ΥΕΘΑ: Τι είπε για τις συνθήκες διαβίωσης και τα περιστατικά δηλητηρίασης στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων Αυλώνα

Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023, παρουσιάστηκαν κρούσματα δηλητηρίασης σε 37 νεοσύλλεκτους Οπλίτες, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων Αυλώνα.

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ), κ.Νίκο Δένδια, σχετικά με τα ποιά μέτρα χρειάζονται για την αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών. Επίσης, βουλευτές του κόμματος «Σπαρτιάτες», υποστήριξαν ότι «οι συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής στο Κέντρο Νεοσύλλεκτων στον Αυλώνα είναι απαράδεκτες» και κατέθεσαν ερώτημα προς τον ΥΕΘΑ για τα μέτρα που έχουν ήφθεί ή θα ληφθούν για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των στελεχώ των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΥΕΘΑ κ.Δένδιας απάντησε:

«Τα τρόφιμα που προορίζονται προς κατανάλωση από τους νεοσύλλεκτους οπλίτες των Κέντρων Εκπαίδευσης, όπως το Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων Αυλώνα, ελέγχονται ποιοτικώς µε λεπτομέρεια κατά την παραλαβή τους από τα αρμόδια όργανα του Κέντρου, ενώ παράλληλα εξασφαλίζεται η ορθή εναποθήκευσή τους, καθώς και η τήρηση όλων των απαιτούμενων μέτρων υγιεινής, κατά την παρασκευή και παράθεση του συσσιτίου.

Περαιτέρω, εξειδικευμένα συνεργεία καθαρισμού και απολύμανσης προβαίνουν, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, σε εκτεταμένες μυοκτονίες και απολυμάνσεις για προληπτικούς λόγους, προκειμένου να τηρούνται ορθά τα μέτρα υγιεινής των στρατοπέδων. Αντίστοιχα και οι Διοικήσεις των Μονάδων/Υπηρεσιών
μεριμνούν για την επαρκή προμήθεια όλων των απαραίτητων ειδών καθαρισμού.

Ειδικότερα, σχετικά με τα περιστατικά στομαχικών διαταραχών, την Παρασκευή 29 Σεπ 23, παρουσιάστηκαν ανάλογα κρούσματα σε 37 νεοσύλλεκτους Οπλίτες, οι οποίοι μετέβησαν στο ΣΤΕΠ/ΚΕΤΘ όπου τους παρασχέθηκε η απαιτούμενη φροντίδα, µε μέριμνα του επικεφαλής Αξιωματικού Ιατρού. Ακολούθως, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, µε μέριμνα της Διεύθυνσης Υγειονομικού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, απεστάλη ειδικός Ιατρός του 401 ΓΣΝΑ, ο οποίος επελήφθη περαιτέρω της κατάστασης. Τα συμπτώματα υπήρξαν ελαφρά και δεν διήρκησαν πλέον του 24ώρου.

Επιπλέον, στις 03 Οκτωβρίου 2023, δόθηκε εντολή από την πολιτική Ηγεσία του ΥΠΕΘΑ προς όλα τα Γενικά Επιτελεία για πραγματοποίηση έκτακτων υγειονομικών ελέγχων σε όλα τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ). Τα αποτελέσματα των παραπάνω ελέγχων ανέδειξαν το υψηλό επίπεδο υγιεινής, την τήρηση των κανόνων ορθής υγιεινής πρακτικής από το εμπλεκόμενο προσωπικό και την προσπάθεια των Διοικήσεων των ΚΕΝ για την περαιτέρω αναβάθμιση του υψηλού επιπέδου υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων, όπου αυτό απαιτείται.

Πέραν των παραπάνω, η ορθή τήρηση των κανόνων και απαιτήσεων υγιεινής στις εγκαταστάσεις όλων των Υπηρεσιών και Μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελούν αντικείμενα ελέγχου – αξιολόγησης κατά τις γενόμενες τακτικές και έκτακτες επιθεωρήσεις από όλα τα επίπεδα της Διοίκησης».