Γεύμα με μενού…φρεγάτες

Το γεύμα εργασίας που παραθέτει ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου θα περιλαμβάνει στο μενού του και τις έξι φρεγάτες που η Γαλλία θέλει να πουλήσει στο ελληνικό ΠΝ. Η συγκυρία δεν είναι καθόλου βολική για τέτοιες συζητήσεις. Με τη τρόϊκα στην Αθήνα να ανεβάζει το έλλειμμα στο 15,4% και το δημόσιο χρέος στο 126,8%,δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει σοβαρή συζήτηση για ένα ναυπηγικό πρόγραμμα μαμούθ,το κόστος του οποίου αναμένεται να αγγίξει τα 5 δις,αν τελικά μιλάμε για έξι φρεγάτες.

Το πρόγραμμα ναυπήγησηε φρεγατών από τη Γαλλία ήταν «κληρονομιά» της κυβέρνησης Καραμανλή η οποία το είχε εγκρίνει με σχετική απόφαση του ΚΥΣΕΑ. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ , επικαλούμενη τη συνέχεια του κράτους,δεσμεύτηκε τη συνέχιση των συζητήσεων,αλλά η τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας, δεν επιτρέπει προς το παρόν τουλάχιστον την ανάληψη οποιασδήποτε δέσμευσης.

Οι έξι φρεγάτες που οι Γάλλοι θέλουν να μας πουλήσουν είναι τα πλοία τα οποία είχε παραγγείλει το Γαλλικό ΠΝ,αλλά «κόπηκαν»,για οικονομικούς λόγους! Ο Γάλλος πρόεδρος θα συζητήσει αναλυτικά με τον Γιώργο Παπανδρέου το ζήτημα των φρεγατών θέλοντας να διασφαλίσει ότι δεν θα έχει τη τύχη του Eurofighter,για το οποίο επίσης υπάρχει απόφαση του ΚΥΣΕΑ από το 1999,αλλά η υλοποίησή της οδηγήθηκε στις καλένδες και ουσιαστικά ακυρώθηκε.

Οι συζητήσεις μεταξύ ελληνικής και γαλλικής πλευράς για τις φρεγάτες συνεχίζονται πάντως και έχουν φθάσει σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα οπλικά συστήματα τα οποία θα φέρουν τα πλοία. Ως συνήθως οι ελληνικές υπερβολές έχουν οδηγήσει σ΄ ένα πλοίο που έχει φορτωθεί ότι μπορεί να φανταστεί κανείς. Ο υπουργός Άμυνας έχει καλέσει τους ναυάρχους να «λογικευτούν» και να παρουσιάσουν μία διαμόρφωση η οποία να καλύπτει τις πραγματικές επιχειρησιακές ανάγκες του ΠΝ.