Το Αουσβιτς ήταν το μέρος όπου οι άνθρωποι έκαναν τα πάντα για να επιβιώσουν, τα πάντα για να αποφευχθει το «μόνοδρομο ταξίδι στους θαλάμους αερίων».
Η Έλενα Σιτρονόβα ήταν ανάμεσά τους και έσωσε τη ζωή της και της οικογένειάς της με τη βοήθεια του φρουρού των SS που μισούσε.
Παρά το γεγονός ότι κοιμήθηκε με τον σωτήρα της, τον Wunsch, παραδέχθηκε ότι τελικά έτρεφε βαθιά αισθήματα αγάπης γι ‘αυτόν. Η απαγορευμένη σχέση της Έλενας δημιουργήθηκε μόνο γιατί ήθελε να μείνει ζωντανή στο πιο τρομακτικό μέρος στη γη.
Μια Εβραία απο τη Σλοβακία η Ελενα, εργάστηκε στη γιγαντιαία αποθήκη – που ειχε το όνομα “Καναδάς” – του στρατοπέδου. Εκεί γνώρισε τον Wunsch το 1942. Η σχέση τους ειδε το φως της δημοσιότητας από το αμερικανικό δίκτυο PBS σε ένα πρόγραμμα για το στρατόπεδο θανάτου στο οποίο τουλάχιστον 1.2 εκατομμύρια άτομα έχασαν τη ζωή τους.
(Η Ελενα Σιτρονοβα)
Όπως αναφερει η εκπομπή “Η σχέση μεταξύ του στρατιώτη των SS Φραντς Wunsch και της Εβραίας Έλενα Σιτρονόβα είναι σίγουρα σοκαριστική”.
“Ποιος θα μπορούσε να κατανοήσει ότι, σε ένα μέρος όπως το Άουσβιτς, έναν τόπο γεμάτο από θάνατο, πόνο και σαδισμό, ένα συναίσθημα τόσο καθαρό όπως ειναι η αγάπη, θα μπορούσε να επιβιώσει”
“Αν δεν ήταν για τη μοιραία στιγμή όταν η Έλενα κλήθηκε να τραγουδήσει για τα γενέθλια του Wunsch, δεν θα είχε επιζήσει. Είχε καταδικαστεί σε θάνατο νωρίτερα εκείνη την ημέρα”.
Ο Wunsch της έστειλε μπισκότα, και σημειώματα που έγραφαν “Αγάπη μου – ειμαι ερωτευμένος μαζί σου”.
(O Wunsch αριστερά και δεξιά ο Οσκαρ Γρένινγκ που πρόσφατα καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλακης Διαβάστε: Καταδικάσθηκε ο Οσκαρ Γκρένινγκ, ο λογιστής του Αουσβιτς)
Χρόνια μετα, στο Ισραήλ, η Έλενα δήλωσε οτι «Όταν ήρθε στο στρατώνα όπου δούλευα, μου πέταξε το σημείωμα. Το κατέστρεψα εκείνη τη στιγμή, αλλά είδα τη λέξη “Αγάπη» – “Ειμαι ερωτευμένος μαζί σου». Θα προτιμούσα να πεθάνω παρα να τα βρω με εναν άνδρα των SS. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μετά υπήρχε μόνο το μίσος. Δεν μπορούσα καν να τον κοιτάξω.»
Αλλά παραδέχτηκε ότι τα συναισθήματά της για τον Wunsch αλλάξαν με την πάροδο του χρόνου, ειδικά όταν η αδελφή της και τα παιδιά της αδελφής της έφτασαν στο Άουσβιτς Μπίρκεναου. Η Ελένα έμαθε ότι επρόκειτο να σταλεί στο θάλαμο αερίων και ο θαυμαστής της απο την SS προσπάθησε να τους βοηθήσει.
