Τι δείχνει η «δεύτερη ματιά» της απόφασης του ΣτΕ για τις περικοπές των στρατιωτικών

Κατά περίεργο τρόπο ή για την ακρίβεια με μια όχι συνηθισμένη πρακτική είχαμε την διαρροή, με μια γενική περιγραφή, της απόφασης της ολομέλειας του ΣτΕ που αφορά τις αποδοχές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Όπως ήταν λογικό το θέμα έγινε αμέσως πρώτη είδηση και ως συνήθως χωρίς γνώσεις του θέματος και της απόφασης, χωρίς στοιχεία και χωρίς αιτιολογήσεις άρχισαν τα σενάρια επί σεναρίων ξεκινώντας από το τι αφορά αυτή η απόφαση μέχρι πόσο θα στοιχίσει και πόσο θα επιβαρύνει οικονομικά την χώρα και κατά συνέπεια όλους τους άλλους πολίτες.

Η μεγαλύτερη απόδειξη της πρόχειρης και ανεύθυνης, γιατί δεν θέλω ούτε να σκεφτώ ότι μπορεί να είναι καθοδηγούμενη, αντιμετώπισης του θέματος από ένα μεγάλο μέρος των ΜΜΕ, είναι τα ποσά που αναφέρονται ότι θα απαιτηθούν να καταβληθούν ή θα απολεσθούν, να κυμαίνονται από 10 έως 350 εκατομμύρια ευρώ ή και κατ’ άλλους κοντά στο 1 δις

Ας προσπαθήσουμε να δούμε τα πράγματα με μια σειρά

Κατ’ αρχάς η εκδικαζόμενη προσφυγή αφορούσε την αντισυνταγματικότητα του Νόμου 4093/12 και των Υπουργικών αποφάσεων για την εφαρμογή του, δηλαδή τις μειώσεις των αποδοχών από 1-1-2013 , την αναδρομική εφαρμογή του από 1-8-2012, την επιστροφή της διαφοράς αποδοχών που είχαν καταβληθεί και τέλος την κατάργηση των διαφόρων επιδομάτων.
Τα στελέχη εν ενεργεία και αποστρατεία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, την τελευταία τετραετία έχουν δει τις αποδοχές τους να μειώνονται πολύ περισσότερο από των υπολοίπων λειτουργών του δημοσίου και να φτάνουν στα επίπεδα της φτώχειας.

Αρκεί να αναλογιστεί κάποιος ότι, οι απόστρατοι έχουν υποστεί μειώσεις μεγαλύτερες του 65% και ότι ο νέος Ανθυπολοχαγός λαμβάνει πλέον ως βασικό μισθό 875 Ευρώ (μεικτά) όταν ο νεοπροσλαμβανόμενος Δημόσιος Υπάλληλος με τα ίδια προσόντα λαμβάνει μισθό 1096 Ευρώ, για να αντιληφτεί την δεινή θέση στην οποία έχουν βρεθεί.

Ειδικότερα μετά την εφαρμογή του Νόμου 4093/12 οι αποδοχές τους έχουν μειωθεί σε διπλάσιο ή και τριπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τους υπολοίπους μισθωτούς και συνταξιούχους.

Αν πάρουμε σαν παράδειγμα τις συντάξεις των αποστράτων, θα δούμε ότι λόγω της σύνδεσης της σύνταξης με τον μισθό του εν ενεργεία, όταν έγινε η μείωση των μισθών λόγω των περικοπών του ειδικού μισθολογίου υπέστησαν μείωση και οι συντάξεις. Αυτές λοιπόν τις συντάξεις που ήδη μειώθηκαν τις μείωσαν ξανά σύμφωνα με την πρόβλεψη του νόμου για την μείωση όλων των συντάξεων και μάλιστα με αναδρομική ισχύ με αποτέλεσμα την διπλή μείωσή τους.

Να υπενθυμίσουμε εδώ αφενός ότι, όταν κατά το παρελθόν δίνονταν αυξήσεις σε όλους τους συνταξιούχους, οι απόστρατοι δεν έπαιρναν αυξήσεις και αφετέρου ότι με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση θίγονται οι συνταγματικές προβλέψεις των αρχών της ισότητας και της αναλογικότητας και δημιουργείται θέμα ως προς την συμβατότητα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Αυτό δεν σημάνει ότι τα εν ενεργεία και αποστρατεία στελέχη των Ε.Δ και Σ.Α δεν ζουν στην Ελληνική πραγματικότητα, ότι δεν συμπάσχουν με τους υπόλοιπους φτωχοποιημένους συμπατριώτες τους, ότι δεν βλέπουν και δεν αισθάνονται τον πόνο και την δυστυχία που έχει φέρει η οικονομική πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις αφού τις βιώνουν και αυτοί μέσα στις οικογένειες τους, στα παιδιά τους, τα εγγόνια τους, τα αδέλφια τους.

