«Φθηνότερα κι όχι ακριβότερα από του Τούρκους»,επιμένει ότι αγοράσαμε τα υποβρύχια τύπου 214 από τους Γερμανούς ο ΥΕΘΑ Ε.Βενιζέλος. Αυτή τη θέση υποστήριξε ενημερώνοντας την Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, αφήνοντας αιχμές για πιέσεις που ασκήθηκαν «κατά τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων,ενίοτε «μεταμφιεσμένες» ως δήθεν δημοσιογραφικό ενδιαφέρον».
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας υπενθύμισε ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή κατά τη συνεδρίασή της, της 17.3.2010, συζητώντας για το προσύμφωνο του συνολικού συμβιβασμού με τη γερμανική πλευρά για τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού και το μέλλον του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά, εξέτασε και την τιμή των νέων υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού, σε αναφορά με πληροφορίες για την τιμή υποβρυχίων ίδιου τύπου που προμηθεύτηκαν άλλες χώρες, ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα. Τα στοιχεία που παρουσίασε τότε εμπιστευτικά η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι η τιμή των ελληνικών υποβρυχίων, όχι μόνο δεν ήταν ανώτερη, αλλά ήταν σαφώς κατώτερη σε σχέση με τις παραγγελίες άλλης χώρας. Επιπλέον δε, η τιμή των ελληνικών υποβρυχίων έχει προσδιοριστεί ως σταθερή και χωρίς προσαυξήσεις έως το τέλος της σύμβασης που υπολογίζεται για το 2019.
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι με βάση επικαιροποιημένα πρόσφατα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το ΥΠΕΘΑ η παραπάνω εκτίμηση επιβεβαιώνεται με αναφορά σε συγκεκριμένους αριθμούς που παρουσιάστηκαν στην Επιτροπή. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι η τιμή των δύο νέων υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού αφορά το ολοκληρωμένο προϊόν, άρα και τις εργασίες που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα, στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, και όχι μόνο τα υλικά και την τεχνογνωσία της γερμανικής πλευράς.
Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα -κυρίως για παράνομες πληρωμές συνδεδεμένες με την αρχική σύμβαση των υποβρυχίων του 2000- ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή για έγγραφο που απέστειλε προς τον Υπουργό Οικονομικών και τον Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με το οποίο ζητά να δηλώσει το Δημόσιο παράσταση πολιτικής αγωγής, τόσο ενώπιον της γερμανικής, όσο και ενώπιον της ελληνικής Ποινικής Δικαιοσύνης. Ζήτησε δε, από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, με το ίδιο έγγραφο, να επεξεργαστεί τις νομικές βάσεις επί των οποίων μπορούν να προβληθούν αξιώσεις του ελληνικού Δημοσίου κατά των εμπλεκομένων νομικών και φυσικών προσώπων που φέρονται να διέπραξαν πράξεις εις βάρος των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου. Το τελευταίο αυτό έγγραφο του Υπουργού Εθνικής Άμυνας έρχεται σε συνέχεια προηγούμενων εγγράφων του που από τον Απρίλιο του 2010 έχουν αποσταλεί τόσο προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όσο και προς το Υπουργείο Οικονομικών και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.