ΥΕΘΑ: Τετ-α-τετ με Πάιατ και U.S Navy για φρεγάτες και εγχώρια παραγωγή

Συνάντηση με τον πρέσβη των ΗΠΑ κ.Τζέφρι Πάιατ και τον Υποναύαρχο Morley του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ (U.S Navy) είχε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος, με κεντρικό θέμα συζήτησης τις φρεγάτες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και τις προοπτικές συνεργασίας των δύο πλευρών στον τομέα αυτό.

Σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, o κ. Πάιατ ανέφερε ότι η αμερικανική πλευρά παρουσίασε στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας την πρόταση τους για τις νέες ελληνικές φρεγάτες, επιβεβαιώνοντας έτσι τις πληροφορίες του OnAlert.

Ειδικότερα, ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής δήλωσε ότι: «Συμμετείχα σε συνάντηση με τον Υποναύαρχο Μόρλευ, για να παρουσιάσουμε στον ΥΕΘΑ Νίκο Παναγιωτόπουλο την πρόταση μας για τις μελλοντικές φρεγάτες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, μια διακυβερνητική συμφωνία με μακροπρόθεσμο αντίκτυπο: στην εγχώρια παραγωγή, στην ενίσχυση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην πιο ισχυρή και ικανή περιφερειακή ναυτική δύναμη».

Σημειώνεται επίσης, ότι ο ΥΕΘΑ απαντώτας σε κοινοβουλευτική ερώτηση χθες, μίλησε αναφορικά με την διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων για τις φρεγάτες του ΠΝ λέγοντας ότι: «Σε κάθε περίπτωση, οι υποβληθείσες προτάσεις αξιολογούνται ως προς την πληρότητα, την επιτευξιμότητα και τον συνολικό απαιτούμενο χρόνο για την αποπεράτωση του έργου.

Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού αξιολογεί επιχειρησιακά τις αντίστοιχες προτάσεις σε συνδυασμό με τον τρόπο και χρόνο υλοποίησης και αναλόγως αποτελεσμάτων και εφόσον απαιτηθεί θα εισηγηθεί τυχόν διαχωρισμό απόκτησης μεταχειρισμένων πλοίων από το πρόγραμμα των νέων φρεγατών».