Οι προσφυγές Ενώσεων, Φορέων και Στελεχών των Ε.Δ έγιναν στην προσπάθειά τους αφενός να σταματήσουν την παραπέρα φτωχοποίησή τους και αφετέρου για να διεκδικήσουν όλα όσα κατά παράνομο, άδικο και χυδαίο τρόπο τους πήραν.
Μετά τα παραπάνω και την τακτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση ας προσπαθήσουμε να δούμε τι μπορεί να σημάνει άραγε αυτή η διαρροή, γιατί και από ποιους έγινε ;;;

Η διαρροή μιας θολής και γενικής περιγραφής κάποιας απόφασης που θα δημοσιοποιηθεί μετά από κάνα δύο μήνες και ο τρόπος που την παρουσίασαν τα ΜΜΕ οδήγησαν στην δημιουργία περίεργων συζητήσεων, σκέψεων, αντιδράσεων φτάνοντας στα όρια του κοινωνικού αυτοματισμού.
Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα στελέχη των Ε.Δ προκειμένου να περάσει κάποια μέτρα ή να πετύχει τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.

Το πλέον πρόσφατο παράδειγμα είναι η ψευδέστατη κυβερνητική θέση ότι πρέπει να επιβληθεί (και τελικά επιβλήθηκε ) ο φόρος πολυτελείας γιατί δεν θα προχωρήσει σε νέα μείωση των αποδοχών των στελεχών το 2014, αν και γνώριζε ότι με τις μειώσεις που είχε ήδη κάνει είχε καλύψει τους στόχους του προϋπολογισμού μέχρι και το 2016.

Υπουργοί έχουν αναλάβει δράση προσπαθώντας να μετακυλήσουν την ευθύνη για την λήψη νέων μέτρων λόγω της αποτυχημένης πολιτικής της Κυβέρνησης στα στελέχη των Ε.Δ.

Ο πολύς Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δηλώνει ότι « δεν θα γεννήσουμε λεφτά » για να πληρώσουμε τους στρατιωτικούς, ο ταλαντούχος περί τα οικονομικά υπουργός Σταϊκούρας υποστηρίζει στους Financial Times ότι « αν επιστραφούν αναδρομικά οι μειώσεις στους μισθούς από τον Αύγουστο του 2012, τότε η κυβέρνηση θα αναζητήσει δημοσιονομικά ισοδύναμα ύψους 1δις για να καλύψει το συνολικό κόστος για τον προϋπολογισμό.» και αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δηλώνει στο Reuters ότι « το κόστος μπορεί να ανέλθει έως και τα 500 εκατ. Ευρώ» και έτσι τινάζεται στον αέρα το σχέδιο της κυβέρνησης για διάθεση του πρωτογενούς πλεονάσματος σε ευπαθείς ομάδες.

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση δεν είδε την απόφαση αυτή με κακό μάτι γιατί η δημοσίευσή της θα γίνει κοντά στις εκλογές και τότε υπό το πρόσχημα της εκτέλεσής της :

Θα δώσει σε εν ενεργεία και απόστρατους κάτι έναντι, λέγοντας ότι αυτά μπορεί να αντέξει να δώσει το κράτος τώρα και θα υποσχεθεί την πλήρη τακτοποίηση στο μέλλον με την ελπίδα να ανατρέψει το εξαιρετικά αρνητικό κλίμα που υπάρχει εναντίον της κυβέρνησής και εναντίον του πρωθυπουργού.

Θα πει ότι δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού για απονομή του 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος «στους αδικημένους και στους αδύναμους» γιατί υποχρεώθηκε να τα δώσει στους στρατιωτικούς, αλλά θα υποσχεθεί ότι αυτό θα γίνει με το νέο πρωτογενές πλεόνασμα, που εκτιμά ότι θα είναι και μεγαλύτερο με την ελπίδα να πάει στις εκλογές με καλύτερους όρους αφού θα έχει καλλιεργήσει προσδοκίες σε όλους

Όπως φαίνεται τα στελέχη των Ε.Δ και των Σ.Α θα πάρουν… κάτι. Αλλά το βέβαιο είναι ότι δεν θα πάρουν αυτά που τους έκοψαν ή τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος απ’ αυτά.

Τα στελέχη των Ε.Δ και Σ.Α όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και οι χαμηλοσυνταξιούχοι ξέρουν πρόσθεση, αφαίρεση, διαίρεση και διαθέτουν ασφαλώς λογική και μνήμη οπότε δεν νομίζουμε ότι έχει καμία τύχη ένα τέτοιο σχέδιο.
Τώρα τι θα αποδώσει ένα τέτοιο σχέδιο και τι θα πάρει η κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές; Θα δείξει…

*Το άρθρο είναι γραμμένο από απόστρατο του Συντονιστικού Οργάνου Αγώνα αποστράτων

Διαβάστε ακόμη:

«Η Εθνική Άμυνα δεν μπορεί να είναι…ισοδύναμο . Τώρα ας πληρώσουν» – Τι λένε για το ΣτΕ στο ΥΠΕΘΑ


Θα πάρουν λεφτά οι στρατιωτικοί; Ο Γ. Αντωνακοπουλος απαντάει σε όλα τα ερωτήματα