ΥΕΘΑ και Α/ΓΕΕΘΑ συνάντησαν τον Αρχηγό Στρατού των ΗΠΑ – Η ατζέντα των συζητήσεων [pics]

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε χθες, Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022, στο γραφείο του, με τον Αρχηγό Στρατού των ΗΠΑ, Στρατηγό Τζέιμς Μακόνβιλ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Τζωρτζ Τσούνης.

Νωρίτερα, ο Α/ΓΕΕΘΑ είχε τετ-α-τετ με τον Αρχηγό Στρατού των ΗΠΑ είχαν τετ-α-τετ, σημειώνοντας πως συνάντησή τους ήταν η δεύτερη στο τρέχον έτος, με την πρώτη να έχει πραγματοποιηθεί κατά την επίσκεψη του Α/ΓΕΕΘΑ στις ΗΠΑ τον Ιούλιο του 2022, και συζήτησαν σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με έμφαση στις τρέχουσες προκλήσεις άμυνας και ασφάλειας, στις δυσμενείς συνέπειες του αναθεωρητισμού και στις επιπτώσεις του σε ότι αφορά στην Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία για την αρχιτεκτονική άμυνας και ασφάλειας του Ευρω-Ατλαντικού χώρου.

Αναφέρθηκαν επίσης στην στενή Στρατιωτική Συνεργασία Ελλάδος και ΗΠΑ, η οποία εμβαθύνεται συνεχώς με δραστηριότητες επιχειρησιακής συνεργασίας και συνεκπαίδευσης, διαρκώς ενισχυόμενες τόσο αριθμητικά όσο και ποιοτικά στο πλαίσιο της Επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defence Cooperation Agreement (MDCA)] μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ και της Εφαρμοστικής Διευθέτησής της [Implementing Arrangement (IA)], που υπεγράφη την 01 Νοεμβρίου 2021.

Επιπρόσθετα, ο Α/ΓΕΕΘΑ τόνισε τον σημαντικό ρόλο των υποδομών του Βόλου, της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης ως προς την παροχή σημαντικών διευκολύνσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της Ανατολικής Πτέρυγάς του, με την Ελλάδα να αποτελεί διαχρονικά έναν αξιόπιστο εταίρο και σύμμαχο.

Τέλος, αναφέρθηκε στις συνεργασίες και πολυμερείς πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει η Ελλάδα σε στρατιωτικό επίπεδο με όλες τις Χώρες των Βαλκανίων, καθώς και με τις περισσότερες Αραβικές Χώρες και με το Ισραήλ, όπως και στην σύναψη αμυντικής συμφωνίας στρατηγικής σημασίας με την Γαλλία, οι οποίες στο σύνολό τους προάγουν την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πέραν αυτής.