ΒΙΝΤΕΟ: Άνθρωποι και ζώα στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Τα ζώα επαιξαν ενα μεγάλο ρόλο στον Πρωτο Παγκόσμιο Πολεμο που συχνά τον παραβλέπουμε.

Όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Δυτική Ευρώπη τον Αύγουστο του 1914, τόσο η Βρετανία όσο και η Γερμανία είχαν μια δύναμη ιππικού που έφτανε τους 100.000 άνδρες. Φυσικά ένας τέτοιος αριθμός ανδρών χρειαζόταν κι ένα σημαντικό αριθμό αλόγων. Τα άλογα χρησιμοποιήθηκαν οχι μόνο στο ιππικό αλλα και για να μεταφέρουν προμήθειες και τραυματίες.

Ωστόσο οσο και αν μας ακούγεται παράξενο, δεν ηταν μόνο τα άλογα που επαιξαν σημαντικό ρόλο στον Πρωτο Παγκόσμιο Πόλεμο αλλα και τα σκυλιά είχαν ζωτικό ρόλο. Τα σκυλιά χρησιμοποιήθηκαν ως αγγελιοφόροι και αποδειχτηκε οτι ηταν οσο αξιόπιστοι ηταν και οι στρατιώτες.
Χάρη στην «σκυλίσια καταγωγή» τους ειχαν όμως και κάποια άλλα πλεονεκτήματα:
Ενας εκπαιδευμένος σκύλος ηταν οχι μόνο ταχυτερος απο ενα στρατιώτη αλλα ηταν και δυσκολότερος στόχος για τους ελευθερους σκοπευτές.

Βέβαια  το πιο εντυπωσιακό απ’ολα ηταν το ταπεινό περιστέρι.
Το περιστέρι αποδείχτηκε εξαιρετικά σημαντικό και στον Πρωτο Παγκόσμιο αλλα και στον Δεύτερο Παγκόσμιο καθώς μετέφερε μυστικά μηνύματα με εξαιρετική ακρίβεια και κατάφερε να σώσει ενα μεγάλο αριθμό ανθρώπινων ζωών.
Τέτοια ήταν η σημασία των περιστεριών που χρησιμοποιήθηκαν πάνω απο 100.000 κατα την διάρκεια του Πρώτου παγκοσμίου Πολέμου. Σύμφωνα με στοιχεία το ποσοστό επιτυχίας τους στην παράδοση των μηνυμάτων ηταν 95%. (Ουτε τα ταχύδρομεια δεν καταφέρνουν ενα τέτοιο ποσοστό!)

Αυτο που ειναι ακομη πιο συγκλονιστικό ειναι οτι τα περιστερια δεν χρειάζεται να ξερουν που πάνε αλλα χρησιμοποιουν πολυ απλά τα φυσικά τους ενστινκτα.

Σύμφωνα με την ιστορία ενα απο τα διασημότερα περιστέρια ηταν το Cher Ami (Σερ Αμί – που στα ελληνικά σημαίνει «Αγαπητός Φίλος»). Απέκτησε τεράστια φήμη προς το τέλος του πολέμου, τον Οκτώβριο του 1918.
Καθώς ο πόλεμος πλησίαζε το τέλος του, 194 στρατιώτες βρέθηκαν παγιδευμένοι απο τους Γερμανούς. Κάθε τρόπος επικοινωνίας τους ειχε κοπεί και το μόνο που μπορούσαν να κάνουν ηταν να στείλουν ενα περιστέρι για βοήθεια. Το Σερ Αμι κάλυψε 25 χιλιόμετρα σε 25 λεπτά, κατα την διάρκεια της πτήσης δέχτηκε πυρα απο τους Γερμανούς που το πυροβόλησαν στο στήθος και όμως συνέχισε να πετάει μέχρι και που πέρασε τα Γερμανικα σύνορα και έφτασε στην έδρα των Αμερικανών. Οι Αμερικανοι έλαβαν το μήνυμα απο τους στρατιώτες και οι 194 ανδρες σώθηκαν.
Το Σερ Αμι έλαβε την ανώτατη τιμη, τον Σταυρο του Πολεμου – Croix de Guerre – για την εκπληκτική του πτήση.

Αλογα, σκυλιά, περιστέρια, μουλάρια, ελέφαντες αυτα ειναι κάποια απο τα ζώα που βοήθησαν κατα την διάρκεια του Παγκοσμίου Πολέμου και που αξίζουν αναγνώριση για τα καθηκοντα τους. Το παρακάτω βίντεο δείχνει κάποιες απο τις στιγμές που τα ζώα αυτα βοήθησαν, με τον τρόπο τους, τους ανθρώπους.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Χίτλερ…χορεύει! Σπάνιο κινηματογραφικό υλικό από τις «ανθρώπινες» στιγμές του Αδόλφου

ΦΡΙΚΗ! 202 παιδιά εκτέλεσαν οι ναζί. Διαβάστε και δείτε σε ΒΙΝΤΕΟ την ιστορία

ΒΙΝΤΕΟ: Ντοκουμέντο από τον Α΄ Παγκ.Πόλεμο