ExpoSec 2011:Σημαντικές ομιλίες για τις σύγχρονες απειλές.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το  10ο Συνέδριο για Θέματα Εσωτερικής Ασφάλειας & Άμυνας, ExpoSec 2011, την Τρίτη & Τετάρτη,  12-13 Απριλίου, στο Ζάππειο Μέγαρο. Το συνέδριο οργανώθηκε και φέτος  υπό την αιγίδα του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και συμμετείχαν 50 διακεκριμένοι Ομιλητές, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις εξελίξεις σε θέματα που αφορούν στην άμυνα και την εσωτερική ασφάλεια.
Ανοίγοντας τις εργασίες της Exposec 2011, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μανώλης Όθωνας κατέγραψε τις απειλές που αντιμετωπίζει το παγκόσμιο και το Ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας σήμερα και τόνισε πως η χώρα μας πρωτοστατεί στην προσπάθεια να οριστεί κοινή πολιτική εσωτερικής ασφάλειας της ΕΕ —και τις αρχές που τη διέπουν— κατά συνεκτικό και διαφανή τρόπο και να καθοριστεί ένα ευρωπαϊκό πρότυπο ασφάλειας.
Στις εξελίξεις στον παγκόσμιο χάρτη και στις νέες απειλές αναφέρθηκαν οι κ.κ. Richard Froh, Deputy Assistant Secretary General for Armaments, του NATO και Luigi Rebuffi, CEO του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας καθώς  και η κα Anne Wu, Ειδική Σύμβουλος για θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας των Ηνωμένων Εθνών.
Η Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης κα Άννα Νταλάρα, συμμετέχοντας στην θεματική ενότητα για την ασφάλεια των συνόρων μαζί με τον Γ.Γ. Δημόσιας Τάξης, κ. Γρηγόρη Τασούλα,  τόνισε ότι η αποτροπή, οι κατάλληλες δομές υποδοχής και το ισχυρό θερμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστών είναι το τρίπτυχο της ελληνικής μεταναστευτικής πολιτικής.
Με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ομιλίες συμμετείχαν στην 1η ημέρα εργασιών της Exposec, οι κ.κ. Αθανάσιος Νάκος, Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη, Ν.Δ. , Rustamas Liubajevas, Head of Joint Operations Unit FRONTEX, Βασίλης Γκρίζης, Διευθυντής ΚΕΜΕΑ, Θάνος Ντόκος, Γενικός Διευθυντής, Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), Τάσος Φιλιππάκος, Διευθύνων Σύμβουλος, Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, Γεώργιος Τρουλλινός, Πρόεδρος Δ.Σ. Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής & Άμυνας & Διευθύνων Σύμβουλος, INTRACOM Defense Electronics κ.α.

Η 2η ημέρα του Συνεδρίου ξεκίνησε με κεντρική ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας, κ. Πάνου Μπεγλίτη, ο οποίος αναφέρθηκε στις πιέσεις που ασκεί η οικονομική κρίση και στην αμυντική μας ισχύ και στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κυβέρνηση για την προώθηση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου με στόχο την οικονομική ανασυγκρότηση και την εθνική ανάταξη, ενώ ο Αντιπτέραρχος (Ι) Ε.Α. κ. Δημήτρης Γεωργιόπουλος, Γενικός Διευθυντής, Γενική Δ/νση Αμυντικών Εξοπλισμών & Επενδύσεων, αναφέρθηκε στα εξοπλιστικά προγράμματα σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Παράλληλα, στο θέμα της ασφάλειας των λιμένων και λιμενικών εγκαταστάσεων αναφέρθηκε με ομιλία του ο κ. Γιάννης Διαμαντίδης, Υπουργός Θαλάσσιων Υποθέσεων Νήσων & Αλιείας, αναλύοντας τους μηχανισμούς, τα όργανα και τα μέτρα που έχει λάβει η Πολιτεία και η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ασφάλεια στη θάλασσα.
 
Η 2η ημέρα εργασιών της Exposec 2011 ολοκληρώθηκε με ομιλίες των κ. κ. Μαργαρίτη Τζίμα, Υπευθύνου Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Άμυνας της Ν.Δ., Γιώργου Ανωμερίτη, Διευθύνοντος Συμβούλου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, Ιωάννη Πρίγκου, Προέδρου του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, Ντένη Πλέσσα, Αντιπροέδρου Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών για την Ευρώπη,  Μ. Ανατολή & Αφρική, Lockheed Martin Aeronautics, Πάνου Τ. Ξενοκώστα, Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου ΟΝΕΧ Hellenic και άλλων διακεκριμένων επιστημόνων και επιχειρηματιών.