«Δανεικά» από Κίνα παίρνουν οι Ευρωπαίοι αλλά όχι οι Έλληνες

Από τις πολύωρες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις της Συνόδου προκύπτει ένα θέμα κι ένα ερώτημα:το θέμα είναι ότι οι Ευρωπαίοι -όπως έγραψε από χθες το Onalert–    καλούν Πεκίνο για να “εμπλακεί” στην “ευρωπαϊκή οικονομική περιπέτεια”.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί οι Ευρωπαίοι μπορούν να συζητάνε με τους Κινέζους και όχι η Ελλάδα. Θα θυμάστε ότι πριν μπούμε στο περίφημο μηχανισμό στήριξης ,υπήρχε έντονη φημολογία -και δεν ήταν μόνο φήμες- ότι γινόταν συζήτηση για δανεισμό μας από τη Κίνα αλλά και από τη Ρωσία. Δεν μας το επέτρεψαν (;) και μάλιστα η δεσμευσή μας ότι δεν πρόκειται να επιχειρήσουμε να δανειστούμε από οπουδήποτε αλλού,υπάρχει πλέον ως όρος στις συμφωνίες που έχουμε υπογράψει.
Οι Κινέζοι έρχονται λοιπόν,αλλά μέσω ΕΕ.

Τι σημαίνουν οι αποφάσεις της Συνόδου

- Η Εθνική Κυριαρχία γίνεται ξανά στόχος γιατί την χάσαμε.
Πλέον μπαίνουμε σε μόνιμη επιτήρηση αφού στο σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου αναφέρεται ρητά πως ευρωπαίοι τεχνοκράτες έρχονται πια για μόνιμη εγκατάσταση

- »Παντρευόμαστε» για μια δεκαετία και βάλε με σκληρή λιτότητα από την οποία ΘΑ βγούμε εαν και εφόσον ξαναβγούμε στις αγορές για δανεικά το 2021!

- Ανακουφιζόμαστε από το υπέρογκο χρέος μας με το κούρεμα 100 δις ευρώ – Νέο Μνημόνιο 130 δις ευρώ

- Καμία αναφορά για ανάπτυξη, άγνωστο πως θα πετύχουμε πρωτογενή πλεονάσματα που μας ζητούν

- Οι τράπεζες μας φουλάρουν προς κρατικοποίηση έχοντας ως »αερόσακκο» 30 δις ευρώ

- Για τα ασφαλιστικά μας ταμεία η κυβέρνηση σκέφτεται να αποκαταστήσει το »κουτσούρεμα» της περιουσίας τους δίνοντας τους ακίνητη κρατική περιουσία

Τι σημαίνει πρακτικά το κούρεμα κατά 50%

Για να δούμε με τη βοήθεια αμείλικτων αριθμών τι σημαίνει το κούρεμα που φάγαμε

Πριν το κούρεμα το χρέος μας ήταν περίπου 350 δις ευρώ και μόνο για τους τόκους πληρώναμε ετησίως λίγο πάνω από 19 δις ευρώ το χρόνο.

Τώρα το χρέος πέφτει στα 250 δις ευρώ και οι τόκοι που θα πληρώνουμε υπολογίζονται περί τα 9 δις ευρώ ετησίως.

Πραγματικά είναι ανακουφιστική η μείωση κατά 10 δις ευρώ.Όμως υπολογίστε την πραγματική της διάσταση.
Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο εννιάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2011 ξεπέρασε τα 19 δις ευρώ.


Και όπως μας ξεκαθάρισαν οι Ευρωπαίοι με τον πιο απόλυτο τρόπο, η προφορά και μόνο της λέξης έλλειμμα από εδώ και μπρος ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ για τους Έλληνες.

Για να μας δέσουν μάλιστα χειροπόδαρα, στο τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής προβλέπεται : » η υιοθέτηση από κάθε κράτος-μέλος κανόνων για το ισοζύγιο του προυπολογισμού, ενσωματώνοντας μέχρι το τέλος του 2012 το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης στη νομοθεσία τους, ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ».

Μετά το κούρεμα ώρα για πάρτυ

Οι αγορές σε Αμερική και Ασία ξεκίνησαν τον ανοδικό χορό που συνεχίζεται στην Αθήνα και τα κυριότερα ευρωπαικά χρηματιστήρια ενώ και το ευρώ μετά από 2 μήνες ξαναπέρασε το 1,40 στην ισοτιμία του έναντι του δολαρίου.

Η Ευρώπη βάζει »πλάτη» στις ελληνικές τράπεζες και το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει ουσιαστικά να καλύψει τις πληγές των ασφαλιστικών ταμείων από το κούρεμα. 

Εννιά μήνες προθεσμία έχουν οι ελληνικές τράπεζες για να βρουν χρήματα ώστε να αποφύγουν την κρατικοποίηση τους.Από τα ξημερώματα όμως »προικοδοτήθηκαν» από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.
Γιατί θα πάρουν από το νέο πρόγραμμα ένα ποσό ασφαλείας ύψους 30 δις ευρώ, το οποίο προορίζεται για την επανακεφαλαιοποίησή τους ώστε να φτάσουν τον στόχο για δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 9% έως τις 30 Ιουνίου του 2012.

Αυτά όλα πρακτικά αποτελούν μία ασπίδα προστασίας για όσους έχουν καταθέσεις στις τράπεζες.

»Πάσα» στα ταμεία κρατικής περιουσίας


Την αιμορραγία των ασφαλιστικών ταμείων από το κούρεμα αναλαμβάνει να σταματήσει το Δημόσιο.Η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός διαβεβαιώνουν πως δεν πρόκειται να μειωθεί η περιουσία τους.Το σχέδιο τους είναι να αναπληρώσουν τις απώλειες από τα κουρεμένα ομόλογα με μία »τράμπα», παραχωρώντας δηλαδή κρατική περιουσία. Σε κάθε περίπτωση διαβεβαιώνουν πως δεν κινδυνεύει η καταβολή συντάξεων.

Άρα, εαν δεν επιδεινωθεί η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αλλά και το διεθνές κλίμα, κάπου εδώ πρέπει να είναι ο »πάτος», κάπου εδώ »στομώνει» το ψαλίδι των μειώσεων.

Τη λέξη αύξηση όμως θα πρέπει να την ξεχάσουν οι συνταξιούχοι, όπως εγγυάται η πολυετής λιτότητα στην οποία μπαίνουμε, όπως εγγυάται η μόνιμη πια εποπτεία της Ελλάδας.