Η Ιταλία έτοιμη να δεχτεί το ΔΝΤ.Η Ελλάδα έτοιμη να αφήσει το ευρώ;

Η Ιταλία συμφώνησε στην επιτήρηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ενωση της προόδου που καταγράφει στην εκπλήρωση των στόχων της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων στους τομείς του συστήματος συνταξιοδότησης, της απασχόλησης και των διαρθρωτικών αλλαγών, δήλωσε σήμερα στις Κάννες πηγή της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

   

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει αξιοπιστία ως προς τους στόχους της Ιταλίας- ότι θα τους εκπληρώσει. Αποφασίσαμε τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στη διαδικασία επιτήρησης, με τη χρήση της δικής του μεθόδου, και οι Ιταλοί λένε ότι μπορούν να το δεχθούν», πρόσθεσε η ευρωπαϊκή πηγή.

   

«Η Ιταλία δεν έχει κανένα πρόβλημα με την επιτήρηση, ακόμη και με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», είπε προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ θα αναφέρουν κάθε μία την πρόοδο της Ιταλίας στην εκπλήρωση των στόχων.

   

Η ίδια πηγή δήλωσε ότι η προληπτική γραμμή πίστωσης δεν θεωρείται αξιόπιστη επιλογή για την Ιταλία, όπου ένα από τα βασικά προβλήματα είναι η εμπιστοσύνη της αγοράς στα οικονομικά της σχέδια.

   

«Δεδομένου του γενικού κλίματος και της έλλειψης αξιοπιστίας της Ιταλίας, οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση ή πρόβλημα διογκώνεται και χειροτερεύει τα πράγματα, και έτσι οι αγορές δεν μπορούν να δείξουν εμπιστοσύνη», είπε.


Γάλλος υπουργός:”Αν η Ελλάδα δεν δεχτεί τη συμφωνία αποχαιρετά τα ευρώ”

  Η Ελλάδα θα αποκλειστεί από τη ζώνη του ευρώ, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση αν δεν αποδεχτεί το σχέδιο που αποφάσισαν οι ευρωπαϊκές χώρες στις 27 Οκτωβρίου για την επίλυση της κρίσης χρέους, προειδοποίησε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ζαν Λεονετί. 

    «Το να μη γίνει αποδεκτό το σχέδιο, σημαίνει έξοδο από το ευρώ. Το να μην αποδεχτούν οι Έλληνες το σχέδιο σημαίνει έξοδο από την Ευρώπη», τόνισε ο Λεονετί μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, προσθέτοντας όμως πως δεν εύχεται κάτι τέτοιο. 

   

Ο Γάλλος υπουργός είπε ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και την ΕΕ δεν θα αποσταθεροποιήσει την ευρωζώνη, «γιατί σήμερα όχι μόνο έχουμε πει στους Έλληνες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και θα το κάνουν, αλλά ταυτόχρονα έχουμε πάρει ‘αντιπυρικά μέτρα’ «.

   

«Αυτό που φοβόμαστε αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ και την Ευρώπη είναι το φαινόμενο της μετάδοσης. Έχουμε πάρει ‘αντιπυρικά μέτρα'», υπογράμμισε αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στην ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που αποφασίστηκαν στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

   

«Αν η Ελλάδα βγει από τη ζώνη του ευρώ και την Ευρώπη, κάτι που ευχόμαστε να μην κάνει, το ευρώ και η Ευρώπη θα έμεναν σταθερά», τόνισε. 

    «Τα προγνωστικά μου σήμερα είναι ότι η Ελλάδα θα μείνει στην ευρωζώνη και στην Ευρώπη, όπως σώθηκε η Ιρλανδία, γιατί έχει την ίδια πειθαρχία και την ίδια βοήθεια», κατέληξε ο Λεονετί. 

   

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρίνισε χθες Πέμπτη ότι η έξοδος από την ευρωζώνη δεν προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες, οι οποίες προβλέπουν μόνο την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.