Ευρώπη …Γερμανίας,επιβάλει το Βερολίνο κι εμείς το πρώτο «θύμα»

O τίτλος της γαλλικής εφημερίδας La Tribune τα λέει όλα:” Η Μέρκελ επιβάλει τη Γερμανική Ευρώπη”.
Όλα δείχνουν ότι η Άγκελα Μέρκελ κέρδισε την πρώτη μάχη απέναντι στον Νικολά Σαρκοζί και έτσι παρά το γεγονός ότι οι τραπεζίτες και η Γαλλία δεν επιθυμούν κούρεμα του ελληνικού χρέους πάνω από το 40% όλα δείχνουν ότι πάμε στο γερμανικό σχέδιο με κούρεμα από 50 ως και 60% με μια ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με ενίσχυση 108 δισ. ευρώ.


Κάτι τέτοιο σύμφωνα με ένα “πρόχειρο” υπολογισμό θα σημάνει απώλειες μόνο για τα ελληγνικά ασφαλιστικά ταμεία της τάξης των 3 δισ. τα οποία με κάποιο τρόπο πρέπει να βρεθούν ώστε να μην υπάρξει κατάρρευσή τους.

Ταυτόχρονα μεγάλες θα είναι οι απώλειες των ελληνικών τραπεζών πολλές εκ των οποίων θα περιμένουν μονάχα τη στήριξη από αυτά τα 108 δισ. ευρώ, χωρίς ουσιαστικά να μπορούν για μήνες να βγουν στις αγορές.

Οι καταθέσεις δεν θα κινδυνεύσουν σε καμιά περίπτωση ωστόσο κάποιες τράπεζες θα περάσουν αναγκαστικά στον έλεγχο του Δημοσίου.

Ανάλογες προσαρμογές (προς τα κάτω) θα πρέπει να γίνουν και στους μισθούς και το μέγεθος του νέου “κουρέματος” σε αυτό το επίπεδο, αυτή τη φορά μάλλον δεν είναι θέμα εσωτερικής “διαβούλευσης” αφού το γερμανικό σχέδιο είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο ως προς το ποιος θα κάνει πλέον “κουμάντο” στα βασικά υπουργεία.

Όλα αυτά δεν θα γίνουν χαριστικά.

Τόσο τα ταμεία, όσο και οι τράπεζες για να χρηματοδοτηθούν θα πρέπει η χώρα να εξασφαλίσει μέσω μέτρων το ότι θα έχει πλεονάσματα.

Τα πλεονάσματα θα έρθουν με νέα μέτρα, αλλά και από την άμεση πώληση δημόσιας περιουσίας (σε αυτή πλέον θα υπάγονται και οι τράπεζες που θα περάσουν στο κράτος μετά την ανακεφαλαιοποίηση).

Τόσο τα νέα μέτρα, όσο και η ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας θα γίνουν κατ’ απαίτηση των Γερμανών από ξένους και όχι από το ελληνικό ρκάτος.



Για τον λόγο αυτό ήδη οι Ευρωπαίοι (το είπε η Μέρκελ για μόνιμη εγκατάσταση της Τρόικας) έχουν χωρίσει τους τομείς που θα ελέγχουν.

Τεχνική υποστήριξη θα ονομαστεί αλλά σε όλα τα βασικά υπουργεία θα υπάρχουν ελεγκτές που θα επιβάλουν την τήρηση των μέτρων.

Έσοδα, έξοδα του δημοσίου, εφορίες, τελωνεία θα ελέγχονται από Γερμανούς και Γάλλους, ενώ όλα δείχνουν ότι Ολλανδοί “τοποτηρητές” θα αναλάβουν την καταγραφή και την εκποίση της Δημόσιας Περιουσίας.

Από τη δημόσια περιουσία η Ελλάδα έχει λαμβάνειν… έναντι.

Τα χρήματα δηλαδή θα χειρίζονται από τους Ευρωπαίους για την αποπληρωμή του χρέους και για τις δανειακές ανάγκες.

Μ’εσα σε όλα αυτά η ελληνική πλευρά μοιάζει απλός παρατηρητής, η κυβέρνηση μοιάζει να περιμένει τις αποφάσεις, με τον Πρωθυπουργό να λέει απλά ότι “πρέπει να μειωθεί το χρέος για να ανασάνουμε”.

Ωστόσο όλοι μιλούν για βάθος τουλάχιστον δεκαετίας μέχρι να μπορέσει η χώρα να ανασάνει και να βγει απ’ την αυστηρή επιτήρηση των ξένων.