Η περιγραφή των εξόδων που κάνει μέσω του Δικτύου Ελεύθερων Φαντάρων είναι λεπτομερής και αποδεικνύει πόσο δύσκολα βγαίνει πέρα η θητεία οικονομικά.
Ο στρατιώτης λέγεται Πέτρος και την ημέρα που απολύθηκε ,είχε πια στη τσέπη ένα εισιτήριο επιστροφής και 20 ευρώ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Η στρατιωτική θητεία έρχεται να ματώσει και άλλο τις ήδη εξαθλιωμένες από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και από την τρόικα Ε.Ε-ΔΝΤ , οικογένειες των στρατευμένων .
Πριν ακόμη παρουσιαστώ ως νεοσύλλεκτος, καθότι ήδη είχε έρθει το χαρτί για να παρουσιαστώ στο ΚΕΤΘ,ξεκίνησαν τα έξοδα . Όντας ενήμερος από φίλους που είχαν εκπληρώσει την θητεία τους πριν από μένα, ήξερα τι παρέχει και τι όχι, ο ελληνικός στρατός .
Τι σήμαινε αυτό; Βόλτα στα γνωστά μαγαζιά με στρατιωτικά για να αγοράσω ότι χρειαζόταν . Κάλτσες , φανέλες και λουκέτα, μαζί με κάποια πράγματα επιπλέον όπως φακός, έξτρα κορδόνια και,το απαραίτητο για όλους πλέον, sleeping bag,κόστισαν όλα μαζί κάπου στα 90 ευρώ . Αν το σκεφτεί κανείς σε σύγκριση με το πόσο πληρωνόμουν τότε το μήνα, καθότι οι περικοπές διαδέχονταν η μία την άλλη με αφορμή την εφαρμοζόμενη πολιτική των μνημονίων, της Ε.Ε κ του ΔΝΤ μιλάμε για σχεδόν το 1/5 του μισθού μου. Με τα υπόλοιπα άντε να πληρώσεις νοίκι, φαγητό, ρούχα.
Τότε άρχισε να χτυπάει το καμπανάκι του περιορισμού των εξόδων, όσο αυτό ήταν δυνατόν, καθώς τα λεφτά που είχα στην άκρη έφταναν και δεν έφταναν μέχρι να απολυθώ . Μιλάμε για ένα ποσό περίπου στα 2000 ευρώ χωρίς καμία βοήθεια από το σπίτι γιατί και οι 2 γονείς ήταν άνεργοι για αρκετό καιρό .
Στα πριν την κατάταξη έξοδα αξίζει να συμπεριλάβω και τα εισιτήρια μέχρι την Αυλώνα. 24 ευρώ από τον νομό μου μέχρι την Αθήνα και κάτι ψιλά το Αθήνα-Αυλώνα .
Από την πρώτη κιόλας μέρα ως νεοσύλλεκτος αρχίζεις να ψυλλιάζεσαι ότι αν δεν προσέξεις θα σου φύγουν αρκετά λεφτά.
Γιατί αυτό;
Γιατί ήρθαμε ως νεοσύλλεκτοι αντιμέτωποι με το άθλιο φαγητό που μας περίμενε εκεί, που ουσιαστικά σε οδηγεί στην αγκαλιά του ΚΨΜ.
Μετά από λίγες μέρες όταν έγινε γνωστό το σώμα που ανήκουμε μας ζητήθηκε ένα ποσό για να ράψουν τα σήματα επάνω στην στολή εξόδου. Κάτι που ο στρατός έπρεπε να παρείχε δωρεάν το πλήρωσαν από τις τσέπες τους οι φαντάροι.
Το σκάνδαλο στο ΚΕΤΘ ήταν αυτό που συνέβαινε τις ώρες ξεκούρασης και πριν το βραδινό που ανάγκαζαν όλες τις ίλες να πάνε στο κεντρικό ΚΨΜ, που λόγω της έκτασης του στρατοπέδου ήταν μακριά,μόνο και μόνο για να γίνει κατανάλωση και σε αυτό, μάλιστα σε μια ώρα που ήσουν πεινασμένος μετά την μεσημεριανή εκπαίδευση . Άρα κ άλλα έξοδα .
Τώρα την περίοδο της εκπαίδευσης δίνεται κάποια Σ/Κ έξοδοι στους νεοσύλλεκτους πράγμα που το εκμεταλλεύονται οι περιοχές γύρω από τα στρατόπεδα για να κάνουν χρυσές δουλειές με τους φαντάρους. Φαγητό, καφές και λίγο internet cafe και το 20ευρο κάνει φτερά. Κάτι που όπως έδειξε η συνέχεια τις θητείας μου είναι το μίνιμουμ κόστος για τους εξοδούχους . Ειδικά τις αργίες που οι εξοδούχοι βγαίνουν νωρίτερα προσθέστε έναν ακόμη καφέ και ένα ακόμη γεύμα .
