ΥΕΘΑ: Ο Νικόλαος Παναγιωτόπουλος κήρυξε την έναρξη των εργασιών του 3ου Συνεδρίου Χερσαίων Δυνάμεων

Ο ΥΕΘΑ κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019, κήρυξε την έναρξη των εργασιών του 3ου Συνεδρίου Χερσαίων Δυνάμεων, το οποίο πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων στη Βάρη Αττικής.

Το Συνέδριο διοργανώνει το Γενικό Επιτελείο Στρατού σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου.

Στην τελετή έναρξης του Συνεδρίου παρέστησαν επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, καθώς και ο Διοικητής των Χερσαίων Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη (U.S. Army Europe – USAREUR) Αντιστράτηγος Κρίστοφερ Καβόλυ (Christopher G. Cavoli).

Ο ΥΕΘΑ στο χαιρετισμό που απηύθυνε, είπε τα εξής:

«Είναι ιδιαίτερη χαρά για εμένα να βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας, στον εμβληματικό χώρο της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, με την ευκαιρία της διοργάνωσης του 3ου Συνεδρίου Χερσαίων Δυνάμεων. Θα έλεγα ότι προσπάθησα σε μία δύσκολη ημέρα, με πέντε ανειλημμένες υποχρεώσεις – οι τρεις εξ αυτών στη Βουλή των Ελλήνων – να παρευρεθώ εδώ σήμερα, για τρεις κυρίως λόγους:

Πρώτον, για να απευθυνθώ για πρώτη φορά προς τα Στελέχη της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, το μέλλον των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Και είναι προσωπική χαρά για εμένα αυτό.

Δεύτερον, για να καταδείξω τη σημασία αυτού του πολύ σημαντικού Συνεδρίου, με το αντικείμενο το οποίο καταπιάνεται, δηλαδή τη σημασία και την ανεκτίμητη εισφορά των Χερσαίων Δυνάμεων στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Και τρίτον, για να τιμήσω και την παρουσία των ξένων προσκεκλημένων μας, ειδικά του Διοικητή των Χερσαίων Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Θέλω να τονίσω λοιπόν, πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι αυτό το Συνέδριο αποτελεί κοινή δράση του Γενικού Επιτελείου Στρατού και του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου.

Είναι ένα Συνέδριο που εξελίσσεται σε θεσμό και αυτή η συνέργεια των Στρατιωτικών Σχολών με την ακαδημαϊκή κοινότητα είναι ένα επιπλέον στοιχείο, στο οποίο νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να εργαστούμε για να την ενδυναμώσουμε.

Διοργανώσεις σαν τη σημερινή αποφέρουν πολλαπλά και σημαντικά οφέλη σε όλους μας και εντάσσονται στη διαρκή εξωστρέφεια που επιδεικνύει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προς την κοινωνία, την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και πολλούς εγχώριους και διεθνείς φορείς.

Υπό αυτό το πρίσμα χαιρετώ τους εκλεκτούς προσκεκλημένους και τους ειδικούς αναλυτές, προσβλέποντας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα συμπεράσματα τα οποία αναμένεται να προκύψουν από τις εργασίες του.

Ιδιαίτερη η τιμή που μας γίνεται από τον Διοικητή των Χερσαίων Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη, του οποίου η συμμετοχή ως κεντρικού ομιλητή προσδίδει στο Συνέδριο ένα επιπλέον ανάλογο ειδικό βάρος και γι’ αυτό τον ευχαριστούμε προσωπικά.

Θεωρώ ότι το θέμα που επιλέχθηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού άπτεται του ενδιαφέροντος όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς ο ελλαδικός χώρος αποτελεί ένα ενιαίο θέατρο επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, ο πολυδιάστατος ρόλος των Χερσαίων Δυνάμεων αποδεικνύεται τόσο στη νέα μορφή των πολεμικών επιχειρήσεων, όσο και στην αντιμετώπιση προκλήσεων ασφαλείας και ειδικά των νέων περίπλοκων προκλήσεων ασφαλείας που απαντώνται, θα έλεγα περισσότερο από οπουδήποτε αλλού, και στην ευρύτερη περιοχή μας, οι οποίες τελικά κινούνται σταθερά και ανησυχητικά σε ένα κατώφλι μεταξύ συμβατότητας, ασυμμετρίας και υβριδικότητας.

Δεν μπορώ πραγματικά να φανταστώ επιχειρήσεις χωρίς την ύπαρξη της χερσαίας διάστασης. Η σημασία της χερσαίας δύναμης στο σύγχρονο γεωστρατηγικό περιβάλλον παραμένει αδιαπραγμάτευτη. Έχει αποδειχθεί ότι οι χερσαίες δυνάμεις συμβάλουν καθοριστικά στην αποτροπή, εγγυώνται την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή και αποτελούν πυλώνα ισχύος της Εθνικής Άμυνας.

