησία».
Λίγο αργότερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωνε στο Βερολίνο: «Όλοι οι θεσμοί της Ευρωζώνης πρέπει να υποστηρίξουν το ενιαίο νόμισμα και να το υπερασπιστούν», ενώ ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Jun Azumi (Ζουν Αζούμι), καλούσε τη Γερμανία να δημιουργήσει ένα προπέτασμα ενάντια στην εξάπλωση της κρίσης».