Οι «ανεξάρτητοι» Καμίνης και Μπουτάρης «άλωσαν» Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενώ ο κομματικός Μίχας έχασε τον Πειραιά.
- Πάνω από 60% η αποχή-Στο 10% τα άκυρα
- 8-5 οι περιφέρειες υπέρ ΠΑΣΟΚ – Σγουρός στην Αττική – Ψωμιάδης στην Κ. Μακεδονία
Οι πολίτες με πολύ δυναμικό και σαφή τρόπο έδειξαν αυτό που θέλουν με τη σταση τους τη δεύτερη Κυριακη των περιφερειακών εκλογών είτε απέχοντας – απορρίπτωντας το κομματικό σύστημα είτε επιβραβεύοντας υποψηφιότητες που υπερέβαιναν τα κομματικά κατεστημένα.
Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε 8 από τις 13 περιφέρειες της χώρας αλλά και αρκετούς μεγάλους δήμους. Τις πιο εντυπωσιακές νίκες του όμως τις πέτυχε εκεί όπου υποστήριξε διακριτικά ανεξάρτητους υποψήφιους με κορυφαία παραδείγματα την Αθήνα που κέρδισε ο Γ. Καμίνης,και τη Θεσσαλονίκη που κέρδισε ο Γ. Μπουτάρης.
Στον δήμο Αθηναίων ο μεγάλος νικητής ο Γιώργος Καμίνης πήρε τη στήριξη των αθηναίων πολιτών, οι οποίοι στην ουσία με την ψήφο τους αποδοκίμασαν την πολιτική του Νικήτα Κακλαμάνη, την οποία θεώρησαν αποτυχημένη.
Από τους μεγάλους νικητές θεωρείται και ο Βασίλης Μιχαλολιάκος στον Πειραιά, με τους ψηψοφόρους να γυρνούν την πλάτη στον κ. Μίχα μετά από την αποτυχημένη θητεία του Παναγιώτη Φασούλα και με τους δύο να προέρχονται από τους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος.
Στον Δήμο Θεσσαλονίκης ύστερα από ένα θρίλερ για γερά νεύρα τελικά ο υποψήφιος Γιάννης Μπουτάρης κατάφερε να πάρει τη νίκη στο νήμα, αφήνοντας πίσω τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Γκιουλέκα.
Αντίθετα υποψήφιοι που «φυτεύθηκαν» από την κεντρική πολιτική σκηνή ή από κάποια υπουργεία σε δήμους και περιφέρειες δεν κατάφεραν τίποτα όπως ο κ. Αργύρης στην Ηπειρο και ο κ. Μπόλαρης στην Κεντρική Μακεδονία. Στη ΝΔ προφανώς υπάρχει κατήφεια αφού έχασε τους δήμους Αθηναίων και τη Θεσ/νίκης που κατείχε, αλλά και την περιφέρεια Πελοποννήσου στην οποία έριξε μεγάλο βάρος.
Κατέγραψε βέβαια και επιτυχίες όπως αυτή στο δήμο Πειραιά αλλά και σε νομαρχίες όπως αυτή στα Ιόνια νησιά ενώ οι 5 περιφέρειες που τελικώς επικράτησε θεωρούνται ικανοποιητικότατος αριθμός. Ομως αυτό που θεωρείται πολιτικά κρίσιμο για τη ΝΔ είναι ότι ηττήθηκε το αντιμνημονιακό μέτωπο που προσπάθησε να συγκροτήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οι αιτίες των μεγάλων ανατροπών
Οι πολίτες που επέλεξαν να ψηφίσουν απέρριψαν εκτός από τις κομματικές γραμμές και τους δημάρχους και τις παρατάξεις τους που θεώρησαν αποτυχημένους. Σε αυτό αποδίδεται η ήττα Κακλαμάνη στην Αθήνα αλλά και οι ήττες Μίχα και Γκιουλέκα. Στα πρόσωπα των δύο τελευταίων αποδοκιμάστηκαν οι αποτυχημένοι απερχόμενοι δήμαρχοι Φασούλας και Παπαγεωργόπουλος ενώ ο κ. Κακλαμάνης «πλήρωσε» την άθλια εικόνα της πρωτεύουσας για την οποία οι πολίτες τον θεώρησαν συνυπευθύνο.
Η απολύτως κριτική στάση που έλαβαν οι πολίτες απέναντι στις κομματικές γραμμές είναι η αιτία και της θηριώδους αποχής που ξεπέρασε το 60%!Εξι στους δέκα Ελληνες δεν προσήλθαν στις κάλπες όχι από αδιαφορία αλλά από αποστροφή και απελπισία.
Τέλος φαίνεται ότι μετά από αρκετά χρόνια οι δυνάμεις της Αριστεράς δε βοήθησαν όσο στο παρελθόν τους υποψηφίους της ΝΔ προκειμένου να ηττηθούν αυτοί του ΠΑΣΟΚ. Ετσι εκτός από το 60% της αποχής καταγράφηκε και άλλο ενα 10% που ψήφισε λευκο ή άκυρο. Προφανώς δεν μπορεί να χρεωθεί ολόκληρο π.χ. στο ΚΚΕ. Ομως αποτελέσματα όπως αυτό του δήμου Αθηναίων ή Θεσσαλονίκης όπου έχασαν οι υποψήφιοι της ΝΔ δείχνουν ότι ψηφοφόροι του ΚΚΕ δεν τους ψήφισαν.