Ως αιχμή προς τον Άκη Τσοχατζόπουλο ερμηνεύεται η απάντηση που έδωσε στον Γιώργο Τράγκα σε συνέντευξή του στο περιοδικό Crash, o ΥΕΘΑ, Ευάγγελος Βενιζέλος,απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις υποθέσεις εξοπλισμών που ερευνώνται ως σκάνδαλα:
»Όταν έχουμε καραμπινάτο σκάνδαλο, έχουμε ευθύνη. Όμως, καραμπινάτο σκάνδαλο σημαίνει ότι διακινήθηκαν χρήματα, υποψία δωροδοκίας και περιουσιακό στοιχεία που δεν δικαιολογούνται. Όταν λοιπόν έχουμε αυτό το σώμα του εγκλήματος, τότε πρέπει να πέσει ο πέλεκυς πάρα πολύ βαρύς και τότε δεν υπάρχει καμία παραγραφή. Αυτό τα στοιχεία διατηρούνται και μετά την αποβολή της υπουργικής ιδιότητας. Άρα, υπάρχει αρμοδιότητα των κοινών δικαστηρίων και της κοινής εισαγγελικής αρχής»,απάντησε ο κ.Βενιζέλος, ο οποίος απάντησε και σε μία σειρά άλλων ερωτημάτων.
Για τα Wikileaks: Κατ’ αρχάς θεωρώ ότι είναι ένδειξη επαρχιωτισμού το να δίνουμε τόση σημασία στην εσωτερική αλληλογραφία οποιασδήποτε χώρας και οποιασδήποτε διπλωματικής υπηρεσίας. Ο κάθε Αμερικανός διπλωμάτης ή ο κάθε στρατιωτικός ή εμπορικός ακόλουθος, ό,τι και όπως το καταλαβαίνει και συνήθως όπως το διαβάζει ή το βλέπει στα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης, μπορεί να το γράψει σε ένα τηλεγράφημα. Αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Δεν σημαίνει ότι είναι εκτίμηση των Αμερικανικών υπηρεσιών, ούτε είναι άποψη πολιτικού χαρακτήρα. Τίποτα απολύτως. Όποια προβλήματα έχει η ελληνική δημόσια διοίκηση έχει και σε κάποιο βαθμό και κάθε άλλη δημόσια διοίκηση και γι’ αυτό πρέπει να κατεβάσουμε τον πήχη των προσδοκιών. Τώρα, αν έγραψε κάποιος εμπορικός ακόλουθος, όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου ότι “ο κ. Βενιζέλος δεν έχει αμυντική εμπειρία γιατί τώρα ανέλαβε, αλλά είναι εργασιομανής και θα μάθει και τελικά θα τα χειριστεί”, είναι μια εκτίμηση της κοινής λογικής.
Δηλαδή, είναι καλά να έχει στο μυαλό του ο κάθε πολιτικός, ο κάθε διπλωμάτης, ο κάθε εκπρόσωπος της χώρας, ότι αυτά που λέει με ξένο συνομιλητή, κάπου καταγράφονται και κάποτε μπορεί να δημοσιευτούν. Αυτό λοιπόν, θα κάνει πολύ πιο αποτελεσματική και πολύ πιο διαφανή τη διεθνή εκπροσώπηση της χώρας.
Για το αν είναι «αντιπαραγωγικές οι ΕΔ:Όχι βέβαια. Ούτε κατά διάνοια. Καταρχάς το να διασφαλίσεις την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας είναι προϋπόθεση για οποιαδήποτε παραγωγική και οικονομική δραστηριότητα.
Για τις φιλοδοξίες του να διεκδικήσει ξανά την ηγεσία:Αυτά είναι αστειότητες. Εγώ μιλάω με καθαρούς όρους και δεν έχω κρύψει ποτέ ότι βρίσκομαι στην πολιτική εις το όνομα των πεποιθήσεων μου και των απόψεών μου. Ούτε φασόν θέλω να κάνω στην πολιτική, ούτε το επάγγελμα μου λείπει. Θέλω να έχω απόψεις και προτάσεις και να αγωνίζομαι γι’ αυτές. Αυτή τη στιγμή δεν με ενδιαφέρει. καθόλου το πολιτικό μου μέλλον. Αντίθετα, με ενδιαφέρει να ανταποκριθώ στις πολύ μεγάλες αξιώσεις του πολιτικού παρόντος, γιατί διαχειριζόμαστε μια πρωτοφανή κρίση και πρέπει να προστατέψουμε και το παρελθόν μας. Όπως εξήγησα από την αρχή, εγώ το 1993 δεν μπήκα στην κυβέρνηση για να ενθαρρύνω τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας, αλλά για να συμμετάσχω σε ένα δημοσιονομικό συμμάζεμα της χώρας. Στο μέλλον, όποιος μπορεί να προσφέρει, θα προσφέρει. Όποιον τον χρειάζεται η χώρα και η περίσταση θα κληθεί.