Το εντυπωσιακό SPIES των κομάντος της ΔΕΠ και τα υπόλοιπα σενάρια στην Athens Flying Week [vids]

*Του Κώστα Σαρικά

Εντυπωσιακή δίχως άλλο ήταν η παρουσία των Στελεχών της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) στο μεγάλο αεροπορικό event Athens Flying Week, το οποίο πραγματοποιήθηκε χθες και σήμερα στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας.

Οι κομάντος των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων της ΔΕΠ, με την συνδρομή εναέριων μέσων και πληρωμάτων της Αεροπορίας Στρατού και της Πολεμικής Αεροπορίας, «έκοψαν την ανάσα» των χιλιάδων θεατών και έδωσαν μια μικρή «γεύση» από τις μεγάλες επιχειρησιακές τους δυνατότητες. Στα σενάρια μάλιστα που εκτελέστηκαν χρησιμοποιήθηκαν μεταξύ άλλων και ελικόπτερα Chinook και ΝΗ-90, τα οποία έχουν ενταχθεί  στη ΔΕΠ μέσω της νεοσύστατής ΜΑΕΕ.

Τα Στελέχη της ΔΕΠ εκτέλεσαν μεταξύ άλλων:

-Διάσωση ομήρου με χρήση ελικοπτέρου Chinook και τη μέθοδο Fast Rope, στην οποία συνέδραμαν ελικόπτερα NH-90 και Ηuey με Ελεύθερους Σκοπευτές. Στο σενάριο χρησιμοποιήθηκε και όχημα μάχης Polaris το οποίο αποβιβάστηκε από ελικόπτερο CH-47D.

-Διάσωση τραυματία με παράλληλο σενάριο κατάδειξης στόχων σε μαχητικό της ΠΑ από Στέλεχος JTAC, με ταυτόχρονη υποστήριξη από επιθετικό ελικόπτερο Apache

-Απομάκρυνση ομάδας SOF με τη μέθοδο SPIES από ελικόπτερο Chinook. To σύστημα SPIES αποτελείται από σχοινί μήκους 60 ποδών, το οποίο μεταφέρει έως και 12 κομάντος στο πεδίο της μάχης είτε σε χερσαίο είτε σε θαλάσσιο περιβάλλον.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την επίδειξη της ΔΕΠ: