Βενιζέλος στην ΕΕ:»Να χαράξουμε πολιτική για τη Β.Αφρική».

Ο υπουργός ‘Αμυνας Βενιζέλος επέμεινε στη παρέμβασή του στην άτυπη σύνοδο ΥΕΘΑ της ΕΕ, στην ανάγκη η Ευρώπη να επεξεργαστεί μία πραγματικά ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική για την Αφρική, κάτι που όπως είπε αντιλαμβάνεται ότι είναι δύσκολο λόγω των ιδιαίτερων ιστορικών αλλά και άλλων ενδιαφερόντων που έχουν πολλές χώρες της ΕΕ στην περιοχή.

Κατά την πρώτη συνεδρίαση της Συνόδου, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Λαίδη Κάθριν Άστον ενημέρωσε τους υπουργούς για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική και ιδίως για την εξέλιξη της κατάστασης στη Λιβύη. Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τους συναδέλφους του για την εξέλιξη της ελληνικής επιχείρησης εκκένωσης, αναφέρθηκε στην παρουσία ελληνικής φρεγάτας στην ευρύτερη περιοχή και λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας της Κρήτης δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες σε όλους τους εταίρους, αλλά και σε τρίτες χώρες, προκειμένου να διευκολυνθούν σε επιχειρήσεις εκκένωσης και προστασίας των πολιτών τους.

Στη συνέχεια συζητήθηκαν οι δύο βασικές επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ATALANTA στη Σομαλία και το Κέρας της Αφρικής και η ALTHEA στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Παρά την αναμφίβολη επιχειρησιακή επιτυχία της ATALANTA, στην οποία η Ελλάδα μετέχει ενεργά με φρεγάτα της, ο κ. Βενιζέλος διαπίστωσε ότι λόγω των συνεχιζομένων συμβάντων πειρατείας, θύματα της οποία πέφτουν και πλοία υπό ελληνική σημαία ή ελληνικού ενδιαφέροντος, αλλά και λόγω των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Αφρικής, είναι τώρα η στιγμή να οργανωθεί μία νέα επιχειρησιακού χαρακτήρα διεθνής διάσκεψη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για τον συντονισμό όλων των επιχειρήσεων στην περιοχή.