Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργος Παπανδρέου και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συζήτησαν στο Ερζερούμ το λεγόμενο θέμα «της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου», αρνούμενος επίσης και την άσκηση μυστικής διπλωματίας από την ελληνική κυβέρνηση. Τόνισε μάλιστα ότι δεν υπάρχει ελληνική κυβέρνηση που να μην προωθεί τα συμφέροντα της Ελλάδας και τους διαχρονικούς στόχους και έκανε έκκληση να σταματήσει η υποκρισία, ότι η εκάστοτε κυβέρνηση είναι ο μειοδότης και η εκάστοτε αντιπολίτευση ο υπερπατριώτης. «Να σταματήσει αυτή η υποκρισία, προς όφελος της Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά.
Οπως ανέφερε ο κ. Δρούτσας, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» του τηλεοπτικού σταθμού «Σκάι», στη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών συζητήθηκαν κατά κύριο λόγο το θέμα της λαθρομετανάστευσης, στο οποίο «υπήρξε συμφωνία για στενή συνεργασία», διμερή, περιφερειακά και διεθνή θέματα, όπως και το θέμα της οικονομικής κρίσης.
Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Δρούτσας είπε ότι αυτές διατυπώθηκαν πριν την επίσκεψη στην Τουρκία και τις χαρακτήρισε δηλώσεις «προκάτ», υπογραμμίζοντας ότι τα εθνικά θέματα είναι «θέματα ιερά», τα οποία δεν πρέπει να υπακούουν σε επικοινωνιακές λογικές. Δέχθηκε ότι εξετάστηκε το ενδεχόμενο, λόγω των υπερπτήσεων που προηγήθηκαν, η επίσκεψη να ματαιωθεί, αλλά, πρόσθεσε, ο πρωθυπουργός προτίμησε να πάει και να μιλήσει με καθαρή και ειλικρινή γλώσσα, μπροστά στο σημαντικό ακροατήριο των Τούρκων πρέσβεων και να συνεχίσει την κοπιώδη και μακρόχρονη προσπάθεια για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης.
Για τον φημολογούμενο πλούτο της χώρας σε υδρογονάνθρακες, ανέφερε ότι δεν πρέπει να καλλιεργούνται ψευδαισθήσεις, προσθέτοντας πως «ό,τι μπορεί να αξιοποιηθεί θα αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση». Είπε επίσης ότι συνεχίζεται η διαδικασία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών και κάλεσε τα ΜΜΕ να συμβάλουν στη σωστή ενημέρωση και να μην καλλιεργούν ψευδή σενάρια και μύθους. Ο υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας στο αίτημα για ενημέρωση, ανέφερε ότι έχει καλέσει για αύριο το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και την επόμενη εβδομάδα θα ενημερώσει την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, ενημέρωση που κάνει σε συστηματική βάση.
Ένα από τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν μεταξύ του Ελληνα και του Τούρκου πρωθυπουργού ήταν η λαθρομετανάστευση, σημείωσε ο κ. Δρούτσας, τονίζοντας ότι υπήρξε «συμφωνία για στενή συνεργασία». Η Τουρκία συμφωνεί με τον φτάχτη που αποφάσισε η Ελλάδα, είπε, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η τουρκική πλευρά θα σεβαστεί τελικά και τη συμφωνία επαναπροώθησης για την ανάσχεση της ροής των μεταναστών προς την Ελλάδα, συμφωνία που ανανεώθηκε στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, τον περασμένο Μάιο.
Αν ελεγχθεί η ροή λαθρομεταναστών από την Τουρκία, τότε και η ΕΕ θα άρει τις επιφυλάξεις της για την παραχώρηση βίζας στους Τούρκους πολίτες, κάτι το οποίο επιθυμεί διακαώς η Αγκυρα και με το οποίο συμφωνεί και η Ελλάδα, αφού από αυτό θα προκύψουν σημαντικά τουριστικά οφέλη και στενότερη συνεργασία, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.
Ερωτηθείς, αν στη συνάντηση των δύο ηγετών στο Ερζερούμ συζητήθηκαν τα θέματα του Πατριαρχείου και της Θράκης, απάντησε θετικά, επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχει θέμα αμοιβαιότητας μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, για την οποία, η ελληνική πολιτεία θα παράσχει κάθε δικαίωμα που εξασφαλίζει ισονομία, όπως για κάθε Ελληνα πολίτη, με βάση το Σύνταγμα και τις διεθνείς συμφωνίες.