Του Κώστα Αλατζά
Μετά την παραχώρηση μιας συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot στη Σαουδική Αραβία, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη και για αποστολή φρεγάτας στον Περσικό Κόλπο, στο πλαίσιο της γαλλικής δύναμης που δραστηριοποιείται για την επιτήρηση της ναυσιπλοΐας.
Την ελληνική διαθεσιμότητα αναμένεται να δηλώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντηση που θα έχει με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, μεθαύριο Τετάρτη στο Παρίσι.
Η συμμετοχή της Ελλάδας σε διεθνείς αποστολές, εκτός συνόρων, που διοργανώνουν συμμαχικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ ή η Γαλλία, θεωρείται επιβεβλημένη προκειμένου η χώρα να αποκτήσει διεθνή στήριξη και δυνατότερη φωνή απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές η Γαλλία σταθερά στηρίζει την Ελλάδα, καταγγέλλοντας την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και χαρακτηρίζοντας παράνομο το μνημόνιο Ερντογάν – Σάρατζ.
Η ελληνική συμμετοχή σε διεθνή δύναμη στον Κόλπο, υπό γαλλική σημαία, έρχεται ως μία κίνηση ανταπόδοσης στη στήριξη που παρείχε ο Γάλλος πρόεδρος στη πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο ζήτημα του μνημονίου. Ο πρόεδρος Μακρόν επιδιώκει να ενδυναμώσει τον διεθνή ρόλο της χώρας του, με τη δραστηριοποίηση ναυτικής δύναμης υπό γαλλική σημαία στον κόλπο, η οποία θα συμβάλει στην ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας.
Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό και τον Γάλλο πρόεδρο, εντός διαστήματος μόλις ενός μηνός, σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες επαφές του υπουργού Εξωτερικών με τις πολιτικές ηγεσίες των χωρών του αραβικού κόσμου αποσκοπούν στη δημιουργία ενός κύκλου συμμαχιών με χώρες που διαδραματίζουν ρόλο στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Υπό αυτό το πρίσμα αποφασίστηκε η διάθεση των Patriot στη Σαουδική Αραβία. Η οικοδόμηση αυτών των συμμαχιών εκτιμάται ότι θα συμβάλλει τόσο στην προσπάθεια της Αθήνας για ακύρωση του μνημονίου Άγκυρας- Τρίπολης όσο και στην ενίσχυση των ελληνικών θέσεων έναντι της βεντάλιας διεκδικήσεων που ξεδιπλώνεται τελευταία δια στόματος της τουρκικής ηγεσίας.
Η δημιουργία ενός κοινού μετώπου από ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες κρίνεται απαραίτητη ειδικά στη παρούσα φάση που η Τουρκία, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο Ερντογάν, θα εφαρμόσει το μνημόνιο με την κυβέρνηση της Τρίπολης στέλνοντας ερευνητικό πλοίο σε περιοχή που βρίσκεται εντός της ελληνικής δικαιοδοσίας. Το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας, το επόμενο διάστημα με αποστολή πλοίων για έρευνες ενεργειακών κοιτασμάτων νοτιανατολικά της Κρήτης αναμένεται να βρεθεί στην ατζέντα των συνομιλιών του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμμανουέλ Μακρόν. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει τη πάγια ελληνική θέση ότι θα υπάρξει απάντηση σε ενδεχόμενη τουρκική κίνηση που παραβιάζει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ζητώντας παράλληλα την άμεση στήριξη της Γαλλίας σε περίπτωση «θερμού επεισοδίου».
Για αργότερα οι Belharra
Σε ότι αφορά στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας, και με δεδομένο έχουν γραφεί πολλά το τελευταίο διάστημα είτε για την αγορά γαλλικών φρεγατών, τύπου Belharra, είτε για την παραχώρηση-ενοικίαση μίας φρεγάτας, τύπου Fremm, από το πολεμικό ναυτικό της Γαλλίας, στη συνάντηση δεν πρόκειται να υπάρχει κάτι παραπάνω από την εκδήλωση ενδιαφέροντος που ήδη έχει γίνει με την επιστολή του υπουργού Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλου στην Γαλλίδα ομόλογο του, τον περασμένο Οκτώβριο.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή στο OnAlert , «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δοθεί η εντύπωση ότι κάθε σημαντική συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με σύμμαχους ηγέτες συνεπάγεται και μία εξοπλιστική αγορά στα πλαίσια της αμυντικής ενίσχυσης της χώρας».
Άλλωστε το ενδεχόμενο ναυπήγησης Belharra για λογαριασμό του ελληνικού πολεμικού Ναυτικού είναι ένα πρόγραμμα που αν το αποφασίσει η Ελλάδα θα αφορά το μέλλον και όχι το παρόν. Η άμεση ανάγκη του πολεμικού ναυτικού είναι υ υποστήριξη του υφιστάμενου στόλου. Σε ότι αφορά το σενάριο δανεισμού μίας Fremm, θεωρείται απίθανο με δεδομένο ότι το γαλλικό πολεμικό ναυτικό διαθέτει στο στόλο του 5 πλοία και είναι εξαιρετικά δύσκολο να παραχωρήσει το ένα.