Τα 14 βίντεο που άλλαξαν την ιστορία

Τα παρακάτω 14 βίντεο διαμαρτυρίας έχουν κάνει τον γύρο του διαδικτύου και τα έχουν δεί χιλιάδες, ακόμη και εκατομμύρια άνθρωποι. Αυτα τα βίντεο έχουν φέρει στο φώς της δημοσιότητας απάνθρωπες σκηνές βίας, απο την Πράσινη Επανάσταση του Ιράν στο Occupy Wall Street, που έχουν αλλάξει την πρόσφατη πορεία της ιστορίας.

Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε ποιες εικόνες και βίντεο θα καθορίσουν τις παρούσες εξεγέρσεις στην Ουκρανία και τη Βενεζουέλα ή την Ταϊλάνδη. Αλλά τα παρακάτω βίντεο καθόρισαν τις πρόσφατες εξεγέρσεις στο Ιράν, το Μπαχρέιν, την Αίγυπτο, τη Λιβύη, το Μόντρεαλ, τη Συρία, και αλλού .

Μερικά είναι σκληρα. Άλλα είναι εμπνευσμένα. Όλα τους όμως έκαναν τη διαφορά.

(ΠΡΟΣΟΧΗ: Μερικά από τα βίντεο είναι εξαιρετικά σκληρά)

1 ) Ο θάνατος της Neda Agha – Soltan ( Ιράν, 2009 )

Οι Ιρανοί ξεσηκώθηκαν μετά τις προεδρικές εκλογές του 2009, όταν ο τότε πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ κέρδισε εν μέσω ισχυρισμών περί χειραγώγησης της ψήφου και εκλογικής νοθείας. Οι προκύπτουσες διαμαρτυρίες έγιναν γνωστές ως η Πράσινη Επανάσταση ή το Περσικό ξύπνημα. Η Neda Agha – Soltan, 26 , έγινε σύμβολο της εξέγερσης καθώς καθ’οδόν για την διαδήλωσει την πυροβόλησε στην καρδιά ενα μέλος της πολιτοφυλακής.

 

2 ) Η γυναίκα με το μπλε σουτιέν (Αίγυπτος, 2011 )

Όπως γνωρίζουμε σήμερα, η εκδίωξη του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ ήταν μόνο η αρχή της αιγυπτιακής επανάστασης. Τον Δεκέμβριο του 2011, οι διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ του Καίρου, ζητούσαν απο τον στρατό να παραχωρήσει τον έλεγχο της χώρας σε πολιτική κυβέρνηση. Εν μέσω διαδηλώσεων, η στρατιωτική αστυνομία συνέλαβε μια νεαρή γυναίκα, την χτυπησε σε σημείο που έχασε τις αισθήσεις της, την έσυρε στον δρόμο και στην συνέχεια την απογύμνωσε Το βίντεο πυροδότησε περισσότερες διαδηλώσεις κατά του στρατιωτικού καθεστώτος και ανέβασε το παγκόσμιο ενδιαφέρον για το ποια ειναι η θέση της γυναίκας στην Αίγυπτο.

 

3 ) Το σώμα του Hamza al – Khateeb (Συρία, 2011 )

Ο Hamza al – Khateeb, 13 ετών, συνελήφθη, βασανίστηκε και σκοτώθηκε από τις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας κατά τα πρώτα στάδια της πολιτικής εξέγερσης που μετατράπηκε στον σημερινό εμφύλιο πόλεμο. Η οικογένειά τράβηξε σε βίντεο το παραμορφωμένο του σώμα και το έδωσε στον Τύπο. Πολύ γρήγορα έκανε τον γύρο του διαδικτύου πυροδοτώντας διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα .

 

4 ) Οι κυβερνητικές δυνάμεις πυροβολούν διαδηλωτές ειρηνική ( Μπαχρέιν , 2011 )

Νωρίς στο κίνημα διαμαρτυρίας στο Μπαχρέιν – που ξεκίνησε το 2011 και εκ τότε σιγοβράζει, παρά την βίαιη καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας – κυβερνητικές δυνάμεις πυροβόλησαν με πραγματικά πυρά σε ένα πλήθος διαδηλωτών. Μέχρι σήμερα το βίντεο εχει πάνω απο 2 εκατομμύρια hits.

 

5 ) » Zenga Zenga» η  ομιλία του Καντάφι ( Λιβύη , 2011 )

Στα τέλη Φεβρουαρίου του 2011, λιγότερο από μία εβδομάδα μετά τη Λιβυκή εξέγερση, ο ηγέτης της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι έδωσε μια ομιλία στην οποία υποσχέθηκε να ξαναπάρει την επαναστατική πόλη της Βεγγάζης, «σπιθαμή προς σπιθαμή, σπίτι με σπίτι. » Έγινε γνωστή ως η «Zenga Zenga » ομιλία. Αυτές οι απειλές έκαναν τα Ηνωμένα Έθνη να υποστηρίξουν την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων του ΝΑΤΟ, η οποία σύντομα οδήγησε στην άμεση παρέμβαση και στον θάνατο του Καντάφι .

 

6 ) Το τραγούδι » Zenga Zenga » ( Λιβύη, 2011 )

Πολυ πιο δημοφιλή απο την ομιλία!
 

7 ) Αμερικάνοι Αστυνομικοι χρησιμοποιούν pepper spray κατά διαδηλωτων του κινήματος Occupy, μέρος 1: Wall Street ( Νέα Υόρκη , ΗΠΑ , 2011 )

Αξιωματικοί της αστυνομίας της Νέας Υόρκης περιβάλλουν μια ομάδα γυναικών και τις ψεκάζουν με σπρέι πιπεριού.

 
8 ) Αμερικάνοι Αστυνομικοι χρησιμοποιούν pepper spray κατά διαδηλωτων του κινήματος Occupy, μέρος 2 : UC – Davis ( Καλιφόρνια , ΗΠΑ , 2011 )

Λιγότερο από ένα μήνα μετά το πρώτο περιστατικό ψεκασμού στο Μανχάταν, ένας αστυνομικός στο Πανεπιστήμιο Ντέιβις, της Καλιφόρνια, ψεκάζει μια σειρά καθισμένων διαδηλωτών.
 

9 ) » Οι κατσαρόλες » ( Μόντρεαλ, Καναδάς , 2012 )

Το 2012, οι μαθητές στο Μόντρεαλ διαδήλωναν κατά της αύξησης των διδάκτρων στα κρατικά πανεπιστήμια. Η βία μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας οδήγησε σε φωτιές , ταραχές , μαζικές συλλήψεις και τραυματισμούς . Ένας δάσκαλος, ο François – Olivier Chene, ήθελε να βρει έναν τρόπο για να μειώσει τις εντάσεις και αυτο το βίντεο ειναι το αποτέλεσμα.
 

10 ) «Κάθε μέρα λεηλατώ» (Τουρκία , 2013 )

Το » Κάθε μέρα λεηλατώ ή στα τουρκικά capuling » έγινε σύνθημα για τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που ζητούσαν την παραίτηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το «Capuling,» που σημαίνει «μαίνεται» ή » λεηλασία «, ήταν μια απάντηση στη Ερντογάν, ο οποίος είχε αποκαλέσει τους διαδηλωτές » πλιατσικολόγους. «

 

11 ) Ο ακίνητος άνθρωπος ( Τουρκία , 2013 )

Ο Erdem Gunduz έγινε γνωστός ως ο «ακίνητος άνθρωπος» μετά την αρχή της σιωπηλής του διαμαρτυρίας στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης .

 

12 ) «No Woman No Drive» ( Σαουδική Αραβία , 2013 )

Ο Hisham Fageeh, ο οποίος περιγράφει τον εαυτό του ως έναν Σαουδάραβα ακτιβιστή , ξανάγραψε το τραγούδι του Bob Marley «No Woman, No Cry » για να προσελκύσει την προσοχή των ΜΜΕ στην απαγόρευση του δικαιώματος των  γυναικών να οδηγούν στη Σαουδική Αραβία.  

13 ) Η Manal al – Sharif παίρνει το τιμόνι στα χέρια της ( Σαουδική Αραβία , 2013 )

Η Manal al – Sharif, διαμαρτυρήθηκε για την απαγόρευση με μια πιο άμεση προσέγγιση, απλά πήρε το τιμόνι στα χέρια της και οδήγησε παράνομα, δημοσιέυοντας το βίντεο στο διαδίκτυο.

 

14 ) Ένας 12χρονος εξηγεί την Αιγυπτιακή Επανάσταση (Αίγυπτος , 2013 )

Ένας 12 χρονος μιλάει εναντίον του Μόρσι και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
«Εμείς δεν έχουμε απαλλαγεί από ένα στρατιωτικό καθεστώς για να το αντικαταστήσουμε με μια φασιστική θεοκρατία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
 

Αποκεφάλισαν τον Σύρο πιλότο (ΒΙΝΤΕΟ)

Αιματηρές οδομαχίες στους δρόμους της Δαμασκού (ΒΙΝΤΕΟ)

ΒΙΝΤΕΟ από Συρία: Παιδιά βομβαρδίζονται ενώ μιλούν μπροστά σε τηλεοπτική κάμερα

ΒΙΝΤΕΟ-ΣΟΚ: Η Αλ Νούσρα καίει ζωντανούς 3 στρατιώτες