Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης (ΕΣΠΕΕΞ) φέρνει στο προσκήνιο ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα που αφορά την αύξηση των θανάτων των στρατιωτικών, εξαιτίας παθολογικών αιτίων, το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Είναι αξιοσημείωτο ότι, σύμφωνα με τον τρέχων ρυθμό απωλειών ζωής, οι απώλειες ζωής αναμένεται να ξεπεράσει τις 50 τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με την ΕΣΠΕΕΞ, η οποία αποφάσισε να στείλει σχετικό έγγραφο προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον Υπουργό Υγείας, για να μεταφέρει τον προβληματισμό της, ζητώντας συγκεκριμένα μέτρα.
Η επιστολή της ΕΣΠΕΕΞ:
«Με το σχετικό, η Ένωσή μας, μεταφέροντας την έντονη ανησυχία των μελών της, αναφέρθηκε στο σοβαρό θέμα της απώλειας της ζωής των εν ενεργεία στρατιωτικών από καρδιολογικά αίτια και ζήτησε, με αίσθημα ευθύνης, τη σύσταση ειδικής μικτής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει στατιστικά τους θανάτους, εξαιτίας καρδιολογικών προβλημάτων, τόσο του γενικού πληθυσμού, όσο και των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), προκειμένου να υπάρξουν οι απαραίτητες συγκρίσεις, οι οποίες με τη σειρά τους να οδηγήσουν στη λήψη ουσιαστικών μέτρων, ικανά εντός υπηρεσιακού περιβάλλοντος να εξαλείψουν το θανατικό.
Δεκατέσσερις (14) μήνες μετά και σύμφωνα με τα στοιχεία που ελεύθερα διακινούνται στο διαδίκτυο, τουλάχιστον τριάντα τρία (33) στελέχη των ΕΔ απώλεσαν τη ζωή τους από παθολογικά αίτια (συμπεριλαμβανομένου της επάρατης νόσου), εκ των οποίων τα δεκαεννέα (19) εντός του τελευταίου τετραμήνου. Με τους ανωτέρω ρυθμούς και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι αναφορές υπολογίζουν μόνο ό,τι δημοσιεύεται, διαπιστώνεται ότι κάθε μία βδομάδα αποβιώνει μία/ένας εν ενεργεία στρατιωτικός, είτε από καρδιακή ανακοπή, είτε από εγκεφαλικό επεισόδιο, είτε από καρκίνο.
Αν δεν ληφθούν άμεσα, σοβαρά και ουσιαστικά προληπτικά μέτρα και συνεχιστεί το θανατικό, σε ένα χρόνο από τώρα θα θρηνούμε τουλάχιστον 50 συναδέλφισσες και συναδέλφους μας. Πατεράδες, μανάδες, αδελφές και αδελφούς, γιούς και κόρες.
Διεκδικούμε και απαιτούμε:
1. Τη συγκρότηση ειδικής μικτής επιτροπής αποτελούμενης από ειδικά καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Υγείας, με τη συμμετοχή συνδικαλιστικού εκπροσώπου των ΕΔ, η οποία:
Α) θα ερευνήσει το μέγεθος του δράματος εντός των ΕΔ σε σχέση με εκτός αυτών,
Β) θα αναζητήσει τα γενεσιουργά αίτια εντός του υπηρεσιακού περιβάλλοντος που τυχόν ευθύνονται για τους εν λόγω θανάτους,
Γ) θα καταρτήσει ειδικό και ουσιαστικό πρόγραμμα ενεργειών και δράσεων πρόληψης των αιτιών, που οδηγούν στο θάνατο εκατοντάδες στρατιωτικούς, πιστά και ευλαβικά τηρούμενο από τους υπεύθυνους φορείς που θα οριστούν, με αυτοδίκαιο έλεγχο τυχόν παράλειψης, χωρίς να «μένει» στις βαρετές διαλέξεις περί του ανθυγιεινού τρόπου ζωής, εξαφανίζοντας με αυτό τον τρόπο τις ευθύνες της Υπηρεσίας.
2. Την αναθεώρηση των ετήσιων υγειονομικών εξετάσεων των στελεχών, εμβαθύνοντας ακόμα περισσότερο.
Ενδεικτικά, δεν είναι δυνατόν μία ψυχολογική εξέταση να διαρκεί μόνο δύο λεπτά, με την κατάθεση ενός εντύπου 100 ερωτήσεων του στυλ «Ορθό-Λάθος» και τη διαβεβαίωση του «Είμαι μια χαρά και δε χρειάζεται να συζητήσουμε για κάτι που με απασχολεί». Όπως και δεν είναι δυνατόν μία καρδιολογική εξέταση να ολοκληρώνεται, αρκεί να απαντήσει κανείς ότι «Δεν πίνω, δεν καπνίζω και οι παππούδες μου δεν πέθαναν από καρδιά».
3. Την αναγνώριση στην υπηρεσιακή καθημερινότητα των ΕΔ του όρου «εργασιακό άγχος και πίεση» ως παράγοντα ψυχοσωματικής απειλής.
Φωτογραφία αρχείου