Ενέργεια, ΑΟΖ και πετρέλαια στο υπουργικό. Αποχαιρετισμός στον Βενιζέλο

 Ενημέρωση για τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε απόψε.

 Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πώληση λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο ως υποχρέωση προκειμένου να απελευθερωθεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν αποκλείεται επίσης η συνδυασμένη πώληση λιγνιτικών με υδροηλεκτρικά ενώ το όλο εγχείρημα εντάσσεται και στο πλάνο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ.

Σε αυτό το σημείο έκανε παρέμβαση ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης λέγοντας πως αν πουληθεί να πουληθεί η παραγωγή και όχι ο ορυκτός πλούτος.

 Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και στον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, που είναι υπό κατάρτιση και περιλαμβάνει τα «σενάρια» για την εξέλιξη της ζήτησης ενέργειας τα επόμενα χρόνια και τους τρόπους κάλυψής της, με δεδομένες και τις υποχρεώσεις της χώρας για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

    Οι εξελίξεις στο ζήτημα των ερευνών για υδρογονάνθρακες τέθηκαν από τον υπουργό, μετά την κατάθεση των προσφορών για τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης (αναμένεται η αξιολόγησή τους) και εν όψει της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για έρευνες στα Ιωάννινα, τον Πατραϊκό κόλπο και το Κατάκολο.

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρθηκε και στο ζήτημα των αγωγών, μετά την απόφαση της Κοινοπραξίας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν να αποκλείσει τον ελληνοιταλικό αγωγό (ITGI) από τις διαπραγματεύσεις για διοχέτευση του αερίου προς την Ευρώπη και να κρατήσει ως πιθανή εναλλακτική για το νότιο διάδρομο τον αγωγό TAP, που επίσης διέρχεται από την Ελλάδα και καταλήγει στην Ιταλία μέσω Αλβανίας. Ο υπουργός αναφέρθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και σε προοπτική τροφοδοσίας της ευρωπαϊκής αγοράς με φυσικό αέριο από το Ιράν.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε επίσης στα αποτελέσματα των επαφών που είχε στο Βερολίνο με τον υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε και το Σύνδεσμο των Βιομηχανιών για το πρόγραμμα «Ήλιος» που στοχεύει στην παραγωγή και εξαγωγή «πράσινης» ενέργειας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην πρόταση της εκκλησίας για κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στην Πεντέλη καθώς και στην ενσωμάτωση της Οδηγίας για τη συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας.

Σε αυτό το σημείο παρενέβη και πάλι ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης λέγοντας χαρακτηριστικά: “Την έχουμε πάθει από τις μπίζνες με την εκκλησία”!

Αποχαιρετισμός του Βενιζέλου…
   
«Καταφέραμε να δώσουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας στη χώρα. Η κρίση είναι παρούσα αλλά η προοπτική τώρα διαφαίνεται», σημείωσε ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και απερχόμενος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, στη σημερινή τελευταία συμμετοχή του σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό την παρούσα κυβέρνηση.

Ο κ. Βενιζέλος ευχαρίστησε «προσωπικά» τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο «για την εμπιστοσύνη, για την συνεργασία, για τις μάχες που δώσαμε μαζί και για τα κοινά βιώματα που έχουμε αποκτήσει».

Επιπλέον, ευχαρίστησε τους συναδέλφους του στο υπουργικό συμβούλιο που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, με τους οποίους, όπως είπε, θα δώσει τώρα όχι μόνο την μάχη για την στήριξη της κυβέρνησης «αλλά και την μάχη για μια σύνθεση της επόμενης Βουλής που να διασφαλίζει σταθερότητα και προοπτική για την χώρα», καθώς και εκείνους που προέρχονται από τη ΝΔ.

Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι οι τέσσερις μήνες συνεργασίας στο πλαίσιο της κυβέρνησης υπό τον κ. Παπαδήμο, έχουν διαμορφώσει μια ισχυρή προσωπική σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και εκτίμησης: «Παλέψαμε, αγωνιστήκαμε, διαπραγματευτήκαμε πολύ σκληρά και στο όνομα της κυβέρνησης και της Ελληνικής Δημοκρατίας καταφέραμε αυτό που όλοι γνωρίζουν, τη μείωση του δημοσίου χρέους κατά 105 δισεκατομμύρια ευρώ, κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ», σημείωσε.

    Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «το κυριότερο είναι ότι καταφέραμε να δώσουμε μια ευκαιρία, ένα παράθυρο ευκαιρίας στη χώρα» και συμπλήρωσε ότι «η κρίση δεν τελείωσε, η κρίση είναι παρούσα, αλλά η προοπτική τώρα διαφαίνεται».

