Αβραμόπουλος:»Στρατηγική ψυχραιμία με κόκκινες γραμμές»

“Οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε όλες τις συνιστώσες της εθνικής ισχύος, που μας εξασφαλίζουν την εθνική ακεραιότητα και την οικονομική επιβίωση”,τόνισε με έμφαση ο ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος στην ομιλία του στη Βουλή,λίγη ώρα πριν η Άγκυρα προκαλέσει με τις υπερπτήσεις στο Καστελόριζο.

Ο κ.Αβραμόπουλος επανέλαβε αρκετές φορές ότι “πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για τις ΕΔ μας” και τόνισε:

“Είναι γνωστό ότι η εθνική ισχύς, δηλαδή ο όγκος και το αποτύπωμα της διεθνούς υπόστασης και δράσης κάθε κράτους, είναι συνισταμένη πολλών παραμέτρων.

Όπως επί παραδείγματι: της στρατιωτικής ισχύος, της κοινωνικής συνοχής, της οικονομικής ευρωστίας, της δημοσιονομικής σταθερότητας, της άσκησης ολοκληρωμένης, ενεργού και αξιόπιστης αμυντικής διπλωματίας.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ως το αξιόπιστο όργανο άσκησης αποτελεσματικής πολιτικής εθνικής άμυνας και ασφάλειας, θα πρέπει να είναι σύγχρονες, ευέλικτες με «έξυπνη δομή», ορθά διατεταγμένες και χωρίς οργανωτικές αδράνειες.

Η διατήρηση του δόγματος των στρατηγικών μας συμμαχιών, όπως της σταθερής αξίας των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, της προσήλωσής μας στην βορειοατλαντική συμμαχία και της αξίας της συμμετοχής μας σε διεθνείς αποστολές, υπό την αιγίδα διεθνών Οργανισμών, παραμένει αταλάντευτη και απαρέγκλιτη επιλογή μας.

Εμβαθύνουμε και διευρύνουμε περισσότερο στρατηγικές συμμαχίες, όπως π.χ. αυτή με το Ισραήλ, στο πλαίσιο μιας νέας αμυντικής πολιτικής στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, που διαμορφώνει νέα δεδομένα. Και βέβαια, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πέραν της βασικής τους αποστολής να προασπίζουν την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της χώρας, είναι και παράγοντες σταθερότητας, ειρήνης, ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή”.

Ο ΥΕΘΑ αναφέρθηκε στις πρώτες εντυπώσεις που έχει αποκομίσει από τις ΕΔ:

“Σε ένα περιβάλλον με οικονομική αβεβαιότητα, που μπορεί να προκαλέσει εντάσεις και κρίσεις, είναι πολύ σημαντικό ο ελληνικός λαός να αισθάνεται ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις επιτελούν στο ακέραιο το καθήκον τους για την υπεράσπιση της ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της χώρας.

Και από τις πρώτες πράγματι εικόνες, από τις πρώτες προσλαμβάνουσες που έχω σ’ αυτό το Υπουργείο, μπορώ να πω με βεβαιότητα, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις, το ένστολο δυναμικό, με αξιοπρέπεια και έχοντας πλήρη συνείδηση της αποστολής του, εφαρμόζει στο ακέραιο το αμυντικό και αποτρεπτικό δόγμα της χώρας. Δεν επηρεάζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις από τις πολιτικές εξελίξεις. Παραμένουν σταθερά προσηλωμένες στο καθήκον τους”.

Ο κ.Αβραμόπουλος στην ομιλία του επικαλέστηκε την στρατηγική ψυχραιμία των προκατόχων του ,προσθέτοντας όμως και τον όρο “κόκκινες γραμμές”.

“Η έννοια του αποτρεπτικού δόγματος στις μέρες μας έχει και μια διάσταση ενός στοχευμένου προσανατολισμού.

Της στρατηγικής ψυχραιμίας στη διαχείριση των κρίσεων και της αποφυγής των εντάσεων, όταν αυτές μπορούν να επιτευχθούν χωρίς όμως διολίσθηση απέναντι στις σταθερές εθνικές μας κόκκινες γραμμές.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας καλείται να λειτουργήσει μέσα σε ένα ρευστό και ασταθές διεθνές περιβάλλον ασφάλειας, όπου οι κρίσεις και οι προκλήσεις είναι πολύμορφες.

Στη ρευστότητα αυτή προστίθεται η παγκόσμια χρηματοοικονομική και δημοσιονομική κρίση, που συνδέεται με τη διαχείριση και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους πολλών κρατών και όχι μονάχα της Ελλάδος.

Η στρατηγική του Υπουργείου πρέπει να αναπροσαρμόζεται δυναμικά, μέσα στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί.

Υπό αυτή την έννοια, έχει καταστεί σημαντική παράμετρος των διεθνών και περιφερειακών συσχετισμών.

Οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε όλες τις συνιστώσες της εθνικής ισχύος, που μας εξασφαλίζουν την εθνική ακεραιότητα και την οικονομική επιβίωση”.