«Tarang Shakti 24»: Mε το βλέμμα στους κορυφαίους «dogfighters» της Μοίρας «ΟΛΥΜΠΟΣ» τα πρώτα σενάρια της άσκησης

* Του Κώστα Σαρικά

Η ώρα για δράση έφτασε στη μεγάλη πολυεθνική άσκηση «Tarang Shakti 24» καθώς σήμερα 2.9.2024 αρχίζουν τα πρώτα σενάρια εναέριας μάχης με το βλέμμα των Ινδών να βρίσκεται στους Έλληνες ιπτάμενους.

Το πολύ υψηλό status της Πολεμικής Αεροπορίας και η φήμη των πιλότων της HAF οι οποίοι περιλαμβάνονται μεταξύ των κορυφαίων αναχαιτιστών παγκοσμίως στρέφει το ενδιαφέρον πάνω στα «γεράκια» της 336 Πολεμικής Μοίρας «ΟΛΥΜΠΟΣ». Σχεδόν σε όλα τα σενάρια οι Έλληνες ιπτάμενοι θα βρεθούν στη θέση του επιτιθέμενου έχοντας απέναντί τους τους Ινδούς συναδέλφους τους που θα πετάξουν με όλους τους τύπους των μαχητικών που διαθέτει στο οπλοστάσιο της η Indian Air Force. Rafale, Sukhoi και Mirage θα βρεθούν απέναντι στα F-16 block 52+ adv σε μια προσομοίωση εξαιρετικά υψηλής επιχειρησιακής σημασίας για την Ινδική Πολεμική Αεροπορία.

Δεν ήταν διόλου τυχαία η έντονη πίεση που άσκησαν οι Ινδοί προκειμένου η Πολεμική μας Αεροπορία να στείλει στην «Tarang Shakti 24» μαχητικά F-16 σαν και αυτά που αποτελούν τον κύριο κορμό της Πολεμικής Αεροπορίας του Πακιστάν. Έτσ οι ιπτάμενοι της IAF θα έχουν τη δυνατότητα να περάσουν το πιο μεγάλο «crash test» που θα μπορούσαν απέναντι στον ίδιο τύπο μαχητικών που διαθέτει το εχθρικό Πακιστάν, τα οποία όμως μέσα στα κόκπιτ τους θα διαθέτουν πολύ πιο υψηλού επιπέδου ιπτάμενους που από πολλούς χαρακτηρίζονται και ως «μετρ» των «dogfights» έχοντας την εμπειρία των αναρίθμητων αναχαιτίσεων πάνω από το Αιγαίο απέναντι στα τουρκικά μαχητικά.

Οι εναέριες «μάχες» που προβλέπουν τα σενάρια της «Tarang Shakti 24» αναμένεται να διεξαχθούν κοντά στα βορειοδυτικά σύνορα της χώρας σε περιοχές που έχουν δεσμευτεί από την Ινδική Πολεμική Αεροπορία. Περιοχές με έντονο ανάγλυφο εδάφους, βαθιές χαράδρες και απόκρημνες βουνοκορφές στις οποίες πολλές φορές τα μαχητικά της IAF έχουν εμπλακεί με Πακιστανικά F-16.

Προηγήθηκαν ημέρες προσαρμογής και ενημερώσεων για τους Έλληνες ιπτάμενους και τεχνικούς που βρίσκονται στην Ινδία και στην Αεροπορική Βάση «Jodhpur» από την περασμένη εβδομάδα. Οι καιρικές συνθήκες χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα δύσκολες καθώς στην ευρύτερη περιοχή επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες και πολύ έντονη υγρασία ενώ συχνές είναι οι ισχυρές νεροποντές.

Το κλίμα για την Ελληνική αποστολή είναι έντονα φιλικό με δεδομένη την εξαιρετική σχέση των δύο κρατών τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Οι Ινδοί δείχνουν διάθεση να ανταποδώσουν την εξαιρετική όπως χαρακτήρισαν φιλοξενία που έτυχαν το 2023 στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα κατά τη διάρκεια της άσκησης «INIOCHOS 23» όπου συμμετείχαν για πρώτη φορά με μαχητικά SU-30 MKI.

Πρόκειται για μια συνεργασία η οποία παρά τη μεγάλη απόσταση που χωρίζει της δύο χώρες βρίσκεται ακόμα στην αρχή της με τα θεμέλια να μπαίνουν σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο και να επισφραγίζονται με την επίσκεψη στην Ινδία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημήτριου Χούπη τον περασμένο Απρίλιο. Ο δρόμος πλέον είχε ανοίξει και η Ελληνική παρουσία στη μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση της Ινδίας – την Tarang Shakti 24 «κλείδωσε» έπειτα από επαφές του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτέραρχου Δημοσθένη Γρηγοριάδη με τον Ινδό ομόλογο του. Συνεργασία που πρόκειται να συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα από συμμετοχή σε κοινές ασκήσεις, ανταλλαγή πληροφοριών και αμυντικής τεχνολογίας.

Εκτός από την Πολεμική μας Αεροπορία στη μεγάλη αεροπορική άσκηση – πρόκειται για το δεύτερο σκέλος που θα διαρκέσει έως τις 14 Σεπτεμβρίου – θα συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Σιγκαπούρη, το Μπαγκλαντές και τα ΗΑΕ.