    «Αυτό που χρειάζεται ο κόσμος είναι ένα μήνυμα ελπίδας, ένα μήνυμα αισιοδοξίας, γιατί μόνον έτσι μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτό το υφεσιακό σύνδρομο το οποίο έχει προκαλέσει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στην πατρίδα μας», ανέφερε.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι αν διαμορφωθεί μια άλλη ατμόσφαιρα, μια άλλη οικονομική ψυχολογία, «θα μπορέσουμε ν’ αξιοποιήσουμε αυτή την τεράστια ευκαιρία που έχει διαμορφωθεί με την έγκριση του νέου προγράμματος και με την επιτυχή ολοκλήρωση του PSI».

    Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο έργο του υπουργείου και ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, τον υφυπουργό και αναπληρωτή υπουργό, Φ. Σαχινίδη και Π. Οικονόμου αντίστοιχα, καθώς και τους γενικούς γραμματείς και τα άλλα στελέχη του επιτελείου για την «τεράστια» προσπάθεια, όχι μόνο για τη χάραξη και την εφαρμογή μιας εξαιρετικά δύσκολης οικονομικής πολιτικής, αλλά και για το συντονισμό του μεγαλύτερου μέρους του κυβερνητικού έργου.

    Μίλησε ακόμη για το έργο που έχει να παρουσιάσει το ΥΠΟΙΚ στη φορολογική και τη δημοσιονομική διοίκηση και πολιτική και απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση και τη Δημόσια Διοίκηση «αυτούς τους μήνες μέχρι τις εκλογές, να μη χαλαρώσουμε καθόλου».

    «Είναι πολύ σημαντικό να πετύχουμε τους στόχους μας στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, να μη χαθεί ο ρυθμός είσπραξης δημοσίων εσόδων, να μη μειωθεί η επιμέλειά μας σε σχέση με τις δημόσιες δαπάνες και να τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα σε σχέση με την εφαρμογή του προγράμματος», τόνισε.

    Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι εάν μέσα από τη συνεπή εφαρμογή της χαραγμένης πολιτικής μπορούν ν’ αποφευχθούν θυσίες, «είναι η πιο μεγάλη προσφορά και για την εθνική οικονομία, για την ανάσχεση της ύφεσης, αλλά και για τον οικογενειακό προϋπολογισμό όλων των Ελλήνων».

    Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό η κυβέρνηση να κρατήσει το ρυθμό της, παραπέμποντας στην ανάγκη επιτυχούς ολοκλήρωσης σειράς νομοθετικών κινήσεων που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη.

    Ειδικότερα αναφέρθηκε στην ανάγκη ψήφισης αύριο του κυρωτικού νόμου της πράξης νομοθετικού περιεχομένου με την οποία εγκρίθηκε η δανειακή σύμβαση, «η οποία, σημειωτέον, έχει αρχίσει και εκτελείται και πιστώνονται οι ειδικοί λογαριασμοί που έχει ανοίξει το Ελληνικό Δημόσιο».

    Επιπλέον, μίλησε για την ανάγκη κύρωσης του πλέγματος των τριών διεθνών συμβάσεων που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς επίσης και των δύο πολυνομοσχεδίων με θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης αφενός και, αφετέρου, του υπουργείου Υποδομών.

    Ενημέρωσε δε ότι ολοκληρώθηκε ο διακανονισμός των ασφαλίστρων κινδύνου «που ήταν αντικείμενο μιας χρηματοοικονομικής μυθολογίας με επίκεντρο τη χώρα μας όλους τους προηγούμενους μήνες».

    Επ’ αυτού, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι απεδείχθη ότι δεν υπάρχει καμιά πραγματική επίπτωση και πως αντηλλάγησαν σε φυσική μορφή ομόλογα συνολικής αξίας 291 εκατομμυρίων ευρώ από τα 70 δισ. ευρώ ομολόγων που έχει ήδη εκδώσει η Ελληνική Δημοκρατία μετά το PSI και τελικά σε καθαρή αξία κατεβλήθησαν 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία ήταν το αποτέλεσμα της δημοπρασίας που έγινε μεταξύ των κατόχων ασφαλίστρων κινδύνου.

    Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι αυτό δεν επηρέασε σε τίποτα την πορεία της ελληνικής οικονομίας και δεν επηρεάζει την πορεία του PSI για το οποίο ισχύει η παράταση μέχρι 23 Μαρτίου για τα ομόλογα ξένου δικαίου και τα εγγυημένα δάνεια των ΔΕΚΟ. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι όλα αυτά θα ολοκληρωθούν απολύτως ομαλά και φυσιολογικά.