Οι πρόσφυγες από τη Συρία αλλά και η προσπάθεια προσέγγισης του νέου καθεστώτος στην Αίγυπτο ήταν τα πιο σημαντικά θέματα των συζητήσεων των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Κύπρου. Δημήτρης Αβραμόπουλος και Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή είχαν επαφή με τον νέο Αιγύπτιο πρόεδρο.
Η Αίγυπτος και η στάση που θα τηρήσει στο θέμα ανακήρυξης και χάραξης της ΑΟΖ ενδιαφέρει άμεσα την Ελλάδα. Η Τουρκία από την εποχή του Μουμπάρακ ακόμη είχε πλησιάσει την Αίγυπτο για να συμφωνήσει μαζί της σε καθορισμό ΑΟΖ που “έσβηνε” από το χάρτη το Καστελόριζο. Και η συμφωνία ήταν κοντά. Ο Μουμπάρακ ανατράπηκε και τώρα η Ελλάδα πρέπει να προσεγγίσει σωστά την Αίγυπτο.
Αβραμόπουλος και Κοζάκου συναντήθηκαν σήμερα και αμέσως μετά έκαναν δηλώσεις στις οποίες μεταξύ άλλων ανέφεραν:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ:
Όπως γνωρίζετε, την περασμένη Πέμπτη βρέθηκα μαζί με την Ερατώ στο Κάιρο, στο πλαίσιο μιας πράγματι σημαντικής αποστολής που πραγματοποιήθηκε από τους τέσσερις Υπουργούς Εξωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που γειτονεύουν με την Αίγυπτο, δηλαδή της Κύπρου, της Ελλάδος, της Ιταλίας και της Μάλτας. Στο Κάιρο συναντηθήκαμε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου μεταφέροντας μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την κρίσιμη μεταβατική περίοδο που διατρέχει η χώρα αυτή…
Η Κυπριακή Προεδρία επιτυγχάνει πλήρως. Εμφανίζει με μεγάλη επιτυχία ουσιαστική κινητικότητα τόσο στον οργανωτικό τομέα όσο, και κυρίως, στο χειρισμό των σημαντικότατων θεμάτων που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι λάθος της Τουρκίας που δεν αξιοποίησε την ευκαιρία της Κυπριακής Προεδρίας αλλά και την ανεύρεση φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ για την εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κύπρο και για την επίλυση του Κυπριακού. Πιστεύω ότι η Άγκυρα έχασε μία πράγματι σημαντική ευκαιρία υπονομεύοντας τη δική της ευρωπαϊκή πορεία και προσβάλλοντας τελικά την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς της, αυτόν της Προεδρίας.
Ε. ΚΟΖΑΚΟΥ-ΜΑΡΚΟΥΛΛΗ:
Ως ήταν αναμενόμενο, ανταλλάξαμε απόψεις για την κατάσταση στη Συρία εκφράζοντας τη σοβαρή ανησυχία μας για την μέχρι σήμερα απώλεια 27.000 ζωών, κυρίως αμάχων και για το τεράστιο ανθρωπιστικό πρόβλημα που δημιουργείται με την προσφυγοποίηση 300.000 ανθρώπων στα γειτονικά κράτη. Σημειώσαμε επίσης τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό προσφύγων από τη Συρία προς ακτές της νοτιοανατολικής Μεσογείου και θα εξετάσουμε τρόπους κοινής διαχείρισης αυτού του προβλήματος μεταξύ των δύο χωρών μας αλλά και ευρύτερα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συζητήσαμε γενικότερα τις εξελίξεις στη νότια γειτονία και προβήκαμε, όπως έχει αναφέρει ο αγαπητός Δημήτρης, σε απολογισμό της κοινής επίσκεψής μας στην Αίγυπτο, μαζί με τους συναδέλφους μας Υπουργούς Εξωτερικών της Μάλτας και της Ιταλίας, την προηγούμενη εβδομάδα, όταν πραγματοποιήσαμε την κοινή συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο της Αιγύπτου. Ήταν μία σημαντικότατη πρωτοβουλία που στόχο είχε να μεταφέρει στον Πρόεδρο Morsy ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης, τόσο των τεσσάρων χωρών μας, οι οποίες συνδέονται με μακρόχρονους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με την Αίγυπτο, όσο και ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ανταλλάξαμε επίσης απόψεις για τα ευρω-τουρκικά με επίκεντρο τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας και την εμμονή της να αρνείται να συνεργαστεί με την κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είχα παράλληλα την ευκαιρία να ενημερώσω για τη στασιμότητα που παρατηρείται στο Κυπριακό, παρά τις συνεχείς προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας, του κυρίου Δημήτρη Χριστόφια, ενώ συζητήσαμε και θέματα που αφορούν τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και τις απαράδεκτες τουρκικές απειλές εναντίον των κυπριακών δραστηριοτήτων για εξόρυξη υδρογονανθράκων, στη βάση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Εξίσου επείγουσα είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία και του προσφυγικού ζητήματος. Είναι απαραίτητο οι διεθνείς οργανισμοί να έχουν πρόσβαση στους αμάχους και τους εσωτερικά εκτοπισμένους προκειμένου να τους προσφέρουν τα απαραίτητα, δηλαδή νερό, τροφή και περίθαλψη. Πρέπει να υποστηριχθούν επίσης οι γειτονικές χώρες της Συρίας, στις οποίες, να σημειώσουμε, έχουν καταφύγει μέχρι στιγμής δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες.