Η απόγνωση των κομμάτων και ειδικά των δύο που θα διεκδικήσουν την πρώτη θέση, για τα πρόσωπα που θα είναι υποψήφιοι στα ψηφοδέλτιά τους είναι έντονη. Ακόμη μεγαλύτερο είναι αυτό το συναίσθημα στους κομματικούς επιτελείς όταν φθάνουν στην κοινωνική ομάδα των στρατιωτικών. Και για να είμαστε και δίκαιοι το μεγαλύτερο μερίδιο στην απόγνωση το έχουν στην πλατεία Κουμουνδούρου και στον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι εκλογές θα γίνουν με λίστα. Συνεπώς οι υποψήφιοι θα εκλεγούν ή δεν θα εκλεγούν ανάλογα με την θέση που θα τοποθετηθούν στα κομματικά ψηφοδέλτια. Ωστόσο ακόμη κι έτσι η προσωπικότητα και η ιστορία κάθε υποψηφίου,μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να λειτουργήσει ως “κράχτης” και να …μαζέψει κάποια “ψηφαλάκια” παραπάνω.
Όσο κι αν δεν θέλουν να το παραδεχτούν η εκλογική δεξαμενή των στρατιωτικών και των οικογένειών τους “καίει” τα δυο κόμματα που θα διεκδικήσουν την πρωτιά στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Στην ΝΔ θα πρέπει να το έχουν μάθει το μάθημά τους ,μετά από τις εκλογές του Ιανουαρίου και τις απώλειες που είχαν από τον χώρο των ψηφοφόρων στρατιωτικών. Αυτό το “μάθημα” τρέμουν τώρα και στην Κουμουνδούρου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά με αγωνία στρατιωτικούς για να τους συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτιά του. Ο απόστρατος και ΥΦΕΘΑ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Νίκος Τόσκας δεν ανήκει καν στον ΣΥΡΙΖΑ. Συμμετέχει στην πολιτική κίνηση ΠΡΑΤΤΩ του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά , ο οποίος και τον είχε προτείνει για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας τον Ιανουάριο. Εκτός απ΄ αυτό όμως δεν θεωρείται το όνομα που μπορεί να “παίξει” τον ρόλο του “κράχτη” για τους στρατιωτικούς. Ειδικά μετά και από την “κυβερνητική φθορά” που αναγκαστικά εισέπραξε και ο ΥΦΕΘΑ Νίκος Τόσκας, είναι βέβαιο ότι σ΄ αυτές τις εκλογές θα “φέρει” λιγότερους υποστηρικτές και ψηφοφόρους. Θα είναι ασφαλώς υποψηφιος σε κάποιο από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ,χωρίς ακόμη να είναι γνωστό που. Ο ίδιος προφανώς δεν θα επιθυμεί την παραμονή του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας,όπου είχε την πέμτπη θέση τον Ιανουάριο και εξελέγη λόγω των υψηλών ποσοστών που είχε λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα και με βάση τις δημοσκοπήσεις η πέμτπη θέση δεν θα είναι εκλόγιμη.
Έχουν κάτι στο μυαλό τους στο ΣΥΡΙΖΑ; Μέχρι στιγμής…ψάχνονται χωρίς αποτέλεσμα επαναλαμβάνοντας το ίδιο λάθος που έκαναν και σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις. Αντί να ψάξουν για στρατιωτικούς που έχουν “επαφή” στο στράτευμα, ψάχνουν να βρουν τον ή τους υποψηφίους στρατιωτικούς μέσω προτάσεων υπουργών τους και κομματικών παραγόντων τους. Αν πράξουν και τώρα το ίδιο ,είναι βέβαιο ότι θα κάνουν ,,,μια τρύπα στο νερό.
Προς το παρόν και μετά από την αποχώρηση και του απόστρατου του Λιμενικού Τάσου Μαυρόπουλου που θα κοστίσει πάρα πολύ στο ΣΥΡΙΖΑ, το μέχρι πριν από λίγες ώρες κυβερνητικό κόμμα έχει στα ψηφοδέλτιά του μόνο τον Τόσκα για να “προσεγγίσει” το χώρο των ΕΔ!
Η ΝΔ
Στη ΝΔ μετά από το “μάθημα” του Ιανουαρίου προσπαθούν να …επανέλθουν. Υπάρχουν απόστρατοι που θα ήθελαν στα ψηφοδέλτιά τους. Η προσπάθεια είχε ξεκινήσει πριν ακόμη από την παραίτηση Σαμαρά, ο οποίος είχε πλησιάσει τον Επίτιμο Α/ΓΕΣ Χρήστο Μανωλά. Δεν είναι σαφές αν η ΝΔ υπό την προεδρία του Μεϊμαράκη θα ζητήσει από τον στρατηγό Μανωλά να ενταχθεί στα ψηφοδέλτιά της. Όπως αδιευκρίνιστη παραμένει και η πρόθεση του Επίτιμου Α/ΓΕΣ.
Όπως πάντα σ΄ όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις το όνομα Φραγκούλης Φράγκος θα ακουστεί πολύ και ίσως αυτή τη φορά το “φλερτ” του στρατηγού με τη ΝΔ να καταλήξει σε “γάμο”.
Το μεγάλο όνομα που βέβαια θα ήθελαν στη ΝΔ είναι ο Επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ Δημήτρης Γράψας. Τον οποίο βέβαια πάντα έχει στο μυαλό του και ο Πάνος Καμμένος για τους ΑΝΕΛ. Ο στρατηγός όμως φαίνεται ότι θα παραμείνει σταθερός στη θέση του να μην εμπλακεί.
Δεν αποκλείεται να γίνει πρόταση και στον Επίτιμο Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Παναγιώτη Χηνοφώτη. Το όνομά του ήρθε στο προσκήνιο, όταν αναζητήθηκε υπηρεσιακός ΥΕΘΑ. Δεν επιλέχθηκε, αλλά η επαναφορά του ονόματός του στην επικαιρότητα έχει κάνει πολλούς να σκεφτουν ότι είναι ένας πολύ καλός υποψήφιος για τα “γαλάζια ψηφοδέλτια”.
Μακάρι τα κομματικά επιτελεία να ασχολούνταν τόσο επίμονα και με τα πραγματικά προβλήματα των στρατιωτικών. Ίσως και να είχαν βρει λύσεις.