Χρηστίδης: «Πάνω απ΄ όλα είναι το έμψυχο δυναμικό»

Η ομιλία του Αρχηγού ΓΕΝ Κοσμά Χρηστίδη για τα 100 χρόνια των Βαλκανικών Πολέμων δεν θα μπορούσε να μην είχε και συγκρίσεις εκείνης της εποχής με το σήμερα .Και είναι πολλές.Και το κυριότερο; Θυμήθηκε αυτό που είχε πει ο μεγάλος Κουντουριώτης: “Πάνω απ΄ όλα το έμψυχο δυναμικό”
 
Είπε ο Α/ΓΕΝ:

“Λίγο πριν από την έκρηξη των Βαλκανικών Πολέμων, η χώρα μας βρισκόταν σε ανυποληψία στο εξωτερικό και σε δεινή οικονομική θέση. Όμως, λαός, στρατιωτικοί και πολιτεία, καθοδηγούμενοι από τη χαρισματική ηγεσία του Ελευθερίου Βενιζέλου, ύψωσαν το ανάστημά τους και έγιναν ένα, μπροστά στις προκλήσεις της εποχής. Μόνη έννοια η Πατρίδα. Υπήρχε μόνο η Ελληνική Ιδέα και τίποτε άλλο!
Ο Στόλος είχε ήδη ενισχυθεί με αξιόμαχες μονάδες, με αποκορύφωμα το  θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ», το οποίο οφείλουμε στον ομώνυμο ευεργέτη.
Ο Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης, Αρχηγός Στόλου, με τα Πλοία και τα ηρωικά πληρώματα επικράτησε στο Αιγαίο, γράφοντας με χρυσά γράμματα στις σελίδες της ιστορίας μας τις Ναυμαχίες της Έλλης και της Λήμνου, και επέτρεψε στον Ελληνικό Στρατό να προελάσει προς τη Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη.
Ο έλεγχος του Αιγαίου ήταν απολύτως ζωτικής σημασίας για την έκβαση του πολέμου. Τα Πολεμικά μας Πλοία κυριάρχησαν στο Αιγαίο, απελευθέρωσαν τα νησιά μας και απαγόρευσαν οποιαδήποτε σκέψη για μετακίνηση Οθωμανικών στρατευμάτων, τα οποία παρέμειναν καθηλωμένα στα Μικρασιατικά παράλια.
Επομένως, το Πολεμικό Ναυτικό, αποτέλεσε ουσιαστικά το ισχυρό χαρτί στα χέρια του τότε Πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου και διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο όχι μόνο για την είσοδο της χώρας μας στη Βαλκανική Συμμαχία, αλλά και για την απελευθέρωση της χώρας από τον Οθωμανικό ζυγό…

…Η σημερινή εποχή μοιάζει σε πολλά με αυτή προ των Βαλκανικών Πολέμων. Είναι δύσκολη για όλους τους Έλληνες. Είναι δύσκολη – και ίσως γίνει ακόμα δυσκολότερη – και για τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, που μέχρι τώρα έχουν ήδη υπομείνει δυσβάσταχτο και δυνασάλογο φορτίο.
Σας διαβεβαιώνω όμως ότι και σήμερα, το Πολεμικό Ναυτικό αποτελεί ισχυρότατο όπλο στις επιταγές της Κυβέρνησης και του Ελληνικού λαού, με αποτρεπτική ισχύ έναντι κάθε εχθρικής επιβουλής, καθώς και ικανό πρεσβευτή της Ελλάδας στη διεθνή γεωπολιτική σκηνή. Πάνω από όλα όμως σας διαβεβαιώνω ότι αν απαιτηθεί, πέρα από κάθε αντιξοότητα, το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού, θα αγωνιστεί με τον ίδιο ζήλο και αυταπάρνηση για να υπερασπιστεί την ακεραιότητα της πατρίδας μας, την ελευθερία και τη δημοκρατία.
Στο προσωπικό μας βασίζουμε τα πάντα. Άλλωστε τα ακόλουθα λόγια του Ναυάρχου Κουντουριώτη δεν σταματούν να αντηχούν γύρω μας:
«Εγώ κύριε Πρόεδρε δεν καταγίνομαι με το χι συν ψι και τας γωνίας αποκλίσεως. Ξεύρω να πω ένα πράγμα. Καράβια άνευ ικανού εμψύχου υλικού, είναι μόλυβδος βαρύς βυθιζόμενος εντός ύδατος. Σας διαβεβαιώ ότι με τα καράβια που έχομε θα κάμουμε καλά τη δουλειά μας».