Χθες, παρακολουθώντας την εξαιρετικά επιτυχημένη άσκηση «Μέδουσα 9» με τη συμμετοχή χιλιάδων στελεχών και δεκάδων στοιχείων των Ενόπλων Δυνάμεων τριών χωρών, Ελλάδος, Αιγύπτου και Κύπρου, όπως γνωρίζετε, είδα μία εξαιρετική ποικιλία ασκήσεων από πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, ελικόπτερα, πολεμικά αεροσκάφη, επίλεκτα στοιχεία των Ειδικών Δυνάμεων.

Η Άσκηση τελείωσε όταν κατελήφθη το έδαφος. Επιχείρησαν περί τα δεκαπέντε πλοία των Πολεμικών Ναυτικών των τριών χωρών (είχαμε και κυπριακό περιπολικό), είχαμε πτώσεις από αλεξίπτωτο, είχαμε μεγάλη δραστηριότητα ελικοπτέρων, είχαμε υπερπτήσεις πολεμικών σκαφών με ό,τι αυτά έχουν επιφορτιστεί να κάνουν ως προς το ρόλο τους. Τελικά, όμως, κατελήφθη το έδαφος, όταν πάτησαν επάνω του οι Ειδικές Δυνάμεις, οι Χερσαίες Δυνάμεις, και τελείωσε η Άσκηση.

Επομένως, πρωτίστως, οι Χερσαίες Δυνάμεις παγιώνουν το στατικό αποτέλεσμα της αναμέτρησης, είτε αυτό έχει να κάνει με κατάληψη εδάφους είτε με επιτυχή υπεράσπιση εδάφους.

Το σημερινό διεθνές περιβάλλον χαρακτηρίζεται από μεγάλη αβεβαιότητα και αστάθεια και κατ’ επέκταση ραγδαία αύξηση των προκλήσεων ασφαλείας. Σε αυτό το περιβάλλον εύθραυστης σταθερότητας, η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό περιφερειακό ρόλο, τόσο στο πλαίσιο συμμετοχής της στους Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Οργανισμούς όσο και στις διμερείς και πολυμερείς συνεργασίες που έχει δρομολογήσει.

Στη δε ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, σε αυτό το ιδιαίτερα ευαίσθητο κομμάτι του πλανήτη, το οποίο όποτε βάδιζε σε ειρηνική πορεία προόδευε μαζί του όλος ο κόσμος, όποτε βάδιζε σε πορεία συγκρούσεων υπέφερε μαζί του όλος ο κόσμος, επιτρέψτε μου να προσθέσω.

Σε αυτό, λοιπόν, το σημείο, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προβάλουν την αξιόπιστη αποτρεπτική τους δυνατότητα και προάγουν διεθνώς το ρόλο σταθερότητας της Ελλάδας.

Επομένως, κυρίες και κύριοι, απαιτείται ένας νέος τρόπος προσέγγισης διεξαγωγής των επιχειρήσεων στο πολυδιάστατο και ταχέως εξελισσόμενο σύγχρονο πεδίο της μάχης.

Στο πλαίσιο αυτό είμαι πεπεισμένος ότι με τις τοποθετήσεις των έγκριτων ομιλητών και τις αναλύσεις των επιμέρους θεμάτων, όχι μόνο θα αναδειχτεί η διαχρονικότητα και η σπουδαιότητα της χερσαίας συνιστώσας των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά θα δοθούν και απαντήσεις και θα προκύψουν γόνιμα συμπεράσματα για την εξέλιξή της.

Κλείνοντας και πριν απευθύνω το λόγο στον Στρατηγό και στους εκλεκτούς προσκεκλημένους από το εξωτερικό, θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου προς το Γενικό Επιτελείο Στρατού και το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου γι’ αυτή την προσπάθειά τους.

Με τη βεβαιότητα της επιτυχίας της διοργάνωσης, σας καλωσορίζω στο 3ο Συνέδριο Χερσαίων Δυνάμεων και κηρύσσω την έναρξη των εργασιών.

Σας ευχαριστώ».

Ειδική αναφορά στον Διοικητή Χερσαίων Δυνάμεων των ΗΠΑ έκανε ο ΥΕΘΑ

Στη συνέχεια ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, αναφερόμενος στην παρουσία του Διοικητή Χερσαίων Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη Αντιστρατήγου Κρίστοφερ Καβόλυ, επισήμανε:

«Κυρίες και κύριοι,

αξιότιμε Στρατηγέ Καβόλυ,

Πρώτα απ’ όλα, είμαστε πολύ ευτυχείς που βρίσκεστε εδώ μαζί μας, όλοι σας, αλλά ιδιαιτέρως εσείς Στρατηγέ. Προσβλέπουμε σε χρήσιμες και παραγωγικές συζητήσεις σχετικά με την επίδραση των Χερσαίων δυνάμεων στις σύγχρονες στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Οι Χερσαίες Δυνάμεις υπήρξαν πάντοτε παρούσες στις στρατιωτικές συγκρούσεις, από την εποχή των Αθηναίων Οπλιτών, και των Σπαρτιατών μαχητών, και της Μακεδονικής φάλαγγας. Πλέον όμως έχουν εξελιχθεί σε κάτι διαφορετικό, ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα και ο ύστατος στόχος παραμένει ο ίδιος: είτε η κατάκτηση εδαφών είτε η αποτελεσματική προάσπιση του εδάφους, και εκεί τελειώνουν όλα.