»Μου ειπε, πες μου γρήγορα το όνομα της αδελφής σου πριν ειναι πολύ αργά.» Έτσι είπα, «Δεν θα είσαι σε θέση να βοηθήσεις. Ήρθε με δύο μικρά παιδιά.» Εκείνος απάντησε, “Παιδιά, αυτό είναι διαφορετικό. Τα παιδιά δεν μπορούν να ζήσουν εδώ. «Γι ‘αυτό έτρεξε στο κρεματόριο και βρήκε την αδελφή μου”.
Ο Wunsch ήταν σε θέση να σώσει την αδελφή της Ελένα λέγοντας οτι εργάστηκε μαζι του στον Καναδά, αλλά δε μπορούσε να κάνει τίποτα για τα παιδιά.
Η Έλενα και η αδελφή (στην φωτογραφία) της επέζησαν το Άουσβιτς, και παρόλο που η σχέση της με τον Wunsch ποτέ δεν θα αναπτυχθεί περαιτέρω, κατέθεσε για λογαριασμό του χρόνια αργότερα, στη δίκη του, για εγκλήματα πολέμου.
Η Έλενα, η οποία πέθανε το 2005, δήλωσε σε συνέντευξή της στον Βρετανό σκηνοθέτη Laurence Rees : “Εδώ έκανε κάτι σπουδαίο. Υπήρχαν στιγμές που ξεχνούσα ότι ήμουν Εβραία και ότι αυτος δεν ήταν Εβραίος και, ειλικρινά, στο τέλος τον αγάπησα”. “Αλλά αυτο δεν θα μπορούσε να είναι ρεαλιστικό.”
Σε ένα άλλο πρόγραμμα που εγινε για την Ισραηλινή τηλεόρασημε τον τίτλο «Μια διαφορετική αγάπη» το 2003, είπε «Δεν ξεχνάω ένα λεπτό, θυμάμαι τα πάντα … Ήμουν κάτι το διαφορετικό, και όλοι ήξεραν την ιστορία. Υπήρχε ένας “λεκές” πάνω μου – Ήταν άνδρας των SS.
Η αλήθεια είναι ότι η ζωή μου σώθηκε, χάρη σε αυτόν. Δεν το επέλεξα αυτό, απλά συνέβη. Ήταν μια σχέση που θα μπορούσε να συμβεί μόνο σε ένα τέτοιο μέρος – σε έναν άλλο πλανήτη.»
Επιζώντες απο το στρατόπεδο περιέγραψαν τον Wunsch, ο οποίος πέθανε πριν από έξι χρόνια, ως εναν άνθρωπο που μισούσε τους Εβραίους εκ φύσεως, που μερικές φορές εξυπηρετούσε και στον διαβόητο “διάδρομο” – επιλέγοντας αν οι τροφιμοι που έφταναν απο τα τρένα από όλη την κατεχόμενη Ευρώπη θα ζούσαν ή θα πέθαιναν.
Στη δίκη στη Βιέννη το 1972, στο δικαστήριο άκουσαν πόσο σκληρός ηταν με τους κρατουμένους, χτυπώντας το ίδιο άνδρες και γυναίκες.
Τουλάχιστον μία φορά, και ίσως πιο συχνά, ήταν στους θαλάμους αερίων, όπου έριξε τα θανατηφόρα σφαιρίδια Zyklon-B που σκότωναν τους κρατούμενους.
“Η επιθυμία αλλάξε τη βάναυση συμπεριφορά μου», είπε. «Ερωτεύτηκα την Έλενα Σιτρονόβα και αυτο με άλλαξε. Έγινα άλλο άτομο λόγω της επιρροής της.”
Παρά το γεγονος οτι ο δικαστής κατέλειξε σε «μια συντριπτική απόδειξη ενοχής», όσον αφορά τη συμμετοχή στη μαζική δολοφονία, αθωώθηκε από όλες τις κατηγορίες, λόγω της παραγραφής που διέπουν τα εγκλήματα πολέμου στην Αυστρία.
Η Έλενα και η αδελφή της τάχθηκαν υπέρ του στη δίκη.
Daily Mail
Απόδοση/Μετάφραση – OnAlert