Στην πρώτη μετάθεση στην Σπάρτη(εκπαίδευση μαγείρων) και λόγω του ότι το στρατόπεδο ήταν έξω από την πόλη,χρειαζόταν αναγκαστικά να πάρεις λεωφορείο για να πας εξοδούχος εντός πόλης . Άρα προστίθεται ένα επιπλέον κόστος για τον φαντάρο. Στην περίπτωση που έχανες το λεωφορείο για τον γυρισμό , το ταξί έπαιρνε 14 ευρώ για να σε πάει πίσω .
Κάπου εκεί αρχίζεις και καταλαβαίνεις ότι το να βγαίνεις κάθε φόρα παρόλο που το χρειάζεσαι αρχίζει να είναι ασύμφορο. Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί κ η άδεια των Χριστουγέννων με ότι κόστος αυτό συνεπάγεται για τα εισιτήρια για να πας σπίτι σου .Σπάρτη-Αθήνα-Πύργος-Αθήνα-Σπάρτη αν βάλεις τα έξοδα κάτω βγαίνουν πάνω από 100 ευρώ.
Μετά ήρθε η δεύτερη μετάθεση.Θήβα, κέντρο εκπαιδεύσεως πυροβολικού. Παρουσιάζομαι εκεί και μιλάω με τον σκοπό στην πύλη που μου λέει:Σειρά είμαι 10 ώρες κωλυόμενα στην σκοπιά. Η κατάσταση είναι δραματική για τους φαντάρους. Το φαγητό άθλιο, νερό πόσιμο δεν υπήρχε, οι υπηρεσίες διαδέχονταν η μία την άλλη. Τις ανάγκες για φαγητό και νερό τις κάλυπτα στο ΚΨΜ. Όταν ήμουν εξοδούχος η αφόρητη ψυχολογική πίεση που ένιωθα λόγω των ατελείωτων υπηρεσιών και της δουλείας στα μαγειρεία πολλαπλασίαζε τα λεφτά που χαλούσα. Σε όλα τα παραπάνω προσθέστε τους λογαριασμούς του κινητού, τουλάχιστον 25 ευρώ τον μήνα.
Η κατάσταση στα οικονομικά μου χειροτέρευε κι έπρεπε να κρατηθώ. Φρόντιζα όταν ήμουν εξοδούχος να μου κρατούν φαγητό απ’ το περίσσευμα για να μην χαλάω λεφτά και γι’ αυτό . Το Πάσχα ήρθε και, μαζί του,νέα έξοδα για το ταξίδι σπίτι . Γύρω στα 70 ευρώ πήγαινε – έλα . Όταν έφτανε ο καιρός να απολυθώ και πήρα την άδεια είχα χωρίς υπερβολές 200 ευρώ κ μάλιστα για μήνες έκανα πολύ συντηρητική κατανομή των εξόδων . Όταν απολύθηκα είχα το εισιτήριο για το σπίτι και άλλα 20 ευρώ .
Συμπέρασμα: εγώ αυτό που συνειδητοποίησα είναι ότι η Στρατιωτική Θητεία είναι μια έμμεση, τεράστια φορολόγηση για την λαϊκή οικογένεια, ατελείωτη εργασιακή εκμετάλλευση , ενώ όλοι-εντός και εκτός της μονάδας – μοιάζουν έτοιμοι να βάλουν χέρι στην τσέπη του φαντάρου. Η δική μου εμπειρία είναι κοινή με χιλιάδες συναδέλφους, ενώ θεωρώ ότι σήμερα χιλιάδες παιδιά που υπηρετούν τα φέρνουν ακόμη πιο δύσκολα. Βλέπεις,η κατάργηση των καταστάσεων επιβίβασης ήταν ένα απαράδεκτα σκληρό μέτρο.
Τέλος, θέλω να ευχηθώ σε όλα τα παιδιά που μπαίνουν τις επόμενες μέρες να έχουν το κεφάλι ψηλά και να Μην Ψαρώνουν. Τα πράγματα μπορεί να βελτιωθούν-και αυτό ήταν κάτι που το έζησα-μόνο αν αντισταθείς και αμφισβητήσεις σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νεοσύλλεκτοι δεν έχουν χρήματα για να πάνε να καταταγούν! Ποια είναι η λύση
Γιατί η θητεία στην Ελλάδα δεν πρέπει να καταργηθεί. Η άποψη του Onalert
ΒΙΝΤΕΟ: Γυναίκες στα όπλα! Δείτε πως γίνεται στο Ισραήλ