Η κ.Μέρκελ εκβιάζει…

Η σχεδόν εκβιαστική στάση της Γερμανίας στις πλάτες των πολιτών της ευρωζώνης και κυρίως των ελλήνων πολιτών συνεχίζεται απειλώντας να τινάξει στον αέρα την Σύνοδο Κορυφής την Κυριακή, παρά τις φωνές που πληθαίνουν παγκοσμίως για μία τελεσίδικη απόφαση για την ευρωπαϊκή κρίση.

Και ενώ αυτές οι φωνές ακούγονται πλέον σε όλη την υφήλιο, φαίνεται πως στη Γερμανία κρατούν ωτοασπίδες, καθώς ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας, Στέφεν Σέιμπερτ δήλωσε ευθαρσώς ότι είναι όνειρα που δεν θα πραγματοποιηθούν τα περί συνολικής λύσης στην κρίση χρέους στη Σύνοδο Κορυφής.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε ξεκαθάρισε στο Reuters ότι η οριστική λύση για την κρίση χρέους της ευρωζώνης δεν θα παρουσιαστεί στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής στις 23 Οκτωβρίου. 

»Μπορεί να υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους αλλά αυτή η μείωση δεν είναι πανάκεια χωρίς δημοσιονομικές και δομικές μεταρυθμίσεις. Δεν πρέπει να παραμελήσουμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στην Ελλάδα αλλά η αλληλεγγύη έχει και όρια”, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η Άνγκελα Μέρκελ έκανε περίπου τις ίδιες δηλώσεις σήμερα μέσω του εκπροσώπου της, ο οποίος είπε ότι η καγκελάριος θα δώσει εξηγήσεις για τις γερμανικές θέσεις μέσα από ομιλία της την Παρασκευή.

Οι διαβουλεύσεις για τη μείωση του χρέους συνεχίζονται, όπως επιβεβαίωσε σήμερα το υπουργείο οικονομικών.

Ωστόσο, υπάρχουν δυσκολίες στον καθορισμό του ύψους του κουρέματος και με τις τράπεζες αλλά και τους Γάλλους. Σίγουρο είναι ότι ολοκληρωμένο σχέδιο δεν θα υπάρχει μέχρι την Κυριακή, παρά μόνο κάποιες βασικές αρχές ίσως με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται.

Το Βερολίνο δεν θέλει να δώσει την εντύπωση ότι με το σχέδιο που μαγειρεύεται θα λυθεί μέσα σε μία νύχτα το ελληνικό πρόβλημα. Πιστεύουν ότι αν δώσουν μία οριστική λύση το Σαββατοκύριακο αυτό θα χαλάρωνε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης στον τομέα των μεταρρυθμίσεων. Με απλά λόγια δεν μας έχουν ακόμα εμπιστοσύνη!

Στροφή υπήρξε σήμερα και στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Μέχρι τώρα υπήρχαν σφοδρές αντιδράσεις από την Μπούτεσμπανκ ωστόσο σήμερα η αντιπρόεδρός της δήλωσε: “Η ανακεφαλαιοποίηση μπορεί να είναι μία λύση”

Οι φωνές θεωρούν μεγάλης σημασίας το γεγονός ύπαρξης ενός σχεδίου διάσωσης το αργότερο μέχρι τη σύνοδο των G20 στις Κάννες στις αρχές Νοεμβρίου, προκειμένου να μην επέλθει κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος όπως το 2008. 
Σύμφωνα με το Bloomberg αυτό μπορεί να συμβεί με την Ευρώπη να διαθέτει κεφάλαια που να αποτελούν το καλύτερο εχέγγυο, κεφάλαιο που υπολογίζεται τουλάχιστον 3 τρισεκατομμύρια ευρώ.