Θα ήθελα να κάνω ωστόσο ακόμα ένα σχόλιο, Στρατηγέ: γυρνώντας το κεφάλι σας προς τα πίσω θα δείτε, πέραν του συνόλου της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας μας, τους νέους δοκίμους της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων. Είναι νέοι, είναι δυνατοί, αγαπούν την πατρίδα τους, είναι αφοσιωμένοι στο στόχο τους και φιλοδοξούν να γίνουν μέρος της άριστης και ένδοξης παράδοσης των Ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων. Αυτή είναι τώρα η αποστολή τους στη ζωή. Η δική μας προσπάθεια είναι να τους διευκολύνουμε όσο μπορούμε, για να κάνουν ό, τι χρειαστεί ώστε αυτή η αποστολή να αξίζει τον κόπο.

Ανέκαθεν, όποτε η χώρα μας, η Ελλάδα, εμπλεκόταν σε κάποιον πόλεμο, τη χαρακτήριζε συνήθως αριθμητική ανεπάρκεια. Ωστόσο, συνήθως, η Ελλάδα επικρατούσε στην πλειοψηφία των πολέμων στους οποίους ενεπλάκη. Όχι λόγω του αριθμητικού της μειονεκτήματος, αλλά λόγω ενός ξεχωριστού πλεονεκτήματος που αφορά στην ποιότητα του προσωπικού της. Και αυτή η ποιότητα σχετίζεται με την στρατιωτική της ηγεσία, τους Αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού, αλλά και με την – συχνά ασυνήθιστη – γενναιότητα του Έλληνα στρατιώτη στη μάχη. Και αυτό είναι ένα στοιχείο το οποίο δεν μπορεί να καμφθεί, δεν εκάμφθη ποτέ καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας και δεν θα καμφθεί επίσης στο μέλλον.

Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό των Συμμάχων της. Πάντα στεκόταν στο πλευρό των Συμμάχων της, τουλάχιστον εκείνων που δεν αμφισβητούν την εδαφική και κυριαρχική μας ακεραιότητα. Οικοδομούμε επί των συμμαχιών μας με τους στρατηγικούς μας εταίρους, και κυρίως τη συμμαχία μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Πολεμήσαμε στο πλάι των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, οι άνδρες μας μάτωσαν δίπλα σε Αμερικανούς στρατιώτες στους πολέμους στους οποίους συμμετείχαμε, και αυτό θα γίνει επίσης και στο μέλλον.

Τιμούμε το γεγονός ότι είμαστε μέλη αυτών των Συμμαχιών, τιμούμε το γεγονός ότι είμαστε στην πρώτη γραμμή του Δυτικού κόσμου, υπερασπίζοντας συχνά την ακεραιότητα του Δυτικού κόσμου, την ελευθερία και τη Δημοκρατία.

Στόχος μας ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας είναι να εργαζόμαστε από κοινού με τη στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, ώστε να διασφαλίζουμε, και να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, για να συνεχιστεί αυτό.

Κάποιες στιγμές χρειάστηκε να ξοδέψουμε περισσότερα απ’ όσα μπορούσαμε να διαθέσουμε, με σκοπό να μπορέσουμε να διατηρήσουμε ισχυρή στρατιωτική παρουσία. Ωστόσο το έχουμε κάνει και θα το επαναλάβουμε και στο μέλλον εάν χρειαστεί.

Στόχος μας είναι η διατήρηση των άριστων επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Η Ελλάδα είναι μία εκ των λίγων Ευρωπαϊκών χωρών που διατηρούν Στρατό σε τέτοιο επίπεδο ετοιμότητας και άριστης εκπαίδευσης, σε όλα τα είδη πολέμου, και σε όλα τα είδη οπλικών συστημάτων. Κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε να διατηρούμε επικαιροποιημένα τα οπλικά μας συστήματα, με σύγχρονη τεχνολογία.

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας ώστε να διατηρήσουμε το άριστο επίπεδο της ποιότητας του προσωπικού. Του προσωπικού που βρίσκεται σήμερα μπροστά σας. Σας ζητώ να το αναγνωρίσετε, ζητώ απ’ όλους σας να το σεβαστείτε, αλλά να σεβαστείτε επίσης και το γεγονός ότι αυτή η μικρή χώρα, με την άριστη στρατιωτική παράδοση ανά τους αιώνες, στάθηκε ορισμένες φορές ως φύλακας της ελευθερίας του Δυτικού κόσμου.

Με αυτά τα λίγα λόγια, σας καλωσορίζω στο Συνέδριο, εύχομαι σε όλους να μπορέσουν να εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα από αυτό. Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας εδώ, και κηρύσσω αμέσως την επίσημη έναρξη του Συνεδρίου».