Μετά από το θόρυβο που προκάλεσε το άρθρο 221 του νομοσχεδίου Βρούτση για τα ταμεία των στρατιωιτκών αλλά και τις “απειλές” συναρμόδιων υπουργών ότι δεν θα το υπογράψουν με την αρχική διατύπωση, βρέθηκε “τέχνασμα” για να ξεπεραστούν οι αντιστάσεις. Και το όνομα αυτού “ρήτρα αξιόμαχου”. Η οποία παρουσιάζεται ως κάτι θετικό αλλά επί της ουσίας δεν αλλάζει το παραμικρό στην φιλοσοφία και στους στόχους του νομοσχεδίου.
Οι παραιτήσεις που αναμένονται στις ΕΔ από το δραματικό “κούρεμα” που έρχεται στο εφάπαξ αλλά και σε επιδόματα και μερίσματα των στρατιωτικών θα είναι πλέον χιλιάδες όπως έλεγαν χθες στα Γενικά Επιτελεία. Αλλά ποιος ενδιαφέρεται;
Τι λέει ο Βρούτσης
Μετά από το σάλο που προκλήθηκε -μέχρι και ο Φαήλος Κρανιδιώτης αρθρογράφησε κατά- ο υπουργός Εργασίας αναγκάστηκε με ανακοίνωσή του να εξηγήσει τα…ανεξήγητα.
Υποστηρίζει ότι:
“Στο πολυνομοσχέδιο θα συμπεριληφθούν διατάξεις που εντάσσουν το σύνολο των ασφαλιστικών παροχών, στις οποίες δεν συμμετέχει χρηματοδοτικά το Κράτος, σε ένα ενιαίο πλαίσιο παρακολούθησης ώστε με την εφαρμογή των κατάλληλων συντελεστών βιωσιμότητας να μην υπάρχουν στο μέλλον ελλείμματα.
Ωστόσο, με δεδομένη την αρχή βιωσιμότητας στα ταμεία του ένστολου προσωπικού των ένοπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, θα υπάρχει πρόνοια που θα προφυλάσσει σε κάθε περίπτωση το αξιόμαχο αυτών των κρίσιμων πυλώνων της χώρας.
Αυτό σημαίνει ότι:
1. Τα ταμεία διατηρούν στο ακέραιο την αυτονομία διαχείρισης της υφιστάμενης και μελλοντικής περιουσίας τους και παραμένουν υπό την εποπτεία των αντίστοιχων υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Ναυτιλίας & Αιγαίου, Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη.
2. Στην εφαρμογή του συντελεστή βιωσιμότητας, θα υπάρξει «ρήτρα αξιομάχου» δηλαδή ειδική πρόνοια που θα λαμβάνει υπόψη τη διασφάλιση του αξιομάχου των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ώστε οι όποιες προσαρμογές να γίνουν σταδιακά και σε βάθος χρόνου.
3. Διασφαλίζεται πλέον οριστικά η βιωσιμότητα των ταμείων έτσι ώστε οι νέες γενιές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας να λαμβάνουν απρόσκοπτα αυτές τις παροχές”.
Ποιο θα είναι το βάθος χρόνου δεν έχει διευκρινιστεί. Το μόνο σίγουρο είναι το μέγεθος της αβεβαιότητας που αισθάνονται οι στρατιωτικοί. Κι αυτό είναι τεράστιο!
Διαβάστε ακόμη:
Τι θα γίνει με το εφάπαξ των στρατιωτικών – Θρίλερ με τις αλλαγές που γίνονται όλο και χειρότερες!
«Εμπρηστής» ο Βρούτσης Πυρπολητής ο Κωσταράκος
ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ σε Αρχηγούς Γενικών Επιτελείων κι όχι μόνο ψηφίζεται στη Βουλή